EXJADE 500 mg 28 adet suda çözünür tablet Gebelik

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zentovir gebelik kategorisi C'dir. Zentovir hamilelik kategorisi, Zentovir gebelik kategorisi, Zentovir emzirme, Zentovir anne sütüne geçer mi, Zentovir laktasyon, Zentovir hamilelerde kullanımı, Zentovir ve bebek, Zentovir kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Zentovir Hepatit B ve HIV virüslerine karşı kullanılır. Zentovir, yetişkinlerde Hepatit B virüsünden kaynaklanan kronik hepatit hastalığını tedavi etmek ve de HIV enfeksiyonuna karşı kullanılmaktadır. Hepatit B hastalığının tedavisinde Zentovir kullanımı için HIV enfeksiyonunun olması gerekmez. Zentovir ilacı, HIV tedavisi için diğer HIV virüsü ilaçları ile kombine olarak kullanılır. Zentovir'in HIV hastalığının çaresi olmadığı bilinmelidir. Ayrıca Zentovir kullanımı ile de Hepatit B ve HIV virüsünü başkalarına bulaştırma riskinin devam ettiği unutulmamalıdır.

İlaç Sınıfı

Tenofovir Disoproksil > Sistemik Antiviral İlaçlar > Virüslere Karşı Direkt Etkili İlaçlar > Nükleozid ve Nükleotid Revers Transkriptaz İnhibitörleri > Tenofovir Disoproksil

ATC Kodu

J05AF07

Etkin Madde

Tenofovir Disoproksil 245 mg

Barkodu

8699504070033

Geri Ödeme Kodu

A10220

Satış Fiyatı

263.98 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

23

Alternatif İlaç Sayısı

6

Sağlık Konuları

Demir Zehirlenmesi

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKEVP

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

36 ay

NFC kodu

AAK

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Deferasiroksun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Önlem olarak EXJADE gebelerde, açıkça gerekli olmadığı sürece kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi

Deferasiroksun insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, deferasiroksun hızlı ve yoğun biçimde sütle atıldığını göstermektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da EXJADE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve EXJADE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır. EXJADE kullanan annelerin, bebeklerini emzirerek beslemeleri önerilmez.

Üreme yeteneği/Fertilite:

Üreme toksisitesi potansiyeli, sıçanlarda ve tavşanlarda değerlendirilmiştir. Deferasiroks teratojen etki göstermemiş ama gebe sıçanlara, demir yükü olmayan anne hayvanlarda şiddetle toksik olan yüksek dozlarda verildiğinde; iskelet yapısıyla ilgili varyasyonların sıklığında ve ölü doğan yavru sayısında artışa neden olmuştur. Deferasiroks, fertilite veya üreme üzerinde daha başka etkilere neden olmamıştır (Bkz bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).