PANDEV 20 mg 28 enterik kaplı tablet Etkileşimi

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pandev etkileşimi, Pandev etken madde, Pandev yardımcı maddeler, Pandev alkol, Pandev etkileşim, Pandev kullananlar, Pandev dozu, Pandev kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Pantoprazolün diğer ilaçların emilimi üzerindeki etkisi:

Şiddetli ve uzun süren gastrik asit sekresyonu inhibisyonu nedeniyle PANDEV, biyoyararlanımı pH’ya bağlı (ketokonazol, itrakonazol, posakonazol gibi bazı azolantifungallerin ve erlotinib gibi bazı ilaçlar) ilaçların emilimini azaltabilir.

HIV ilaçları (atazanavir):

Atazanavir ve emilimi pH bağımlı diğer HIV ilaçlarının proton pompası inhibitörleri ile uygulanması, HIV ilaçlarının biyoyararlanımını önemli derecede azaltarak bu ilaçlarınetkililiğini azaltabilir. Bu nedenle pantoprazol dahil proton pompası inhibitörlerininatazanavir ile birlikte uygulanması tavsiye edilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Kumarin antikoagülanları (fenprokumon ve varfarin)

Fenprokumon veya varfarin ile birlikte kullanıldığında, klinik farmakokinetik çalışmalarda bir etkileşim gözlenmemiş olmasına rağmen, pazarlama sonrası dönemde UluslararasıNormalizasyon Oranı (UNO) değerlerinde değişiklikle ilgili birkaç vaka rapor edilmiştir. Bunedenle, kumarin antikoagülanları (örn. fenprokumon veya varfarin) ile tedavi edilenhastalarda, pantoprazol tedavisi başladıktan ve sonlandırıldıktan sonra veya pantoprazolündüzensiz kullanımı sırasında protrombin zamanı/UNO değerlerinin izlenmesi önerilmektedir.Diğer etkileşim çalışmaları:

Pantoprazol sitokrom P450 enzim sistemi aracılığı ile büyük ölçüde karaciğerde metabolize olur. Ana metabolik yolak CYP2C19 ile demetilasyondur ve diğer metabolik yolaklarCYP3A4 ile oksidayonu içerir. Aynı enzim sistemiyle metabolize olan karbamazepin,diazepam, glibenklamid, nifedipin ve levonorgestrel, ve etinil östradiol içeren bir oralkontraseptifler ile yapılan etkileşim çalışmaları, klinik açıdan önemli olan etkileşimlereişaret etmemektedir.

Bir dizi etkileşim çalışması, pantoprazolün CYP1A2 (kafein, teofilin gibi), CYP2C9 (piroksikam, diklofenak, naproksen gibi), CYP2D6 (metoprolol gibi), CYP2E1 (etanol gibi)ile metabolize olan aktif maddelerin metabolizmasını veya digoksinin p-glikoprotein ileilişkili emilimini etkilemediğini göstermiştir.

Antasitlerle birlikte verildiğinde etkileşme görülmemiştir.

Ayrıca klaritromisin, metronidazol, amoksisilin gibi antibiyotiklerin pantoprazol ile eş zamanlı uygulanmasına dair etkileşim çalışmaları da yapılmıştır. Klinik açıdan önemlietkileşimler gözlenmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.