NUTRIFLEX LIPID SPECIAL intravenoz emülsiyon 1250 ml Uyarılar

B.Braun-İrengün Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Nutriflex uyarılar, Nutriflex zararları, Nutriflex önlemler, Nutriflex riskler, Nutriflex yan etkisi, Nutriflex alerji, Nutriflex alkol, Nutriflex hamileler, Nutriflex emzirme, Nutriflex araç kullanımı, Nutriflex fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Herhangi bir anafilaktik reaksiyon semptomu veya belirtisi (ateş, titreme, döküntü veya dispne gibi) görüldüğünde infüzyon derhal durdurulmalıdır.

Artmış serum osmolaritesi durumlarında dikkatli olunmalıdır.

Bütün büyük-hacimli infüzyon çözeltilerinde olduğu gibi, bozulmuş kardiyak veya renal fonksiyonu olan hastalarda NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL verilirken de dikkatli olunmalıdır.

Sıvı, elektrolit, asit-baz dengesi bozuklukları, örn. hiperhidrasyon, hiperkalemi, asidoz, infüzyona başlamadan önce düzeltilmelidir.

Çok hızlı infüzyonlar patolojik serum elektrolit konsantrasyonları, hiperhidrasyon ve pulmoner ödem ile sıvı yüklemesine neden olabilir.

NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL infüzyonu esnasında serum trigliserid konsantrasyonu izlenmelidir.

İnfüzyona başlamadan önce lipid metabolizması bozukluğundan şüphelenilen hastalarda açlık lipidemisi hariç tutulmalıdır. Açlık lipidemisinin mevcut olduğu durumlarda lipid uygulaması kontrendikedir. Lipid verilmesinden 12 saat sonra hipertrigliseridemi varlığı lipid metabolizması bozukluğuna işaret eder.

NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL lipid metabolizması bozukluğu olan, örn. böbrek yetmezliği, diabetes mellitus, pankreatit, karaciğer fonksiyon bozukluğu, hipotiroidizm (hipertrigliseridemili) ve sepsisli hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Eğer NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL bu durumdaki hastalara verilirse serum trigliseridlerini yakından takip etmek gerekmektedir.

Hastanın metabolik durumuna bağlı olarak, seyrek de olsa, hipertrigliseridemi veya kan glukoz konsantrasyonunda artış görülebilir. Lipid uygulaması esnasında plazma trigliserid konsantrasyonu 3 mmol/l’nin üzerine çıkarsa infüzyon hızının düşürülmesi tavsiye edilmektedir. Plazma trigliserid konsantrasyonu 3 mmol/l’nin üzerinde kalırsa seviyeler normale dönene kadar infüzyon durdurulmalıdır.

Ürünün verilmesi esnasında kan glukoz konsantrasyonu 14 mmol/l’nin (250 mg/dl) üzerine çıkarsa doz azaltılmalı veya uygulama kesilmelidir.

Karbohidrat içeren bütün çözeltilerde olduğu gibi NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL de hiperglisemiye neden olabilir. Kan glukoz seviyeleri kontrol edilmelidir. Eğer hiperglisemi varsa infüzyon hızı düşürülmeli veya insülin verilmelidir.

Amino asitlerin intravenöz infüzyonu ile eser elementlerin, özellikle bakır ve çinkonun, üriner atılımı artar. Özellikle uzun süreli intravenöz beslenme söz konusu olduğunda, eser elementlerin dozlarının ayarlanmasında bu durum göz önüne alınmalıdır.

Yetersiz beslenmiş veya tükenmiş hastaların yeniden beslenmeleri veya doyurulmaları hipokalemi, hipofosfatemi veya hipomagnezemi gelişimine yol açabilir. Normal değerlerden sapmaya göre yeterli elektrolit takviyesi yapılmalıdır.

Serum elektrolit konsantrasyonları, su dengesi, asit-baz dengesi, BUN ve- uzun süreli uygulamlarda- kan hücreleri sayımı, koagülasyon durumu ve karaciğer fonksiyonlarının kontrolü gereklidir. Laboratuvar kontrollerinin sıklığı ve şekli, hastanın genel klinik durumuna ayarlanmalıdır.

Psödoaglütinasyon riski nedeniyle NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL aynı infüzyon setinden kan ile eşzamanlı verilmemelidir.

Vitaminler ve eser elementler gereksinimlere göre uygulanmalıdır.

NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL, çinko ve magnezyum içerdiği için bu elementleri içeren çözeltiler ile birlikte verildiğinde dikkatli olunmalıdır.

Tüm intravenöz çözeltilerde olduğu gibi NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL infüzyonu esnasında da aseptik önlemler alınmalıdır.

NUTRİFLEX® LİPİD SPECİAL kompleks bir preparattır. Bu nedenle herhangi bir çözelti ilavesi tavsiye edilmez.

Laboratuvar testleri ile etkileşimi

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bu ürün yatan hastaya doktor kontrolü ve gözleminde verilmektedir. Bu nedenle, bu durumdaki hastanın araç ve makine kullanması mümkün değildir.