NUTRIFLEX LIPID PERI 1875 ml intravenoz infüzyonluk emülsiyon Farmakolojik Özellikleri

B.Braun-İrengün Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Parenteral beslenme çözeltisi, kombinasyon ATC kodu: B 05BA10

Etki mekanizması

Parenteral beslenmenin amacı dokuların büyümesi ve yenilenmesi için gerekli besinleri ve aynı zamanda bütün vücut fonksiyonlarını sürdürmek için gerekli enerjiyi sağlamaktır.

Amino asitlerin bir kısmı protein sentezi için esansiyel komponentlerden olduğundan burada amino asitlerin özel bir önemi vardır. Enerji kaynaklarının (karbohidratlar/lipidler) eşzamanlı uygulanması, enerji harcayan prosesleri sağlarken amino asitlerin yanlış enerji kullanımını engellemek için gereklidir.

Glukoz organizmada her yerde metabolize olur. Merkezi sinir sistemi, kemik iliği, eritrositler, tübüler epitelyum gibi bazı dokular ve organlar enerji ihtiyaçlarını özellikle glukozdan sağlarlar. Ayrıca, glukoz çeşitli hücre maddeleri için yapı kaynağıdır.

Yüksek enerji yoğunlukları nedeni ile lipidler etkili bir enerji kaynağıdır. Uzun zincirli trigliseridler organizmaya hücre komponentlerinin sentezi için gerekli olan esansiyel yağ asitlerini sağlar. Bu nedenle lipid emülsiyonu orta zincirli ve uzun zincirli trigliseridleri (soya yağından türetilmiş) içerir.

Orta zincirli trigliseridler uzun zincirli trigliseridlerden daha çabuk hidrolize olur, sirkülasyondan uzaklaştırılır ve tamamen okside olur. Bunlar, örn. lipoprotein lipaz eksikliği, lipoprotein lipaz kofaktörlerinde eksiklik gibi uzun zincirli trigliseridlerin kullanımında ve/veya degradasyonunda bozukluğun olduğu durumlarda tercih edilen enerji kaynağıdır.

Uzun zincirli trigliserid fraksiyonundan türetilen doymamış yağ asitleri primer olarak esansiyel yağ asidi eksikliği tedavisi ve profilaksisinde kullanılır.

NUTRİFLEX LİPİD PERİ’nin içerdiği elektrolitler insan vücudunda mevcuttur, bu nedenle de etkileri normal fizyolojideki ile aynıdır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

NUTRİFLEX LİPİD PERİ intravenöz olarak uygulandığından tüm substratlar derhal metabolizma için kullanılabilir durumdadır.

Dağılım:

Doz, infüzyon hızı, metabolik durum ve hastanın bireysel faktörleri (açlık seviyesi) erişilen maksimum trigliserid konsantrasyonu için oldukça önemlidir. Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığı zaman trigliserid konsantrasyonu genellikle 3 mmol/l’yi geçmez.

Doz tavsiyelerine uyulduğu zaman orta zincirli yağ asitleri ve uzun zincirli yağ asitleri pratikte tamamen plazma albüminine bağlanır. Bu nedenle, doz tavsiyelerine uyulduğu zaman orta ve uzun zincirli yağ asitleri kan-beyin bariyerini geçmez ve, bundan dolayı, serebrospinal sıvıya geçmezler.

Amino asitler vücudun farklı organlarında çeşitli proteinlere dahil edilir. Buna ilave olarak, her amino asit kanda ve hücrelerin içerisinde serbest amino asit olarak muhafaza edilir.

Glukoz suda çözündüğü için, kan ile bütün vücuda dağılır. Glukoz çözeltisi intravasküler alanda dağıldıktan sonra intrasellüler alana alınır.

Plasental bariyerden geçişi ile ilgili veriler mevcut değildir.

NUTRİFLEX LİPİD PERİ’nin içeriğindeki elektrolitler insan vücudunda mevcuttur, bu nedenle de elektrolitlerin dağılımı normal fizyolojiden farklı değildir.

Biyotransformasyon:

Protein sentezine girmeyen amino asitler takip eden şekilde metabolize olur. Amino grubu transaminasyonla karbon iskeletinden ayrılır. Karbon zinciri ya doğrudan CO2’e oksitlenir veya karaciğerde glikoneojenez substratı olarak kullanılır. Amino grubu da karaciğerde üreye metabolize olur.

Glukoz bilinen metabolik yollardan CO2’e veya H2O’ya metabolize olur. Bir miktar glukoz lipid sentezi için kullanılır.

İnfüzyondan sonra trigliseridler gliserol ve yağ asitlerine hidrolize olur. Her ikisi de enerji oluşumu, biyolojik aktif moleküllerin sentezi, glukoneojenez ve lipidlerin yeniden sentezi için fizyolojik yollara dahil edilir.

Asetat haricinde, NUTRİFLEX LİPİD PERİ’nin içeriğindeki elektrolitler için tam anlamda bir metabolizma yoktur. Asetat, CO2 ve su oluşumu ile sonuçlanan sitrik asit siklusuna giren Asetil-Co-A’yı sentezlemek için, karaciğer, kalp ve diğer dokularda metabolize edilir.

Eliminasyon:

Sadece çok az bir miktarda amino asit değişmeden idrarla atılır.

Sadece renal glukoz eşiğine ulaşıldığı zaman, glukoz fazlası idrarla atılır.

Hem soya yağı trigliseridleri hem de orta zincirli trigliseridler tamamen CO2 ve H2O’ya metabolize olur. Sadece az miktarda lipid hücrelerin deriden ve başka membranlardan dökülmesi sırasında kaybedilir. Renal atılım neredeyse gerçekleşmemektedir.

Asetat haricinde, NUTRİFLEX LİPİD PERİ’nin içeriğindeki elektrolitler başlıca böbrekler üzerinden atılır. Asetat, CO2 ve suya metabolize edildikten sonra, akciğer ve böbreklerden atılır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

Doğrusallık ile ilgili veriler mevcut değildir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Güvenlik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyele dayanan geleneksel çalışmalardan kaynaklanan klinik-olmayan veriler insanlar için özel zarar ortaya çıkarmaz.

Tavsiye edilen dozlarda sübstitüsyon tedavisi için verilen besinlerin karışımlarının toksik etkisi beklenmez.

Üreme toksisitesi

P-sitosterol gibi fitoöstroj enler çeşitli bitkisel yağlarda, özellikle soya yağında bulunabilir. Subkütan ve intravajinal P-sitosterol uygulanmasından sonra sıçanlarda ve tavşanlarda fertilite bozukluğu tespit edilmiştir. Mevcut bilgilere göre hayvanlarda gözlemlenen bu etkiler klinik kullanım için önem taşımaz gibi görülmektedir.