NAZOFIX %0.05 nazal sprey Uyarılar

Recordati Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Nazofix uyarılar, Nazofix zararları, Nazofix önlemler, Nazofix riskler, Nazofix yan etkisi, Nazofix alerji, Nazofix alkol, Nazofix hamileler, Nazofix emzirme, Nazofix araç kullanımı, Nazofix fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

NAZOFİX, aktif veya latent solunum yolu tüberküloz enfeksiyonları, tedavi edilmemiş mantar, bakteri veya sistemik virüs enfeksiyonlan veya oküler herpes simpleks enfeksiyonuolan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

NAZOFİX ile 12 aylık bir tedaviden sonra nazal mukozada herhangi bir atrofi belirtisi gözlenmemiştir; aynı zamanda mometazon furoat nazal mukozayı normal histolojik fenotipinedöndürme eğilimi göstermiştir. Her uzun süreli tedavide olduğu gibi birkaç ay veya daha uzunsüre NAZOFİX kullanan hastalar muhtemel nazal mukoza değişikliği yönünden kontroledilmelidir. Eğer burun veya farenkste lokalize mantar enfeksiyonu gelişirse, NAZOFİX iletedavinin kesilmesi veya uygun tedavi uygulaması gerekebilir. Nazofarenkste inatçı iritasyonNAZOFİX ile tedavinin kesilmesini gerektirebilir.

NAZOFİX hastaların çoğunda burun semptomları üzerinde kontrol sağlayacaktır; bununla birlikte uygun başka bir tedavinin eş zamanlı kullanımı diğer semptomlarda da (özellikle gözsemptomları) ilave iyileşme sağlayabilir.

NAZOFİX’in uzun süre kullanılması ile hipotalamo-hipofizeal-adrenal (HPA) aksın süpresyonuna ilişkin hiç bir delil yoktur. Bununla beraber uzun süren sistemik kortikosteroidkullanımından NAZOFİX kullanımına geçen hastalar için dikkatli bir ilgi gerekir. Buhastalarda sistemik kortikosteroidin kesilmesi, HPA aksın fonksiyonları düzelinceye kadar birkaç ay adrenal yetmezlik belirtileri ile sonuçlanabilir. Bu hastalar adrenal yetmezlik belirtilerigösterirlerse sistemik kortikosteroid tedavisine devam edilmeli ve diğer tedavi yöntemleri vegerekli önlemler uygulanmalıdır.

Sistemik kortikosteroidlerden NAZOFİX’e geçişte bazı hastalarda nazal semptomlarda hafifleme görülmesine karşın sistemik kortikosteroid kesilme semptomlarından (öm. eklemve/veya adale ağrısı, yorgunluk, ve başlangıçta depresyon) şikayetçi olabilirler. Bu durumdaNAZOFİX ile tedaviye devam etmeleri önerilmelidir. Böyle bir geçiş aynı zamanda aleıjikkonjunktivit veya ekzema gibi önceden var olan ve sistemik kortikosteroid tedavisi ile süpreseolmuş alerjik durumların açığa çıkmasına da neden olabilir.

Tek taraflı polipler, kistik fibrozla ilişkili polipler veya burun boşluklarım tamamen bloke eden poliplerin tedavisinde NAZOFİX ’in güvenlilik ve etkililiği çalışılmamıştır.

Görünümleri olağandışı veya düzensiz olan tek taraflı polipler, özellikle de ülserleşme veya kanama olanlar daha ileri düzeyde tetkik edilmelidir.

Kortikosteroid kullanan potansiyel olarak immünosüprese olmuş hastalar bazı enfeksiyonlara (örn. su çiçeği, kızamık gibi) yakalanma riskine karşı uyarılmalı ve böyle bir durumlakarşılaşıldığında tıbbi yardım alınmasının önemi belirtilmelidir.

İntranazal kortikosteroid kullanımım takiben nazal septum perforasyonu veya intraoküler basınçta artış çok nadir olarak bildirilmiştir.

NAZOFİX’in, 18 yaşından küçük çocuklarda ve adolesanlarda nazal poliplerin tedavisindeki güvenlilik ve etkinliği üzerinde çalışma yapılmamıştır.

Nazal kortikosteroidlerin sistemik etkileri, özellikle uzun sürelerle yüksek dozlarda kullanımda görülebilir. Oral kortikosteroidlere göre daha az görülür ve kişiden kişiye,kullanılan kortikosteroidlere göre değişiklik gösterir. Potansiyel sistemik etkiler Cushingsendromu, Cushinoid görünüm, adrenal süpresyon, çocuk ve adolesanlarda büyüme geriliği,katarakt, glokom ve psikomotor hiperaktiviteyi de içeren nadir olarak fizyolojik davranışdeğişiklikleri, uyuma bozukluğu, anksiyete (tedirginlik ve korku hali), depresyon veagresyonu (özellikle çocuklarda) içerir.

Nazal kortikosteroidler ile uzun süre tedavi edilen çocuklarda boy uzunluğunun düzenli olarak takip edilmesi önerilir. Büyüme yavaşlarsa, nazal kortikosteroid dozunun mümkünse, etkinsemptom kontrolü sağlayan en düşük doza indirilmesi amacıyla tedavi gözden geçirilmelidir.Ayrıca hastanın bir çocuk hastalıkları uzmanına şevki düşünülmelidir.

Tavsiye edilenden daha yüksek dozlarla tedavi klinik yönden anlamlı adrenal süpresyona yol açabilir. Önerilenden daha yüksek dozların kullanıldığına dair kanıtlar varsa, stres veyacerrahi dönemlerinde ilave sistemik kortikosteroid kullanımı düşünülmelidir.

Yardımcı maddeler

NAZOFİX, 0.2 mg benzalkonyum klorür içermektedir. Bu miktarın bronkospazma neden olması beklenmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerine etkisi bilinmemektedir.