MULTIFLEX LINEZOSEL 2mg/ml I.V. infizyon çözeltisi içeren 300 ml flakon Etkileşimi

Haver Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Multiflex etkileşimi, Multiflex etken madde, Multiflex yardımcı maddeler, Multiflex alkol, Multiflex etkileşim, Multiflex kullananlar, Multiflex dozu, Multiflex kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Normal kan basıncına sahip sağlıklı gönüllülerde MULTİFLEX LİNEZOSEL, psödoefedrin ve fenilpropanolamin hidroklorürün sebep olduğu kan basıncındaki yükselmeyi arttırmıştır.MULTİFLEX LİNEZOSEL’in psödoefedrin veya fenilpropanolamin ile beraber uygulanmasısonucunda, sistolik kan basıncında ortalama 30-40 mmHg artış gözlemlenmiştir (karşılaştırmaiçin, bu değer tek başına linezolid kullanımında 11-15 mmHg, psödoefedrin veyafenilpropanolamin tek başına kullanıldığında 14-18 mmHg ve plasebo ile 8-11 mmHgolmuştur). Benzeri çalışmalar hipertansif hastalarda yürütülmemiştir. Dopaminerjik ajanlardahil vazokonstrüktif etkisi olan ajanların başlangıç dozları düşük tutulmalı ve istenen cevapelde edilene kadar dikkatle titre edilmelidir.

Olası seratonerjik etkileşimler

Sağlıklı gönüllülerde dekstrometorfan ile ilaç-ilaç etkileşim çalışması yapılmıştır. Gönüllülere linezolid ile beraber veya tek başına dekstromethorfan (4 saat aralıklarla 2 kez 20 mg doz)verilmiştir. Linezolid ve dekstromethorfan alan normal gönüllülerin seratonin sendromuetkileri (konfüzyon, deliryum, huzursuzluk, tremor, kızarma, terleme, hiperpireksi)görülmemiştir.

Pazarlama sonrası deneyimler

Linezolid ve dekstromethorfan alırken seratonin sendromuna benzer etkiler deneyimleyen bir hastaya ait tek bir rapor mevcuttur. İlaçların her ikisininde kesilmesi ile çözülmüştür.

), linezolid ve serotonerjik ajanlarla tedavinin yaşamsal önem taşıdığıhastalara yönelik tedavi; bölüm 4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri’nde açıklanmaktadır.

Sitokrom P450 ile metabolize olan ilaçlar

MULTİFLEX LİNEZOSEL insan sitokrom P450 sistemi ile saptanabilecek miktarda metabolize olmamakta ve klinik olarak önemli CYP izoformlarının (1A2, 2C9, 2C19, 2D6,2E1, 3A4) aktivitelerini inhibe etmemektedir. Bu nedenle MULTİFLEX LİNEZOSEL’inCYP450 ile indüklenen ilaçlarla etkileşimi beklenmemektedir. Eş zamanlı MULTİFLEXLİNEZOSEL uygulaması, CYP2C9 ile büyük ölçüde metabolize olan S-varfarininfarmakokinetik özelliklerini önemli ölçüde değiştirmez. CYP2C9 substratları olan varfarin vefenitoin gibi ilaçlar MULTİFLEX LİNEZOSEL ile birlikte dozaj rejimi değiştirilmedenkullanılabilir.

Antibiyotikler

Rifampisin: Rifampisinin linezolid farmakokinetiği üzerindeki etkisi, 16 sağlıklı gönüllü erkekte 2.5 gün süreyle, günde iki kez 600 mg linezolid; 8 gün süreyle, günde bir kez 600 mgrifampin verilerek çalışılmıştır. Rifampin, linezolidin Cmax değerini ortalama% 21 (%90 CI,15,27), AUC değerini ortalama %32 (%90 CI, 27,37) düşürmüştür. Bu etkileşiminmekanizması ve klinik önemi bilinmemektedir.

Aztreonam

MULTİFLEX LİNEZOSEL ve aztreonam birlikte uygulandıklarında farmakokinetikleri değişmez.

Gentamisin

MULTİFLEX LİNEZOSEL ve gentamisin birlikte uygulandıklarında farmakokinetikleri değişmez.

Monoamin oksidaz inhibisyonu

MULTİFLEX LİNEZOSEL monoamin oksidazın geri dönüşümlü, seçici olmayan inhibitörüdür. Bu nedenle adrenerjik ve seratonerjik ajanlarla etkileşme potansiyeli vardır.MAO inhibisyonu açısından risk oluşturabilen altta yatan hastalığı ve/veya eş zamanlı ilaçkullanımı olan hastalara uygulandığında linezolidin güvenliliği konusunda ve ilaç etkileşimçalışmalarından elde edilen veriler çok sınırlıdır. Bu nedenle, ilacı kullanan kişinin yakındangözlenmesi ve takibi mümkün olmadıkça, bu koşullar altında linezolid kullanımıönerilmemektedir.

Adrenerjik ajanlar

MULTİFLEX LİNEZOSEL kullanan bazı bireylerde, indirekt etkili sempatomimetik ajanlara, vazopressör veya dopaminerjik ajanlara verilen cevaplarda geri dönüşümlü bir artış oluşabilir.Dopamin veya adrenalin gibi adrenerjik ajanların başlangıç dozları düşük tutulmalı ve istenencevap elde edene kadar titre edilmelidir.

Tiramin açısından zengin gıdalarla kullanım

Linezolid ve 100 mg’den düşük tiramin alan olgularda önemli düzeyde bir pressör yanıt gözlenmemiştir. Bu durum, tiramin içeriği yüksek yiyecek ve içeceklerin (örn. eski peynir,maya ekstraktları, distile edilmemiş alkollü içecekler ve soya sosu gibi fermente soyafasulyesi ürünleri) aşırı miktarda tüketiminden kaçınılması gerektiğini göstermektedir.

Varfarin

Kararlı durumda linezolid tedavisine varfarin eklendiğinde, eş zamanlı uygulamayla ortalama maksimum NR’de %10’luk azalmayla birlikte EAA INR’de %5’lik azalma meydana gelmiştir.Varfarin ve linezolid alan hastalara ait veriler, bu bulguların, varsa klinik anlamlılığınıdeğerlendirmek için yetersizdir.

MULTİFLEX LİNEZOSEL ile birlikte tramadol kullanıldığında nöbet riski artar. Miyolosüpresan diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında miyolosüpresyon oluşturma riski artar.

İlaç-laboratuvar testi etkileşimleri

Bugüne kadar bildirilmiş ilaç-laboratuvar testi etkileşimi yoktur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.