MEDOVIR 5 mg/ml 240 ml oral çözelti Gebelik

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cefaday gebelik kategorisi C'dir. Cefaday hamilelik kategorisi, Cefaday gebelik kategorisi, Cefaday emzirme, Cefaday anne sütüne geçer mi, Cefaday laktasyon, Cefaday hamilelerde kullanımı, Cefaday ve bebek, Cefaday kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Cefaday 1 g; - İdrar yolu enfeksiyonları, - Kemik ve / veya eklem enfeksiyonları, - Karın içinde oluşan enfeksiyonlar, - Menenjit, - Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, - Gonore (bel soğukluğu), - Cerrahi operasyon sonrası oluşabilecek enfeksiyonları önleme, - Solunum yolu enfeksiyonları, - Kulak, burun ve boğaz enfeksiyonları, - Kanda hastalık yapıcı mikroorganizmaların önemli ölçüde artmasıyla gelişen ağır enfeksiyon durumu (septisemi) gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar > Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller > 3. Kuşak Sefalosporinler > Seftriakson

ATC Kodu

J01DD04

Etkin Madde

Seftriakson 100 mg/ml

Barkodu

8699578270438

Geri Ödeme Kodu

A01703

Satış Fiyatı

13.68 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

13

Alternatif İlaç Sayısı

50

Sağlık Konuları

Antibiyotik

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFO7

İmal veya İthal

Ithal

NFC kodu

FPB

Eşd. ilaç grubu

E061A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Flakon

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye Gebelik kategorisi: C Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doğurganlık potansiyeli bulunan kadınlara lamivudin kullanımı süresince uygun bir kontrasepsiyon yöntemi önerilmelidir.

Gebelik dönemi

Lamivudinin hamilelikte kullanımı ile ilgili yeterli veri yoktur. MEDOVİR gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Lamivudinin gebe kadınlardaki güvenilirliği ile ilgili sınırlı bilgi vardır. Kadınlardaki çalışmalar lamivudinin plasentadan geçtiğini doğrulamıştır. Doğum sırasında bebeğin serumundaki lamivudin konsantrasyonları annenin serumu ve göbek kordon serumundaki ile benzerdir.

Hayvanlarda yapılan üreme çalışmaları teratojenisite kanıtı ve erkek veya kadın fertilitesi üzerinde bir etkiyi göstermemiştir. MEDOVİR insanlarda elde edilenlere benzer maruziyet düzeylerinde gebe tavşanlara uygulandığında erken embriyonik kayıpta küçük artışlara yol açmıştır.

Gebelikte, sadece fayda riske ağır bastığında kullanılmalıdır. Hayvan çalışmalarının bulgulan her zaman insan yanıtını öngörmese de, tavşandaki bulgular erken embriyonik kayıp açısından potansiyel bir riske işaret etmektedir. Sonuç olarak, gebeliğin ilk üç ayı sırasında MEDOVİR uygulaması önerilmez.

MEDOVİR ile tedavi edilmekte olan ve ardından gebe kalan hastalar için, lamivudinin bırakılması durumunda hepatit nüksü olasılığı dikkate alınmalıdır.

Laktasyon dönemi

HIV nedeniyle tedavi edilen 130’dan fazla anne/bebek çiftine dayanarak, HIV nedeniyle tedavi edilen annelerin emzirilen bebeklerinde lamivudinin serum konsantrasyonlarının düşük olduğu (annedeki serum konsantrasyonun %0,06’sı ile %4’ü arası) ve giderek azalarak emzirilen bebekler 24 haftalık olduğunda tespit edilemez düzeylere düştüğü bulunmuştur. Emzirilen bebek tarafından alınan toplam lamivudin miktarı çok düşüktür ve dolayısıyla suboptimal antiviral etki gösterecek maruz kalmayla sonuçlanır. Bebek doğumda hepatit B’den uygun şekilde korunduysa matemal hepatit B emzirme için bir kontrendikasyon değildir ve insan sütündeki düşük konsantrasyondaki lamivudinin emzirilen bebeklerde istenmeyen olaylara sebep olduğuna dair kanıt yoktur. Dolayısıyla, emzirmenin bebek için faydası ve anne için tedavinin faydası hesaba katıldığında lamivudinle tedavi edilen annelerin emzirmesi düşünülebilir. Uygun profılaksiye rağmen anneden HBV geçişi olan durumlarda, bebekte lamivudine dirençli mutantların ortaya çıkması riskini azaltmak üzere emzirmeye son verilmesi düşünülmelidir.

Üreme yeteneği /Fertilite

Hayvanlardaki üreme çalışmaları, teratojenik bir kanıt, kadın ve erkekteki fertilite üzerine herhangi bir etkisi olduğunu göstermek bakımından yetersizdir. Lamivudin gebe tavşanlara verildiğinde, erken embriyonik kayıplarda küçük bir artışa neden olur. Buna karşın, lamivudine yaklaşık olarak 60 kez maruz kalmış (Cmax’a dayanan) sıçanlarda emriyonik kayıp kanıtı bulunmamaktadır.

Mitokondriyal disfonksiyon