MITOXANTRON EBEWE 20mg/10ml 1flakon {Liba} Yan Etkileri

Liba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Mitoxantron yan etkileri, Mitoxantron etkileri, Mitoxantron zararları, Mitoxantron belirtileri, Mitoxantron uyarılar, Mitoxantron önlemler, Mitoxantron kilo aldırırmı, Mitoxantron zayıflatırmı, Mitoxantron zehirlenmesi, Mitoxantron cinsellik, Mitoxantron sorunlar, Mitoxantron uykusuzluk, Mitoxantron bağımlılık, Mitoxantron bırakma bilgilerini içerir.

Mitoksantronun yan etkilerinin, özellikle ciddi, geri dönüşsüz veya hayatı tehdit eden özelliktekilerin insidansının düşük olması klinik bakımdan iyi tolere edildiğini gösterir. Mitoksantronun önerilen dozlarından sonra bir dereceye kadar lökopeni beklenir. Lökopeni genellikle geçicidir; dozlamadan yaklaşık 10 gün sonra en alt düzeylerine ulaşır ve iyileşme 21. gün civarında ortaya çıkar. Her 21 günde bir tek dozla, lökosit 2 sayısının 1000/mm3'ün altına düşmesi nadirdir. Trombositopeni oluşabilir. Anemi daha az sıklıkla oluşur. Önceden kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda veya zayıf hastalarda daha ciddi ve uzun süreli miyelosupresyon olabilir. Mitoksantron, ilerlemiş meme kanseri ve lenfoma tedavisinde, her 21 günde bir tek bir enjeksiyon şeklinde kullanıldığında en çok karşılaşılan yan etkiler, vakaların çoğunda hafif ve kısa süreli olmasına rağmen bulantı ve kusmadır. Alopesi oluşabilir, fakat genellikle minimal ciddiyettedir ve terapi kesildikten sonra geri döner. Nadiren bildirilen diğer yan etkiler, allerjik reaksiyonlar, amenore, anoreksi, konstipasyon, diyare, dispne, halsizlik ve zayıflık, ateş, gastrointestinal kanama, stomatit/ mukozit/ konjunktivit ve somnolans, konfüzyon, anksiyete ve hafif parestezi gibi non-spesifik nörolojik yan etkileri içermektedir. Damar dışına sızmanın ardından nadiren doku nekrozu bildirilmiştir. Lösemili hastalarda, özellikle stomatit ve mukozitin sıklığı ve ağırlığında bir artma olmasına rağmen, yan etki özellikleri genellikle benzerdir.

Serum kreatinin ve kan üre azotu seviyelerinin yükselmesi, karaciğer enzim seviyelerinde artış (lösemili hastalarda ağır karaciğer bozuklukları nadiren bildirilmiştir) gibi laboratuvar test değerlerindeki değişiklikler nadiren gözlenmiştir. Azalmış sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonu, EKG değişiklikleri ve akut aritmi gibi kardiyovasküler etkiler nadiren klinik önem taşımaktadır. Konjestif kalp yetmezliği bildirilmiştir ve genellikle digital ve/veya diüretiklerle tedaviye iyi yanıt vermiştir. Lösemili hastalarda, kardiyak yan etkilerin frekansında bir artış gözlenmiştir; hastaların çoğu önceden antrasiklin terapisi gördüğünden ve lösemik hastalarda klinik kürler anemi, ateş, sepsis ve intravenöz sıvı tedavisi ile sıklıkla karmaşık hale geldiğinden; bu vakalarda mitoksantronun direkt rolünü değerlendirmek zordur. Mitoksantron, uygulamadan 24 saat sonra idrara mavi-yeşil renk verebilir ve bunun beklendiği hastalara söylenmelidir. Nadiren deri ve tırnakların mavi renk aldığı bildirilmiştir. Tırnak distrofisi veya skleranın daha sonra geriye dönen mavi renk alması çok nadirdir.

BEKLENMEYEN  BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ