FIXLOR 8 mg 10 efervesan tablet Gebelik

Genesis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Actiq gebelik kategorisi D'dir. Actiq hamilelik kategorisi, Actiq gebelik kategorisi, Actiq emzirme, Actiq anne sütüne geçer mi, Actiq laktasyon, Actiq hamilelerde kullanımı, Actiq ve bebek, Actiq kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Actiq 400 mcg; kronik ağrıları için opioid idame tedavisi uygulanmakta olan kanser vakalarında, aniden ortaya çıkan şiddetli ağrıların kontrol altına alınmasında etkilidir. Bu ağrılar, normalde kontrol altına alınabilen inatçı ağrıların geçici alevlenmesidir.

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi > Ağrı Kesici / Ateş Düşürücüler (Aneljezik) > Uyuşturucu Etkiye Sahip İlaçlar (Opioid) > Fenilpiperidin Türevleri > Fentanil

ATC Kodu

N02AB03

Etkin Madde

Fentanil 400 mcg

Barkodu

8699804060123

Geri Ödeme Kodu

A09641

Satış Fiyatı

76.14 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Kırmızı Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

6

Alternatif İlaç Sayısı

2

Sağlık Konuları

Kronik Ağrı

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKF1L

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

36 ay

NFC kodu

ADE

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Pastil

Geri Ödeme Durumu

Ödenmez

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi: 1. ve 2. trimesterde B; 3. trimesterde D' dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar /Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Lornoksikam gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

FİXLOR gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Lornoksikam gebeliğin üçüncü trimesterinde kontrendikedir ve maruz kalmış gebeliklere ilişkin hiçbir klinik veri bulunmadığından gebeliğin birinci ve ikinci trimesterinde kullanılmamalıdır.

Gebe kadınlarda lornoksikam kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlarda yapılan çalışmalar üreme toksisitesinin olduğunu göstermiştir.

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu gebeliği ve/veya embriyo/fötus gelişimini olumsuz etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler, gebeliğin erken evresinde bir prostaglandin sentez inhibitörü kullanıldıktan sonra düşük ve kardiyak malformasyon riskinde artış olduğunu düşündürmektedir. Doz ve tedavinin süresiyle bu riskin arttığına inanılmaktadır.

Hayvanlarda bir prostaglandin sentez inhibitörünün uygulanmasının embriyo-fötal letalite ve implantasyon öncesi ve sonrası kayıpta artışa yol açtığı bildirilmiştir. Gebeliğin birinci ve ikinci trimesteri sırasında, kesinlikle gerekli olmadıkça prostaglandin sentez inhibitörleri verilmemelidir.

Gebeliğin üçüncü trimesteri sırasında uygulanan prostaglandin sentezi inhibitörleri fötusu kardiyopulmoner toksisiteye (duktus arteriosusun vaktinden önce kapanması ve pulmoner hipertansiyon) ve böbrek fonksiyon bozukluğuna maruz bırakabilir, bu da böbrek yetmezliğine ve dolayısıyla amniyon sıvısı miktarında bir azalmaya yol açabilir. Gebeliğin sonunda, prostaglandin sentez inhibitörleri anneyi ve fötusu kanama suresinde artışa ve uterus kontraksiyonlarının inhibisyonuna maruz bırakabilir, bu da doğumu geciktirebilir ya da uzatabilir. Bu nedenle, gebeliğin üçüncü trimesteri sırasında lornoksikam kullanımı kontrendikedir (Bkz. bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).

Laktasyon dönemi

FİXLOR' un insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, lornoksikamın sütle atıldığını göstermektedir. FİXLOR emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme üzerine etkisinin bulunduğunu göstermiştir.