METHOTREXATE 50 mg 5 ampül Dozu

Atafarm Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Methotrexate dozu, Methotrexate dozaj, Methotrexate doz aşımı, Methotrexate uygulama, Methotrexate kullanım şekli, Methotrexate kullanımı, Methotrexate kullanım süresi, Methotrexate açmı tokmu, Methotrexate nedir, Methotrexate ne için kullanılır, Methotrexate nasıl kullanılır, Methotrexate faydaları, Methotrexate etkileri, Methotrexate günde kaç kez, Methotrexate sabah mı akşam mı, Methotrexate fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Antineopiastk Kemoterapi
Methoirexate hem oral hem de parenteral yolla etkilidir. Methetrexate Enjeksiyonluk B.P. intramüsküler, intravenöz, intraarteriyel ve intratekal yol ile uygulanabilir. Dozaj hastanın vücut ağırlığı ve yüzeyi ile saptanır. Değişik neoplastik hastalıklarda Methotrexate faydalı bir etki ile, tek başına veya diğer sitotoksik ajanlar ile kombinasyon halinde kullanılmıştır. NOT: 10 mi'de 1g ihtiva eden Methotrexate Enjeksiyonluk B.P. hipertonik olduğundan intrateical kullarıım için uygun değildir.
Koriyokarsinom ve benzeri trofobiastik hastalıklar.
gMethotrexate oral veya intramüsküler olarak günlük 15-30 mg'lık dozlarda 5 gün süreyle ıuygulanır. Bu kürler gerektiği takdirde, aralarda bir veya iki haftalık istirahat dönemleri bırakılarak, herhangi bir toksik semptom görülmediği sürece 3-5 kez tekrarlanabilır. Tedavinın etkinliği 24 saatlik idrarda human koriyonik gonadotropik hormonun (HCG) kantitatif analizi ile değerlendirilebilir. Methotrexate'in değişimli ve diğer sitotoksik ilaçlarla kombine kullanımının da faydalı olduğu bildirilmiştir. Mol hidatiform koriyokarsinomdan önce veya sonra görülebilir. Methotrexate benzer dozlarda mol hidatiform ve koriyoadenoma destruensin tedavisinde de kullanılabilir.
Meme Karsinomu
Pozitif aksiller lenf nodlarının bulunduğu primer meme kanserinde, radikal mastektomiye adjuvan tedavi olarak, Methotrexate'in siklofosfamid ve florousail ile uzun süreli dönüşümlü kombinasyon tedavisi olumlu sonuç vermiştir. Verilen Meethotrexate dozu birinci ve sekizinci günlerde intravenöz 40 mg/m 'dir.
Lösemi
Akut granülositik lösemi çocuklarda nadir görülmesine karşın erişkinlerde oldukça sıktır ve bu formu kemoterapiye iyi cevap vermemektedir.
Methotrexate genelde lenfobiastik löseminin indüksiyon remisyon tedavisinde ilk seçilen ilaç değildir. Methotrexate oral 3.3 mg/m2/gün ve prednizon .40-60 mg/m2/gün 4-6 hafta süreyle kullanılmıştır Remisyon sağlandıktan sonra Methotrexate 20-30 mg/ın2 idame dozundan oral veya intramüsküler olarak haftada iki kez verilmiştir. Haftada iki kerelik uygulamanın günlük kullanımdan daha etkili olduğu ileri sürülmektedir. Alternatif olarak 2.5 mg/kg intravenöz olarak 14 günde bir uygulanmıştır.
Meninkslerin Lösemisi
Lösemili bazı hastalarda santral sinir sisteminde lösemik infiltiasyon söz konusu olmaktadır, bu nedenle beyin-omurilik sıvısı tüm lösemili hastalarda incelenmelidir.
Methotrexate'ın kandan serebrospinal sıvıya geçişi çok düşük oranlardadır, bu nedenie sıvıya etkili bir tedavi için ilacın intratekal kullanılması gereklidır. Tüm lenfositik lösemi vakalannda Methotrexate profilaksı protokolu ile verilebilir. Methotrexate intratekal enjeksiyonlar halinde 200-50C mikrogram/kg vücut ağırlığı dozunda uygulanr. Uygulama azalıkları 2-5 gündür ve normal koşullarda serebrospinal srrı hücre sayımı normale dönene dek tedaviye devam edilir. Bu aşamada ilk ek doz önerilmektedir: Alterrıatif olarak, Methotrexate l2mg/m2'den iki hafta süreyle haftada bir verilir ve daha sonra ayda bir tekrarlanır.
Sedef (Psoriazis) Kemoterapisi Şiddetli seyreden"konvansiyonel tedaviye cevap vermeyen ve kontrol edilemeyen psoriazis vakalarında haftada bir 10-25mg'iık oral, i.m. veya i.v. başlanır ve hastanın cevabına göre ayarlanan tedaviye cevap alınmıştır. Tedavinin başlangıcından bir hafta önce yapılacak bir test dozu ile aşırı duyarlılığın araştırılması önerilir. Tavsiye edilen doz parentera! olarak 5-l0mg'dır.
Alternatif doz şeması olarak, 12 saatte bir tekrarlanan, oral 2,5-5mg'Iık toplam 3 doz, veya 8 saatte bir tekrarlanan toplam 4doz, haftada bir uygulanmak üzere ve toplam haftalık doz 30 mg'ı geçmeyecek şekilde önerilebilir.
Günlük 2-5 ıng'lık doz, oral yolla 5 gün süreyle verilerek en az iki günlük aradan sonra devam etmek kaydı ile uygulanabilir. Gündüz doz 6.25mg'ı aşmamalıdır.
Hasta tedavinin riskleri ile ilgili tüm ayrıntıları öğrenmelidir. Takip eden