VOLPAN 500 mg 20 tablet Gebelik

Hüsnü Arsan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ator gebelik kategorisi B'dir. Ator hamilelik kategorisi, Ator gebelik kategorisi, Ator emzirme, Ator anne sütüne geçer mi, Ator laktasyon, Ator hamilelerde kullanımı, Ator ve bebek, Ator kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Ator' un etken maddesi Atorvastatin Kalsiyumdur. Diyet ve diğer nonfarmakolojik önlemlerin yetersiz olduğu durumlarda, primer hiperkolesterolemi, kombine (miks) hiperlipidemi ile heterozigot ve homozigot familyal hiperkolesterolemili hastalarda yükselen total kolesterol, LDL-kolesterol, apolipoprotein B ve trigliseridlerin düşürülmesinde diyete yardımcı olarak kullanılmaktadır.

İlaç Sınıfı

Kalp Damar Sistemi > Lipid Metabolizması İlaçları > Yağ Metabolizması İlaçları > HMG CoA Redüktaz İnhibitörleri > Atorvastatin Kalsiyum

ATC Kodu

C10AA05

Etkin Madde

Atorvastatin 10 mg

Barkodu

8699536090153

Geri Ödeme Kodu

A00983

Satış Fiyatı

12.47 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

39

Alternatif İlaç Sayısı

20

Sağlık Konuları

Yüksek Kolesterol

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFIA

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

60 ay

NFC kodu

AAA

Eşd. ilaç grubu

E187A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlaı /Doğuııı kontrolü (Kontrasepsiyon)

Parasetamolün doğurganlık üzerine etkisi olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.

Yine de çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Gebelik dönemi

VOLPAN’ın gebelikte kullanım güvenliği belirlenmemiştir. Parasetamol plasentayı geçer ve fötal dolaşımda maternal dolaşımdakine benzer düzeylere ulaşır. Bununla beraber, parasetamolterapötik dozlarının kısa süreli olarak anne tarafından alınmasının insanda teratojenik etkilerleilişkili olmadığına dair epidemiyolojik kanıtlar vardır.

Parasetamol için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/ doğum ya da doğumsonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.

Laktasyon dönemi

Emziren annelerdeki bir farmakokinetik bir çalışmada 650 mg’lık dozun %1’inden azı anne sütünde saptanmamıştır. Benzer sonuçlar diğer çalışmalarda da bulunmuştur. Bu nedenleemziren anne tarafından terapötik dozların alınması bebek üzerinde bir risk oluşturmaz.

Üreme yeteneği/Fertilite

Hayvanlarda yapılan kronik toksisite araştırmalarında parasetamolün testiküler atrofiye neden

olduğu ve spermatogenezi inhibe ettiği bildirilmiştir. İnsanlarda fertilite üzerindeki etkisini araştıran yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bazı çalışmalarda nonsteroidal antienflamatuvarilaçların fertilite üzerine engelleyici etkisi olduğu bildirilmekle birlikte kesin sonucavarılmamıştır.