MAXALJIN 100 mg 15 film tablet Gebelik

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Maxaljin gebelik kategorisi D'dir. Maxaljin hamilelik kategorisi, Maxaljin gebelik kategorisi, Maxaljin emzirme, Maxaljin anne sütüne geçer mi, Maxaljin laktasyon, Maxaljin hamilelerde kullanımı, Maxaljin ve bebek, Maxaljin kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: 1. ve 2. trimester: C; 3. trimester D’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Fare ve tavşanlarda yapılan üreme çalışmalarında herhangi bir gelişimsel anomaliye rastlanmamıştır. Ancak, hayvan üreme çalışmaları insanlarda meydana gelecek etkilerin öncedengörülmesi için her zaman yeterli olmayabilir. Gebe kadınlar üzerinde yapılmış yeterli ve iyikontrollü çalışma bulunmamaktadır. MAXALJİN’in sağlayacağı potansiyel yarar, fetüsüzerindeki potansiyel riski karşılayabiliyor ise kullanılabilir.

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu hamileliği olumsuz etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler hamileliğin erken dönemlerinde kullanılan prostaglandin sentezinhibitörlerinin spontan düşük riskinde artışa sebep olduğunu göstermektedir. Hayvanlardaprostaglandin sentez inhibitörü uygulanması sonucunda implantasyon öncesi ve sonrasıkayıplarda artış gösterilmiştir.

NSAİTlerin fetal kardiyovasküler sistem (ductus arteriosus’un kapanması) üzerindeki bilinen etkilerinden dolayı, gebeliğin geç safhalarında (6.aydan itibaren) kullanımından kaçınılmalıdır.

Üreme yeteneği / fertilite

NSAİİ’lerle sıçanlar üzerinde yürütülen çalışmalarda, prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen diğer ilaçlarda olduğu gibi, distosi, doğumda gecikme ve hayatta kalan yavru oranında düşmemeydana gelmiştir. MAXALJİN’in gebe kadınlardaki gebelik sonu ve doğum üzerindeki etkileribilinmemektedir.

Etki mekanizması nedeniyle NSAİİ kullanımı bazı kadınlarda geri dönüşümlü infertilite ile ilişkilendirilen ovarian foliküllerin rüptürünü geciktirebilir ya da engelleyebilir. Hamile kalmazorluğu yaşayan veya infertilite sebebi ile araştırma yapılan kadınlarda flurbiprofenin de dahilolduğu NSAİElerin kesilmesi düşünülmelidir.

Laktasyon dönemi

Anne sütü ve plazmasındaki flurbiprofen konsantrasyonları, flurbiprofen 200 mg/gün kullanmakta olan bir annenin sütünü alan bebeğin günde yaklaşık olarak 0.10 mg flurbiprofenalabileceğini göstermektedir. Prostaglandinlerin sentezini inhibe eden ilaçların bebeklerüzerindeki olası advers etkileri nedeniyle, anneye olan yararı da hesaba katılarak emzirmeye sonverme veya ilacı kesme arasında bir karar verilmelidir.