LUMINAL 10 tablet Dozu

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Luminal dozu, Luminal dozaj, Luminal doz aşımı, Luminal uygulama, Luminal kullanım şekli, Luminal kullanımı, Luminal kullanım süresi, Luminal açmı tokmu, Luminal nedir, Luminal ne için kullanılır, Luminal nasıl kullanılır, Luminal faydaları, Luminal etkileri, Luminal günde kaç kez, Luminal sabah mı akşam mı, Luminal fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler:

Epilepsi: Erişkinler için doz 1-3 mg/kg/gün’dür. Bu doz günde iki doz şeklinde uygulanmalıdır. Dozaj, uygun bireysel idame dozu elde edilinceye kadar artınlarak uyarlanır.

Çocuklar:

Epilepsi: Çocuklar için doz, günde iki doz şeklinde uygulanabilen, 1-6 mg/kg/gün’dür. Uygulama şekli:

Tabletler her zaman, yeterli miktarda ılık su ile alınmalıdır. Bu, tabletlerin emilimini ve sonuç olarak etkisini hızlandınr. Uzun süreli kullanımda, düzenli bir dışkılama patemi ve iyi birdiürez sağlanmalıdır (tuzlu laksatifler, maden suyu).

LUMINAL sürekli alınmalıdır, tedaviye son verildiğinde atak sıklığı artabilir ve status epileptikus gelişebilir. Bu nedenle, fenobarbital tedavisi ani olarak sonlandınlmamalı, dozkademeli şekilde azaltılarak, yavaş yavaş sonlandınlmalıdır (Bkz. Bölüm "4.4. Özel kullanımuyanlan ve önlemleri”).

Barbitürat içeren herhangi başka bir preparat ile olduğu gibi, uzun süreli fenobarbital uygulamasından sonra bağımlılık gelişebilir.

Tedavi süresi hastalığın seyrine bağlıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozuklukları olan hastalarda dozun azaltılması önerilmektedir.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar için doz, günde iki doz şeklinde uygulanabilen, 1-6 mg/kg/gün’dür.

Geriyatrik popülasyon:

Bu hastalar barbitüratlara, eksitasyon, konfüzyon veya mental depresyon ile reaksiyon verebilirler; barbitürat kaynaklı hipotermi riski artabilir.

Doz aşımı ve tedavisi

Akut doz aşımı halinde, ciddi konfüzyon, uç-pozisyonlu nistagmus, frontal vizyon nistagmusu, dikkat azalması, reflekslerde azalma, hafif ataksi, düşme eğilimiyle birlikteataksi, uyuşukluk hah, ateş, hipotermi, semi-koma, solunum depresyonu, kalp atışlarındayavaşlama, konuşma bozukluğu, pupilla dilatasyonuyla birlikte şok görülebilir.

Kronik toksisite durumunda, ciddi konfüzyon, sürekli irritabilite, mantık yürütme yetisinde azalma, uyku problemleri ve karaciğer lezyonları görülür.

Akut doz aşımı tedavisi için, solunum ve dolaşım fonksiyonları düzeltilir, intoksikasyon tedavisi (dekubitus ülseri oluşmadıysa acil değildir) uygulanır ve genellikle hasta hastaneyeulaştığında başlatılan ilk yardım önlemleri alınır. Atropin ile profılaksi veya endotrakealentübasyondan sonra yüzükoyun yatar pozisyonda mide lavajı yapılır. Daha sonra minimum 1saatlik aralarla kalp hızı, solunum, rektal ısı ve kan basıncı sürekli olarak izlenmelidir.Aşağıdaki tabloda, durumun ciddiyetine göre uygulanacak tedavi belirtilmiştir. Alkalinizeedici diüretik tedavi, hemodiyaliz ya da hemoperfüzyon kullanımı da söz konusu olabilir.

Uyarı: Kusma işlevini uyarmayınız ya da adrenalin uygulamayınız.

Tablo: Barbitürat intoksikasyonunda durumun ciddiyetine göre tedavi

pozisyon

değiştirilir

durumunda: monitorize, yardımlı mekanik ventilasyon

Oksijen

tedavisi

Havayolunu serbestlemek için yüzü koyun ya da yan yatırılır

Bazı durumlarda entübasyon

Trakeobronşiyal lavaj, entübasyon, daha sonra gerekirsetrakeotomi

Hipotansiyon durumunda: Küçük dozlarda norefedrin veya dopamin

Plazma genişleticiler ve gerekirse dopamin

İdrar retansiyonu Kateterizasyon

durumunda:

Kalıcı mesane kateteri

Daha sonra, gerekliyse, antibiyotik tedavisi (profılaksi gerekli değil)

Antibiyotikler

Oral sıvı diyet

Zorlu diürez

Gerekirse yavaş i.v. infüzyon yoluyla

Eğer renal atılım yeterli değilse,hemodiyaliz ya da(gerekirse peritondiyalizi)

Psikiyatrik tedavi

Analeptikler kullanılmaz

Yüksek konsantrasyonlarda uyku ilacı ya da düz EEG durumunda:Hemoperfüzyon

Kontroller

Refleksler, kalp hızı, kan basıncı, venöz basınç, solunum sıklığı ve hacmi, vücut ısısı ve idrar hacminin sürekli olarak kontrolü

Günlük hemoglobin ya da hematokrit tayini, aynı zamanda serum üre, klorürler, sodyum, kalsiyum, SGOT, SGPT düzeylerinin ve gerekirse başka parametrelerinkontrolü

Tekrarlı olarak kan gazlan analizi