FLANTADIN 30 mg 10 tablet Gebelik

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ferrum Hausman gebelik kategorisi C'dir. Ferrum Hausman hamilelik kategorisi, Ferrum Hausman gebelik kategorisi, Ferrum Hausman emzirme, Ferrum Hausman anne sütüne geçer mi, Ferrum Hausman laktasyon, Ferrum Hausman hamilelerde kullanımı, Ferrum Hausman ve bebek, Ferrum Hausman kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Ferrum; değişik kökenli tüm demir eksiklikleri ile demir eksikliği anemisinin tedavi ve profilaksisinde; hamilelik, laktasyon ve çocukluk döneminde demir desteği tedavisinde kullanılır. Hamilelikte demir desteği ile birlikte folik asit takviyesi de göz önünde bulundurulmalıdır.

İlaç Sınıfı

Şekerli Demir Oksit > Anemi (Kansızlık) İlaçları > Demir Eksikliği İlaçları > Demir Trivalan (parenteral) > Şekerli Demir Oksit

ATC Kodu

B03AC02

Etkin Madde

Ferrik hidroksit polimaltoz 50 mg/ml

Barkodu

8699514755555

Geri Ödeme Kodu

A03002

Satış Fiyatı

13.68 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

12

Alternatif İlaç Sayısı

3

Sağlık Konuları

Anemi

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKEVS

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

60 ay

NFC kodu

AAA

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Deflazakortun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmadığından çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların uygun doğum kontrolü yöntemi uygulamalarıönerilir.

Glukokortikoidlerin plazma düzeyleri yükselebileceğinden, glukokortikoidlerle oral kontraseptiflerin eş zamanlı kullanımı yakından takip edilmelidir. Bu durum oralkontraseptiflerin etkililiğini etkilememektedir.

Gebelik dönemi

Deflazakortun gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veri mevcut değildir. Kortikosteroidlerin plasentadan geçme düzeyi ilaçtan ilaca değişse de, FLANTADİN plasentadan geçer.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). Kortikosteroidlerin gebe hayvanlara uygulanması, yarık damak, intrauterinbüyüme geriliği ve beyin büyümesi ve gelişimi üzerine etki gibi embriyo-fötal gelişimanomalilerine neden olabilir. Kortikosteroidlerin insanlarda yarık damak/dudak gibikonjenital anomali insidansını artırdığına dair bir veri yoktur. Bununla beraberkortikosteroidler, gebelik sırasında uzun süreli veya tekrarlayan kullanımlarda intrauterinbüyüme geriliği riskini artırabilirler.

İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Teorik olarak prenatal dönemde kortikosteroidlere maruz kalma sonrasında, yenidoğanda hipoadrenalizm gelişebilir, ancakgenellikle doğum sonrasında kendiliğinden iyileşir ve nadiren klinik önem arz eder. Bütünilaçlarda olduğu gibi kortikosteroidler de, yalnızca anne ve çocuğa yönelik yarar, olasırisklere kıyasla daha baskın olduğunda reçete edilmelidir. Bununla beraber kortikosteroidkullanımı mutlaka gerekiyorsa, normal bir gebelik sürdüren hastalar, gebe değilmiş gibitedavi edilebilir.

FLANTADİN gerekli olmadıkça (anne ve çocuğa yönelik risk olası yarara kıyasla daha baskın olduğunda) gebelik döneminde kullamlmamalıdır.Laktasyon dönemiDeflazakort için veri bulunmamakla birlikte, kortikosteroidler süte geçer. Günlük 50 mgdoza dek deflazakortun bebekte sistemik etkiye yol açması olası değildir. Bu dozun üzerindekullanan annelerin bebeklerinde adrenal süpresyon gelişebilir fakat emzirmenin yararı buteorik riskten yüksek olabilir.

Üreme yeteneği /Fertilite

Deflazakort hayvan çalışmalarında fertilite ve üreme kapasitesini etkilememiştir.

İnsanlarda veri bulunmamaktadır.