LEVOLON 500 mg 7 film tablet Etkileşimi

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Levolon etkileşimi, Levolon etken madde, Levolon yardımcı maddeler, Levolon alkol, Levolon etkileşim, Levolon kullananlar, Levolon dozu, Levolon kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Demir tuzları, magnezyum veya alüminyum içeren antasidler

Demir tuzları, magnezyum veya alüminyum içeren antasidler ile birlikte uygulandığında, levofloksasinin emilimi belirgin şekilde azaldığından bu ilaçlar LEVOLON uygulanmasından en az iki saat önce veya 2 saat sonra uygulanmalıdır. Kalsiyum karbonat ile etkileşim görülmemiştir.

Sukralfat

Sukralfatla birlikte uygulanması durumunda, levofloksasinin biyoyararlanımı anlamlı bir şekilde azalır. İki ilaç birlikte uygulanacaksa, sukralfatın LEVOLON uygulanmasından en az iki saat sonra uygulanması önerilir.

Teofilin, fenbufen veya benzeri diğer non steroid antiinflamatuvar ilaçlar

Levofloksasin ile teofilin arasında bir etkileşim bildirilmemiştir. Fakat konvülziyon eşiğini düşüren ilaçlar, teofilin veya non steroid antiinflamatuvar ilaçların, kinolon grubu bir antibiyotik ile birlikte kullanılması halinde, beyin konvülziyon eşiğinde belirgin bir düşme görülebilir.

Antidiyabetik ilaçlar

Kinolonlar ve antidiyabetik ilaçların birlikte kullanımı esnasında hiperglisemi ve hipoglisemi bildirilmiştir. Bu nedenle birlikte kullanımlarında kan şeker düzeyleri izlenmelidir.

Non steroid antiinflamatuvar ilaçlar

Non steroid antiinflamatuvar bir ilacın, LEVOLON’a da içeren kinolon grubu bir antibiyotik ile birlikte kullanılması halinde, beyin konvülziyon eşiğinde düşme riski artabilir.

Probenesid ve simetidin

Probenesid ve simitidinin LEVOLON’un eliminasyonu üzerinde belirgin etkisi vardır. Her iki ilaç da LEVOLON’un renal tübüler sekresyonunu engelleyebilir. LEVOLON’un renal klerensi simitidinle birlikte kullanılması durumunda %24 ve probenesidle birlikte kullanılması durumunda %34 azalır. Bununla beraber, çalışmada kullanılan dozlarda, istatistiksel olarak anlamlı kinetik farklılıkların klinik olarak anlamlı olmadığı ileri sürülmüştür.

LEVOLON, probenesid ve simetidin gibi tübüler böbrek sekresyonunu azaltan ilaçlarla birlikte alındığında, özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Siklosporin

LEVOLON ile siklosporinin birlikte kullanımı sırasında anlamlı bir etkileşim bildirilmemiştir. Birlikte kullanılmaları halinde doz ayarlaması gerekmemektedir.

K vitamini antagonistleri

LEVOLON yanında bir K vitamini antagonisti (örneğin varfarin) ile tedavi edilen hastalardaki pıhtılaşma testleri (PT/INR) ve/veya kanamada şiddetli olabilen artışlar bildirildiğinden, K vitamini antagonistleri ile tedavi edilen hastalarda pıhtılaşma testleri yakından takip edilmelidir. Hastalar kanama belirtisi yönünden de dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Besinler

Klinik olarak anlamlı etkileşim olmadığından LEVOLON besin alımından bağımsız olarak kullanılabilir.

Diğer ilgili bilgiler

Kalsiyum karbonat, digoksin, glibenklamid, ranitidin, varfarin ile birlikte uygulanması halinde LEVOLON’un farmakokinetiğinde klinikte önemi olabilecek her hangi bir değişiklik olmamıştır.

LEVOLON Mycobacterium tuberculosis’in üremesini inhibe edebildiğinden, tüberkülozun bakteriyolojik tanısında yalancı-negatif sonuçlara neden olabilir.

LEVOLON da dahil olmak üzere bazı florokinolonlar, immunoserolojik yöntemlere dayalı kitler ile yapılan idrarda opiat testlerinde yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle pozitif opiat sonuçlarının daha özgün metotlar ile doğrulanması gerekebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon