LEUKERAN 2 mg 25 tablet {Glaxo} Dozu

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Leukeran dozu, Leukeran dozaj, Leukeran doz aşımı, Leukeran uygulama, Leukeran kullanım şekli, Leukeran kullanımı, Leukeran kullanım süresi, Leukeran açmı tokmu, Leukeran nedir, Leukeran ne için kullanılır, Leukeran nasıl kullanılır, Leukeran faydaları, Leukeran etkileri, Leukeran günde kaç kez, Leukeran sabah mı akşam mı, Leukeran fazla alınırsa bilgilerini içerir.

KULLANILAN TEDAVİ ŞEMALARININ AYRINTILARI İÇİN BU KONUDAKİ ÇALIŞMALARDAN YARARLANILMALIDIR.

Leukeran oral yoldan uygulanır. Tablet dış kaplaması bozulmadığı sürece Leukeran tableti ellemekte bir sakınca yoktur. Leukeran tabletler bölünmemelidir. (Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde)

Yetişkinler:

Hodgkin hastalığı: Tek ajan olarak kullanıldığında tipik doz 4-8 hafta süreyle günde 0.2 mg/kg'dır. Leukeran genellikle kombinasyon tedavisinde yer alır ve çeşitli tedavi şemaları kullanılmıştır. Leukeran aynı zamanda azotlu hardala bir alternatif olarak da kullanılabilir; toksisitesi daha az fakat terapötik sonuçları aynıdır. Non-Hodgkin lenfoma: Tek ajan olarak kullanıldığında normal doz başlangıçta 4-8 hafta süreyle günde 0.1-0.2 mg/kg'dır. Bundan sonra idame tedavisi ya günlük dozu azaltarak ya da aralıklı kürlerle uygulanır. Leukeran ilerlemiş diffüz lenfositik lenfomalı hastaların ve radyoterapiden sonra nükseden vakaların tedavisinde yararlıdır. İlerlemiş non-Hodgkin lenfomalı hastalarda klorambusilin tek ajan olarak uygulanması ile kombinasyon kemoterapisiyle elde edilen toplam cevap oranları arasında belirgin bir fark yoktur.

Kronik lenfositik lösemi: Leukeran tedavisine genellikle hastada semptomlar meydana geldikten sonra ya da periferik kan sayımıyla belirlenen, kemik iliği fonksiyon bozukluğu kanıtı (ilik yetmezliği değil) bulunduğu zaman başlanır. Tedavinin başlangıcında Leukeran, total lökosit sayısı 10000/μl'ye düşünceye kadar günde 0.15 mg/kg dozunda uygulanır. Tedavi ilk kürün bitiminden 4 hafta sonra tekrar uygulanabilir ve günde 0.1 mg/kg'lık dozlarda devam edebilir. Hastaların bir kısmında genellikle 2 yıl tedaviden sonra kan lökosit sayısı normal sınırlara düşer, büyümüş olan dalak ve lenf nodülleri elle hissedilemez hale gelir ve lenfositlerin kemik iliğindeki oranı %20'nin altına iner. Kemik iliği yetmezliği kanıtı bulunan hastalar önce prednizolon ile tedavi edilmeli ve Leukeran ile tedaviye başlamadan önce ilik rejenerasyonu kanıtı elde edilmelidir. Aralıklı yüksek doz Leukeran tedavisi ile günlük Leukeran tedavisi karşılaştırılmış ve ne terapötik yanıtta ne de yan etkilerin sıklığında, her iki tedavi grubu arasında belirgin bir fark gözlenmemiştir.

Waldenström makroglobulinemisi: Bu endikasyonda seçilecek tedavi Leukeran'dır. Başlangıç dozlarının lökopeni oluşuncaya kadar günde 6-12 mg olması ve bunu süresiz olarak günde 2-8 mg'lık dozların izlenmesi önerilir.

Over karsinoması: Tek ajan olarak kullanıldığında tipik doz 4-6 hafta süreyle günde 0.2 mg/kg'dır. Lökopeni oluşuncaya kadar günde 0.3 mg/kg'lık bir doz uygulanmıştır. Toplam lökosit sayısını 4000/mm3'ün altında tutmak amacıyla günde 0.2 mg/kg'lık idame dozları verilmiştir. Klinik uygulamada idame kürleri, her kür arasında 2-6 haftalık aralar olmak üzere 2-4 hafta sürer.

İlerlemiş meme kanseri: Tek ajan olarak kullanıldığında tipik doz 6 hafta süreyle günde 0.2 mg/kg'dır. Ciddi bir hemopoetik depresyon bulunmaması kaydıyla Leukeran 4-6 hafta süreyle vücut ağırlığına bakılmaksızın günde 14-20 mg doz sınırlarında prednizolon ile kombine uygulanabilir. Leukeran aynı zamanda günde 5-7.5 mg/m2 dozlarında metotreksat, 5-florourasil ve prednizolon ile kombinasyon halinde verilebilir.

Çocuklar: Leukeran çocuklarda Hodgkin hastalığı ve non-Hodgkin lenfoma tedavilerinde kullanılabilir. Doz şemaları erişkinlerde kullanılanlar ile aynıdır.

Aşırı Dozaj Klorambusilin yanlışlıkla uygulanan aşırı yüksek dozlarının başlıca bulgusu reversibl pansitopenidir. Ajite davranış ve ataksiden grand mal nöbetlerine kadar değişen nörolojik toksisite de meydana gelmiştir. Bilinen bir antidot bulunmadığından kan tablosu yakından izlenmeli ve gerekirse uygun kan transfüzyonlarıyla birlikte genel destekleyici önlemler alınmalıdır.

Saklama Koş