LEPONEX 100 mg 50 tablet {8699504010503} Kullananlar

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.LEPONEX kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

LEPONEX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

• Klozapine ya da LEPONEX'in bu kullanma talimatının başında listelenen yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı alerjiniz varsa,

• Düzenli olarak kan testi yaptıramıyorsanız,

• Kanser tedavisini takiben hariç olmak üzere, daha önce size düşük beyaz kan hücresi teşhisi konmuş ise,

• Daha önce kemik iliği hastalığı yaşadıysanız ya da şu anda yaşıyorsanız,

• Karaciğer, böbrek ya da kalp problemleriniz varsa,

• Kontrolsüz epilepsiniz varsa,

• Alkol ya da ilaç suiistimali sorununuz varsa,

• Daha önce şiddetli kabızlık, bağırsak tıkanması ya da kalın bağırsağınızı etkileyen diğer bir durum yaşadıysanız.

LEPONEX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer:

• Nezle, grip, ateş, boğaz ağrısı ya da diğer herhangi bir enfeksiyona ilişkin ilk belirtide hemen doktorunuza danışın. LEPONEX kanınızdaki beyaz hücrelerin sayısını azaltarak enfeksiyona karşı olan hassasiyetinizin artmasına neden olabilir. Doktorunuz kan hücresi sayımınızı kontrol edip, gerektiğinde ilave önlemler alabilir.

• İstirahat durumunda devam eden, muhtemelen nefes darlığı ve ayak ya da bacaklarda şişkinliğin eşlik ettiği hızlı ve düzensiz kalp atışı yaşadığınız takdirde, doktorunuza danışın. Bu etkiler özellikle tedavinin başlangıcında meydana gelebilir ve doktorunuzun ek önlemler alması gerekebilir.

• Prostat büyümesi, konvülsiyon, glokom (gözdeki sıvı basıncının genellikle çok yüksek olduğu bir durum), diyabet ya da diğer herhangi ciddi bir tıbbi durumunuz varsa, bunu doktorunuza ya da eczacınıza bildirin.

• Eğer inme veya kalp hastalığı geçirdiyseniz veya aile geçmişinizde "QT aralığının uzaması" adı verilen kalpte ileti sorunu mevcutsa bu durumu doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

• Bunama (demans) ile ilgili bir durumunuz varsa bunu doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.

• LEPONEX seyrek olarak toplar damarda kan pıhtısı oluşumuna yol açan bir olaya (Venöz tromboembolik olay) neden olabilir.

• LEPONEX kullanırken, özellikle tedavinin başlangıcında baş dönmesi ya da bayılma yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni kan basıncınızın düşmesidir. LEPONEX kullanırken alkol almamalısınız. Kandaki LEPONEX düzeyleri sigarayı bırakmadan ya da gün içerisinde tükettiğiniz kafeinli içeceklerin sayısının değiştirilmesinden etkilenebilir. Doktorunuzu alışkanlıklarınızda yaptığınız bu tip değişikliklerden haberdar edin.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

LEPONEX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

LEPONEX tableti yemeklerle ya da aç karnına alabilirsiniz.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamile iseniz ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, LEPONEX kullanmadan önce bunu doktorunuza bildirin. Doktorunuz sizi hamilelik sırasında bu ilacı kullanmanın potansiyel riskleri ve faydaları konusunda bilgilendirecektir.

Antipsikotik ilaç kullanan bazı kadınlarda adetler düzensiz olmakta ya da hiç adet gözlenmemektedir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, ilacınızı LEPONEX'e değiştirdiğinizde yeniden adet görmeye başlayabilirsiniz. Bu tip durumlarda, güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullandığınızdan emin olmalısınız.

Gebeliğinin son üç ayında antipsikotik kullanan annelerden yeni doğan bebekler; doğumdan sonra kol ve bacaklarda katılık, titreme, huzursuzluk, kas sertliği, kas gevşekliği, uyku hali, solunum güçlüğü ve beslenme bozuklukları açısından artmış bir risk taşıyabilir.

Bu vakaların bazılarında belirtiler kendi kendine düzelme gösterebilirken, bir kısmında bebeklerin yoğun bakım ünitesi desteği almaları veya hastaneye yatırılmaları gerekebilir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emziriyorsanız, bunu doktorunuza ya da eczacınıza bildirin. LEPONEX'in etkin maddesi klozapin anne sütüne geçip, bebeği etkileyebilir. LEPONEX tedavisi sırasında emzirmemelisiniz.

Araç ve makina kullanımı

LEPONEX, özellikle tedavinin başlangıcında sersemliğe yol açabilir. Bu nedenle, ilaca alışana ve sersemlik durumu ortadan kalkana kadar araç ya da makine kullanmamalısınız.

LEPONEX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

LEPONEX tabletler laktoz içerir. Doktorunuz size bazı şekerlere (örneğin; laktoz) karşı toleransınız olmadığını söylediyse, LEPONEX kullanmaya başlamadan önce doktorunuza bunu bildiriniz.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı

Şu anda başka herhangi bir ilaç alıyorsanız ya da yakın bir zamanda aldıysanız lütfen doktorunuza ya da eczacınıza bunu bildirin. Bu hem reçeteli hem de reçetesiz ilaçlar için geçerlidir.

Buna uyku hapları, sakinleştiriciler, anti-alerjik ilaçlar, antibiyotikler, depresyon, konvülsiyon ve mide ülserlerinin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve mantar ve virüs enfeksiyonlarına karşı etkili ilaçlar da dahildir.

Bu ilaçlar tedavinizi engelleyebilir.