KONTIFEN 5 mg 30 film tablet Etkileşimi

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Kontifen etkileşimi, Kontifen etken madde, Kontifen yardımcı maddeler, Kontifen alkol, Kontifen etkileşim, Kontifen kullananlar, Kontifen dozu, Kontifen kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Farmakolojik etkileşmeler:

Antikolinerjik özellikleri olan diğer tıbbi ürünlerle birlikte uygulanması, daha belirgin terapötik etkilere ve istenmeyen etkilere yol açabilir. KONTİFEN tedavisinintamamlanmasının ardından, bir başka antikolinerjik tedaviye başlamadan önce, yaklaşık birhaftalık bir ara verilmesi sağlanmalıdır. Kolinerjik reseptör agonistlerinin birlikteuygulanması, solifenasinin terapötik etkisini azaltabilir.

Solifenasin, metoklopramid ve sisaprid gibi gastro-intestinal sistem motilitesini uyaran tıbbi ürünlerin etkisini azaltabilir.

Farmakokinetik etkileşimler:

İn vitro araştırmalarda, terapötik konsantrasyonlarda uygulanan solifenasinin insan karaciğer mikrozomları kaynaklı CYP1A1/2,2C9,209,2D6 ya da 3A4’ü inhibe

etmediği gösterilmiştir. Bu nedenle, solifenasinin bu CYP enzimleri tarafından metabolize edilen ilaçların klerensini değiştirme olasılığı bulunmamaktadır.

Diğer tıbbi ürünlerin solifenasinin farmakokinetiği üzerindeki etkisi:

Solifenasin, CYP3A4 tarafından metabolize edilir. Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü olan ketokonazol (200 mg/gün) ile eşzamanlı uygulanması, solifenasinin EEA değerinde iki katartışa yol açarken, 400 mg/gün dozundaki ketokonazol ile eşzamanlı uygulamasolifenasinin EAA değerinde 3 kat artışla sonuçlanmıştır. Bu nedenle, ketokonazol ya dadiğer güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin (örneğin; ritonavir, nelfinavir, itrakonazol) terapötikdozları ile eşzamanlı olarak kullanıldığında, maksimum KONTİFEN dozu 5 mg olaraksınırlandırılmalıdır (bkz Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).

Ciddi böbrek yetmezliği ya da orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda, solifenasin ve güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ile eşzamanlı tedavi uygulanmasıkontrendikedir.

Enzim indüksiyonunun solifenasin ve metabolitlerinin farmakokinetiği üzerindeki etkisi daha yüksek afiniteli CYP3A4 substratlarının solifenasin uygulamasına etkisi kadar iyiincelenmemiştir. Solifenasin CYP3A4 tarafından metabolize edildiğinden, daha yüksekafiniteli diğer CYP3A4 substratları (örneğin; verapamil, diltiazem) ve CYP3A4indükleyicileri (örneğin; rifampisin, fenitoin, karbamazepin) ile farmakokinetiketkileşimlerin olması mümkündür.

Solifenasinin diğer tıbbi ürünlerin farmakokinetiği üzerindeki etkisi:

Oral Kontraseptifler:

KONTİFEN alımı ile solifenasin ve kombine oral kontraseptifler (etinil östradiol/levonorgestrel) arasında herhangi bir farmakokinetik etkileşim görülmemiştir.

Varfarin:

KONTİFEN kullanımının A1-varfarin ya da .V-varl’arinin farmakokinetiğini veya bunların protrombin zamanı üzerindeki etkisini değiştirmediği saptanmıştır.

Digoksin:

KONTİFEN kullanımının digoksin farmakokinetiği üzerinde hiçbir etki göstermediği saptanmıştır.