KOGENATE BAYER 500 IU IV enj. için liyofilize toz içeren flakon Kullanımı

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.KOGENATE BAYER nasıl kullanılır ?

Eğer;

Oktokog alfaya veya KOGENATE Bayer içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aleıjik (aşın duyarlı) iseniz,

- Fare ya da hamster proteinlerine karşı aleıjik (aşırı duyarlı) iseniz,

Bu konu hakkında emin değilseniz doktorunuza danışınız.

KOGENATE Bayer’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

  • Göğüs sıkışması, baş dönmesi hissi, kurdeşen, bulantı, ürtiker, hırıltılı solunum, düşüktansiyon (hipotansiyon), hasta veya baygınlık hissi yaşarsanız veya ayakta dururkenbaş dönmeniz olursa; nadiren ani olarak gelişen ağır alerjik reaksiyon (anafılaktikreaksiyon olarak adlandınlır) meydana gelmiş olabilir. Bu durumda ilacı uygulamayıderhal durdurunuz ve tıbbi yardım alınız.
  • Doktorunuz almakta olduğunuz KOGENATE Bayer dozunun yeterli faktör VIIIseviyelerini sağladığından emin olmak amacıyla size birtakım testler uygulayabilir.
  • Normalde kullandığınız KOGENATE Bayer dozunun kanamalannızı kontrol altındatutmaması halinde, derhal doktorunuza danışınız. Faktör VIII inhibitörleri meydanagelmiş olabilir ve doktorunuz bunu doğrulamak amacıyla birtakım testler yapabilir.Faktör VIII inhibitörleri kanda bulunan ve kullanmakta olduğunuz faktör VIII’i blokeederek kanamaların önlenmesi ve tedavisinde daha az etki göstermesine neden olanantikorlardır.
  • Önceden faktör VIII inhibitörü oluşmuş ise ve faktör FVIII ürünleri arasında geçişyaptıysanız, inhibitörlerin tekrar oluşması bakımından risk altında olabilirsiniz.
  • Daha önce kalp hastalığınız veya kalp hastalığı riskiniz olduğu size söylenmişse,doktorunuza bildiriniz.
  • KOGENATE Bayer’in santral venöz damar yolu cihazlan (CVAD’ler) ileuygulanması gerekiyorsa; lokal enfeksiyonlar, kanda bakteri bulunması (bakteremi) vekan damarında pıhtı oluşumunu (tromboz) içeren, CVAD’ler ile bağlantılıkomplikasyon riskleri doktorunuz tarafından göz önüne alınmalıdır.
  • Bu uyanlar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    KOGENATE Bayer’in yiyecek ve içecek ile kullanılması:

    KOGENATE Bayer uygulaması yiyecek ve içeceklerden etkilenmez.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Yaşlılarda kullanımı

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar etkili bir doğum kontrolü uygulamalıdır.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Hemofili A’nın kadınlarda ender olması nedeniyle KOGENATE Bay er’in emzirme döneminde kullanımıyla ilgili deneyim bulunmamaktadır. KOGENATE Bayer emzirmedöneminde yararın potansiyel risklere karşı açıkça ortaya konulduğu durumlardakullanılmalıdır. Bu nedenle ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

    Araç ve makine kullanımı

    KOGENATE Bayer’in araba ve makine kullanma becerileri üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

    KOGENATE Bayer’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    KOGENATE Bayer flakon başına 1 mmol’den daha düşük miktarda sodyum içermektedir (23 mg), bir diğer deyimle esas olarak ‘sodyum içermediği kabul edilir”.

    KOGENATE Bayer flakon başına 28 mg sukroz içerir ancak kullanım yolu nedeniyle herhangi bir uyarı gerektirmemektedir.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    KOGENATE Bayer’in diğer tıbbi ürünlerle bilinen bir etkileşimi bulunmamaktadır.

    Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

    3. KOGENATE Bayer nasıl kullanılır?

    Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

    Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır. Kanama Tedavisi

    Ne kadar miktarda ve ne kadar süreyle KOGENATE Bayer kullanmanız gerektiği kilonuz, hemofili şiddeti, kanamanın nerede ve ne kadar şiddetli olduğu, inhibitör geliştirmiş olupolmadığınız ve inhibitörün titresi ve gereken faktör VIII seviyesi gibi çeşitli faktörlerebağlıdır.

    Kanınızda bulunması gereken faktör VIII aktivitesine ulaşmak için hangi dozda ve ne kadar sıklıkta KOGENATE Bayer kullanmanız gerektiğini doktorunuz hesaplayacaktır. Sizeuygulanacak olan KOGENATE Bayer miktarını ve uygulamanın hangi sıklıkta yapılacağınıdoktorunuzun bireysel ihtiyaçlarınıza göre ayarlaması gerekmektedir. Bazı belirli durumlarda,özellikle başlangıç dozunda, hesaplanandan daha yüksek dozlar gerekli olabilmektedir.

    Kanamanın Önlenmesi

    KOGENATE Bayer’i kanamanın önlenmesi (profılaksi) amacıyla kullanıyorsanız, almanız gereken dozu doktorunuz hesaplayacaktır. Bu genellikle 2-3 günde bir uygulanmak üzerevücut ağırlığının her kg’si için 20-40 IU oktokog alfa kadar olmaktadır. Bununla birlikte, bazıvakalarda, özellikle genç hastalarda, daha kısa doz aralıkları ve daha yüksek dozlar gerekliolabilmektedir.

    Laboratuvar testleri

    Yeterli faktör VIII seviyelerine ulaşıldığından ve bu seviyelerin korunduğundan emin olunması için plazmada gereken laboratuar testlerinin uygun aralıklarla yapılması önemletavsiye edilmektedir. Özellikle majör ameliyatlarda, değişiklik yapılan tedavinin koagülasyonanalizi kullanılarak yakından izlenmesi gerekmektedir.

    Kanamanın kontrol altında olmaması halinde

    Hastalarda faktör VIII inhibitörlerinin gelişimi yakından izlenmelidir. Plazmanızdaki faktör VIII seviyesinin beklenen değerlere ulaşmaması halinde veya uygun doz uygulandıktan sonrakanama kontrol altına alınamadığı takdirde, faktör FVIII inhibitörü geliştirmiş olmanız sözkonusu olabilir, bunun için size bir test yapılmalıdır. Bunun deneyimli bir doktor tarafındandeğerlendirilmesi gerekmektedir.

    KOGENATE Bayer’in çok kuvvetli veya çok zayıf etki gösterdiğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışınız.

    İnhibitör bulunan hastalar

    Doktorunuzun faktör VIII inhibitörü geliştirmiş olduğunuzu söylemesi halinde, kanamanın kontrol altına alınması için daha fazla miktarda KOGENATE Bayer kullanmanız gerekebilir.Bu doz kanamalannızı kontrol altına alamadığı takdirde doktorunuz size ilave bir ürün, faktörVlla konsantresi veya (aktive) protrombin kompleksi konsantresi vermeyi düşünebilir.

    Bu tedaviler hemofili A hastalarının tedavisinde deneyimli olan doktorlar tarafından reçete edilmelidir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için doktorunuzla görüşün.Doktorunuza danışmadan kanamalarınızı kontrol altına almak amacıyla kullanmaktaolduğunuz KOGENATE Bayer dozunu arttırmayınız.

    Uygulama hızı

    KOGENATE Bayer birkaç dakika süren intravenöz enjeksiyon şeklinde uygulanmalıdır. Uygulama hızı hastanın konfor seviyesine göre belirlenmelidir (maksimum infüzyon hızı 2ml/dak).

    Tedavi süresi

    KOGENATE Bayer’in ne kadar sıklıkta ve hangi aralıklarla uygulanması gerektiğine doktorunuz karar verecektir.

    Genellikle, KOGENATE Bayer ile yapılan yerine koyma tedavisi yaşam boyu sürer.

    Uygulama yolu ve metodu

    KOGENATE Bayer yalnızca damar yoluyla (intravenöz) uygulanmak üzere üretilmiştir ve kullanıma hazırlandıktan sonra 3 saat içinde uygulanması gerekmektedir (bkz. aşağıdakikısım).

    Sulandırma ve uygulama sırasında aseptik koşullar (temiz ve mikropsuz) sağlanmalıdır. Sulandırma ve uygulama için yalnızca KOGENATE Bayer ambalajının içinde bulunan tıbbialetleri kullanınız. Açılmış veya hasar görmüş ambalajlardaki tıbbi aletleri kullanmayınız.

    KOGENATE Bayer diğer infüzyon solüsyonlarıyla karıştırılmamalıdır. Doktorunuzun verdiği talimatlara aynen uyunuz ve kullanıma hazırlamada rehberlik sağlaması amacıylaaşağıdaki talimatlardan faydalanınız:

    1. Hem açılmamış flakonu hem de enjektörü elinizde, rahat hissedebileceğiniz bir sıcaklığagelene kadar ısıtınız (37°C'yi aşmayınız).

    2. Flakonun koruyucu kapağını çıkarınız (A), ardından kauçuk tıpayı alkol ile temizleyiniz;işlem sırasında kauçuk tıpaları ellememeye dikkat ediniz.

    3. Ürün flakonunu sağlam, kaymaz bir yüzey üzerine yerleştiriniz. Flakon adaptörünün plastikyuvası üzerindeki kağıt örtüyü soyarak çıkannız. Adaptörü, plastik yuvasından çıkarmayınız.Adaptör yuvasını tutarak ürün flakonu üzerine yerleştiriniz ve sıkıca aşağı yönde bastınnız(B). Adaptör, flakon kapağı üzerine bir "tık” sesi çıkarak geçecektir. Bu aşamada adaptöryuvasını çıkarmayınız.

    4. Piston çubuğunu en üst kısmından kavrayınız ve kartonu çıkarınız. Piston çubuğununkenarlannı ve vidalannı ellememeye dikkat ediniz. Kullanıma hazır steril enj eksiyonluk suenjektörünü dik tutunuz, piston çubuğunu şekilde gösterildiği gibi kavrayınız ve saat yönündeçevirerek çubuğu, vidalı üpa içine takınız (C).

    5. Enjektörü gövdesinden tutarak, enjektör kapağını ucundan çekerek kopannız (D). Enjektörucu ellerinizle ya da başka bir yüzeyle temas etmemelidir. Daha sonra kullanmak üzereenjektörü kenara koyunuz.

    6. Şimdi adaptör yuvasını çıkarıp atınız (E).

    7. Kullanıma hazır enjektörü, saat yönünde çevirerek vidalı flakon adaptörüne takınız (F).

    8. Piston çubuğunu hafifçe aşağı doğru bastırarak seyrelticiyi enj ekte ediniz (G).

    9. Tüm materyal çözülene kadar flakonu kendi çevresinde döndürünüz (H). Flakonuçalkalamayınız. Tozun tamamen çözüldüğünden emin olunuz. Uygulamadan önce partikülmadde ya da renk bozukluğu olup olmadığını bakarak kontrol ediniz. Gözle görülürpartiküller içeren ya da bulanık görünümde olan çözeltileri kullanmayınız.

    10. Flakonu uç kısmından, flakon adaptörü ve enjektörün yukansından tutunuz (I). Pistonudışa doğru yavaşça ve düz bir çizgi takip ederek çekerek doldurunuz. Flakonun tüm içeriğininenjektör içine çekildiğinden emin olunuz.

    11. Pistonu yerinde sabit tutarak enjektörü flakon adaptöründen çıkarınız (flakon adaptörü,flakon üzerinde kalmalıdır). Enjektörü, damar açma setine takınız ve enjektöre kangirmediğinden emin olunuz (J).

    Çözelti ve kapak uygun olduğunda, parenteral müstahzarlar uygulanmadan önce partikülat madde ve renk bozukluğu açısından görsel olarak incelenmelidir.

    Değişik yaş grupları

    Çocuklarda kullanımı

    KOGENATE Bayer çocuklarda kullanılabilir. Daha önce tedavi edilmemiş ve minimum tedavi uygulanmış dört yaşından küçük çocuklarda etkililik vegüvenlilik çalışmaları yapılmıştır.

    Yaşlılarda kullanımı: KOGENATE Bayer ile gerçekleştirilen klinik çalışmalara yeterli sayıda 65 yaş ve üzeri hasta dahil edilmemiştir. Yaşlı hastalarda doz seçimi diğer hastalardaolduğu gibi tek tek ele alınmalıdır.

    Özel kullanım durumları

    Böbrek yetmezliği:

    Böbrek yetmezliği olan hastalarda KOGENATE Bayer’in etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

    Karaciğer yetmezliği:

    Karaciğer yetmezliği olan hastalarda KOGENATE Bayer’in etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

    Eğer KOGENATE Bayer ’in etkisinin çok güçlü ya da çok zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla KOGENATE BAYER kullanırsanız

    KOGENATE Bayer’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    Rekombinant pıhtılaşma faktörü VIII ile hiç doz aşımı semptomu bildirilmemiştir.

    KOGENATE BAYER'i kullanmayı unuttuysanız

    Eğer KOGENATE Bayer kullanmayı unutursanız, sonraki dozu hemen uygulayınız ve daha sonrasında doktorunuzun tavsiye ettiği düzenli aralıklarla uygulamaya devam ediniz.

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.

    KOGENATE BAYER ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

    Doktorunuza danışmadan KOGENATE Bayer kullanmayı bırakmayınız.