KOGENATE BAYER 500 IU IV enj. için liyofilize toz içeren flakon Dozu

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Kogenate dozu, Kogenate dozaj, Kogenate doz aşımı, Kogenate uygulama, Kogenate kullanım şekli, Kogenate kullanımı, Kogenate kullanım süresi, Kogenate açmı tokmu, Kogenate nedir, Kogenate ne için kullanılır, Kogenate nasıl kullanılır, Kogenate faydaları, Kogenate etkileri, Kogenate günde kaç kez, Kogenate sabah mı akşam mı, Kogenate fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Tedavi, hemofili tedavisinde deneyimli bir doktorun denetimi altında başlatılmalıdır.

Pozoloji/ Uygulama sıklığı ve süresi:

Uygulanan faktör VIII ünitelerinin sayısı, faktör VIII ürünleri için güncel DSÖ standardına bağlı olan Uluslararası Ünite (İÜ) şeklinde ifade edilmektedir. Plazmadaki faktör VIII aktivitesi yayüzde şeklinde (normal insan plazmasına göreceli olarak) ya da Uluslararası Ünite (plazmadakifaktör VIR için olan Uluslararası Standarta göreceli olarak) şeklinde belirtilir. Bir UluslararasıÜnite (İÜ) faktör VIII aktivitesi, bir mL normal insan plazmasında bulunan faktör VIII miktarınaeşdeğerdir. İhtiyaç duyulan faktör VIII dozunun hesaplanması, vücut ağırlığının kg T başına 1Uluslararası Ünite (İÜ) faktör VHFin, plazma faktör VIII aktivitesini normal aktivitenin %1.5 ile%2.5’i ölçüsünde artırdığı şeklindeki ampirik bulguya dayanmaktadır.

Hemostazın sağlanmasına yönelik yerine koyma tedavisinin dozaj ve süresi, hastanın ihtiyaçları doğrultusunda bireyselleştirilmelidir (ağırlık, hemostatik fonksiyon bozukluğunun şiddeti,kanamanın olduğu bölge ve boyutu, inhibitör titresi ve istenilen faktör VIII düzeyi).

Hastalarda faktör VIR inhibitörlerinin gelişimi yakından izlenmelidir. Eğer istenilen faktör VIII plazma aktivite seviyesine ulaşılamazsa veya uygun dozla kanama kontrol altına alınamazsa,faktör VIR inhibitörü varlığını belirlemek için bir test yapılmalıdır. Eğer inhibitör varlığı, mLbaşına 10 Bethesda Birimi (BB) seviyesinin altındaysa, ilave rekombinant pıhtılaşma faktörVlH’in uygulanması inhibitörü etkisiz hale getirir ve KOGENATE Bayer ile etkili bir kliniktedavinin sürdürülmesine izin verir.

Ancak, inhibitörün varlığı durumunda, gerekli dozlar değişkenlik gösterebilir. Bu durumda, klinik yanıta ve plazma faktör VIII aktivitesi izlemelerine uygun olarak gerekli dozayarlanmalıdır. İnhibitör titreleri 10 BU üzerindeki veya anamneztik yanıtı yüksek hastalarda(aktive) protrombin kompleks konsantresi (PKK) veya rekombinant aktive faktör VE (rFVHa)preparatlarının kullanımı düşünülmelidir. Bu tedaviler, hemofili hasta tedavisinde deneyimli birdoktorun denetimi altında başlatılmalıdır.

Profılaksi

KOGENATE Bay er’i kanamanın önlenmesi (profılaksi) amacıyla kullanıyorsanız, almanız gereken dozu doktorunuz hesaplayacaktır. Bu genellikle 2-3 günde bir uygulanmak üzere vücutağırlığının her kg’si için 20-40 IU oktokog alfa kadar olmaktadır. Bununla birlikte, bazıvakalarda, özellikle genç hastalarda, daha kısa doz aralıkları ve daha yüksek dozlar gerekliolabilmektedir.

İhtiyaç duyulan doz, aşağıdaki formüller kullanılarak belirlenir:

Hesaplama I:

Gerekli olan doz (İÜ)= Vücut ağırlığı (kg) x İstenilen faktör VIII artışı (normalin %’si) x 0.5 (İÜ/kg)

Hesaplama II:

Beklenen faktör VIII artışı (normalin %’si) = %2/İÜ/kg x uygulanan İÜ

Vücut ağırlığı (kg)

Hemostazın sağlanması için gereken dozaj, kanama epizotunun tipine ve şiddetine göre değişmektedir.

Aşağıdaki tabloda faktör VIITin minimum kan düzeyleri için bir kılavuz bulunmaktadır. Listelenen hemorajik olayların ortaya çıkması durumunda, faktör VIII aktivitesi, karşılık gelensüreler içinde, belirtilen düzeyin altına düşmemelidir (normalin %’si olarak):

Majör

80- 100 (preoperatif vepostoperatif)

a) Bolus infüzyonlar şeklinde Yeterli bir yara iyileşmesi oluşuncayakadar, infüzyon 8-24 saatte birtekrarlanır. Daha sonra en az 7 günsüreyle daha tedaviye devam edilerek,%30 ile %60 arasında faktör VIIIaktivitesi bulunması sağlanır.

b) Sürekli infüzyon şeklinde Cerrahi girişimden önce bir başlangıçbolus infüzyonuyla faktör VIII aktivitesiyükseltilir ve bundan hemen sonrasürekli infüzyona geçilir (IU/kg/saatşeklinde). Doz hastanın günlük klirensive istenilen faktör VTTT düzeylerine göreuyarlanarak, en az 7 gün sürdürülür.

Her durum için kullanılacak miktar ve kullanma sıklığı, klinik etkililiğe göre uygulanmalıdır. Gerekli koşullar altında özellikle başlama dozunda, kullanılacak olan miktardan daha fazlakullanılabilir.

Tedavi sırasında, kullanılacak olan faktör VIII miktarının ayarlanması ve infüzyonun hangi sıklıkta uygulanacağının, doz kılavuzuna göre belirlenmesi tavsiye edilmektedir. Özelliklebüyük cerrahi müdahaleler durumunda, yer değiştirme (sübstitüsyon) tedavisinde doğrugörüntülemenin gerçekleştirilmesi için pıhtılaşma analizi (plazma faktör VIII aktivitesi)vazgeçilmezdir. Faktör VHFin farklı yanlanma ömrü ve geri kazanımı her bir hastaya göredeğişiklik gösterebilir.

Uygulama şekli:

KOGENATEBayer, IV enjeksiyon ile doğrudan kan dolaşımına uygulanır.

Bu preparat, bölüm 6.6’da açıklandığı şekilde çözülür.

Uygulama Hızı

0-68 yaş grubundaki hastaların yer aldığı klinik araştırmalardan elde edilen veriler dozun tamamının medyan 5 dakika içinde uygulandığını göstermektedir. Bununla birlikte, uygulamahızının her bir hastadaki bireysel yanıta göre adapte edilmesi gerekmektedir (maksimuminfüzyon hızı 2 ml/dak).

Ürün kullanıma hazırlandıktan sonra 3 saat içinde uygulanmalıdır.

Sürekli İnfüzyon

KOGENATE Bayer sürekli infüzyon şeklinde uygulanabilmektedir. İnfüzyon hızının klerens ve hedeflenen FVIH seviyesine göre hesaplanması gerekmektedir. Majör ameliyat geçiren yetişkinhemofili A hastalarıyla yapılan klinik bir çalışmada KOGENATE Bayer için infüzyon hızının

aralığı 0.2 ila 3.6 ml/saat arasında değişmiştir. Örneğin; klerensi 3 ml/saat/kg olan 75 kg’lik bir hastada, %100 FVIII seviyesine ulaşılması için gereken başlangıç infüzyon hızı, 3 İÜ/saat/kgolacaktır, ml/saat cinsinden hesaplama için, İÜ/saat/kg şeklindeki infüzyon hızı ile kg (vücutağırlığı)/solüsyon konsantrasyonu (İÜ/ml) çarpılmalıdır.

İnfüzyon hızının klerens ve hedeflenen FVIII seviyesine göre hesaplanması:

Hedeflenen plazma FVIIIseviyesi

İnfüzyon hızı, İÜ/kg

75 kg’lik bir hasta için İnfüzyon Hızı, ml/saat

Klerens:

3 ml/saat/kg

KOGENATE Bayer solüsyonunun konsantrasyonları

100 İÜ/ml

200 İÜ/ml

400 İÜ/ml

%100 (1 İÜ/ml)

3.0

2.25

1.125

0.56

%60 (0.6 İÜ/ml)

1.8

1.35

0.68

0.34

%40 (0.4 İÜ/ml)

1.2

0.9

0.45

0.225

Majör kanamalar sırasında artan kİ erensin izlendiği durumlarda ve cerrahi girişimler sırasında büyük ölçüde doku hasarı olduğunda daha yüksek infüzyon hızları gerekebilmektedir. Sonrakiinfüzyon hızlarının gerçek FVIII seviyeleri ve ameliyat sonrasında her gün yeniden hesaplananklerens temelinde aşağıdaki eşitlik kullanılarak hesaplanması gerekmektedir:

Klerens = infüzyon oranı/gerçek FVIII seviyesi.

Sürekli infüzyon sırasında, infüzyon torbaları 24 saatte bir değiştirilmelidir.

Başlangıçtaki infüzyon hızının hesaplanması için, ameliyat öncesi düşüş eğrisi yapılarak klerens elde edilebilmekte veya ortalama popülasyon değerinden başlanarak (3.0-3.5 ml/sa/kg)sonrasında uygun ayarlama yapılabilmektedir.

İnfüzyon hızı (İÜ/kg/saat) = Klerens (ml/sa/kg) x hedeflenen faktör VIII seviyesi (İÜ/ml)

Polivinil klorür (PVC) rezervuarlı ambulatuvar pompalar kullanılarak klinik ve in vitro stabilite ortaya konmuştur. KOGENATE Bayer yardımcı madde olarak düşük düzeylerde polisorbat-80içermekte olup, bu maddenin PVC materyallerinden di-(2-etilheksil) fıtalat (DEHP)ekstraksiyonunu arttırdığı bilinmektedir. Sürekli infüzyon uygulamalarında bu durum dikkatealınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda KOGENATE Bayer’in etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda KOGENATE Bayer’in etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Rekombinant antihemofılik faktör pediyatrik hastalarda kullanılmak için uygundur. Dört yaşından küçük, daha önce tedavi görmemiş ya da minimal tedavi görmüş çocuklarda güvenlilikve etkililik çalışmaları yürütülmüştür.

Geriyatrik popülasyon:

KOGENATE Bayer ile gerçekleştirilen klinik çalışmalara, tedaviye genç hastalara göre daha farklı bir yanıt verip vermediklerini saptamayı sağlayacak kadar yeterli sayıda 65 yaş ve üstühasta dahil edilmemiştir. Ancak KOGENATE Bayer ve diğer FVm ürünleri ile elde edilen klinikdeneyimde yaşlı ve genç hastalar arasında farklılıklar saptanmamıştır. RFVin alan tüm hastalardaolduğu gibi yaşlı hastalarda da doz seçimi tek tek ele alınmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Rekombinant koagülasyon faktörü VIII ile herhangi bir doz aşımı semptomu bildirilmemiştir.