KARBALEX retard 300 mg 50 tablet Zararları

Liba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Karbalex zararları, Karbalex önlemler, Karbalex riskler, Karbalex uyarılar, Karbalex yan etkisi, Karbalex istenmeyen etkiler, Karbalex cinsel, Karbalex etkileri, Karbalex tedavi dozu, Karbalex aç mı tok mu, Karbalex hamilelik, Karbalex emzirme, Karbalex alkol, Karbalex kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Eğer advers etkiler ilacm kesilmesini gerektirecek şiddetteyse, doktor, ilaca cevap veren hastalardaki herhangi bir antikonvülzanm ani kesilmesinin nöbetlere veya hatta yaşamı tehdit edici zararlan olabilen status epileptikusa neden olabileceğini göz önünde bulundurmalıdır.

En ciddi advers reaksiyonlar hemopoietik sistem ve deride, karaciğer ve kardiyovasküler sistemde gözlenmiştir.

En sık gözlenen advers reaksiyonlar, özellikle tedavinin başlannda, baş dönmesi, sersemlik, kararsızlık, bulantı ve kusmadır. Bu tür reaksiyon olasılığını en aza indirmek için, tedavi tavsiye edilen düşük dozda başlatılmalıdır.

Advers etkiler çok yaygm (>1/10), yaygm (>1/100 ila <1/10), yaygm olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak listelenmiştir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Seyrek:

Lökopeni, trombositopeni, agranülositozis, aplastik anemi, periferik eozinofili, hiponatremi (bazen kusma, baş ağnsı, konfüzyon ile ilişkili), hipokalsemi, tromboemboli.

Çok seyrek:

Lökositoz, lenf bezlerinde şişme Bilinmiyor:

Pansitopeni, kemik iliği depresyonu, lupus eritematozus benzeri sendrom.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek:

Tedavi başlangıcından günler, haftalar veya aylar sonra gözlenebilen çoklu organ aşın duyarlılık reaksiyonlan bildirilmiştir. Belirtileri: Ateş, kızanklık, vaskülit, lenfadenopati, lenfoma benzeri bozukluklar, artralji, lökopeni, eozinofili, hepatosplenomegali ve anormal karaciğer fonksiyon testleri. Bu belirtiler çeşitli kombinasyonlarda ortaya çıkabilir ve eş zamanlı olmayabilirler. Başlangıçta orta şiddetle olabilirler. Çeşitli organlar, karaciğer, böbrek, deri, bağışıklık sistemi, akciğerler, böbrek, pankreas, miyokard ve kolon etkilenebilir ama bunlarla sınırlı kalmayabilir.

Endokrin hastalıkları

T3 ve T4 ve 25-hidroksikolekalsiferolde azalma.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Ateş ve üşüme nöbeti. Uygunsuz antidiüretik hormon (ADH) salgı sendromu bildirilmiştir. Serumda sodyum azalması ve konfüzyon ile birlikte görülen su intoksikasyonu karbamazepin kullanımı ile ilişkili olarak bildirilmiştir. Kalsiyumun plazma seviyelerinde azalma bildirilmiştir.

Akul intermittent porfiri.

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek:

Baş ağnsı, baş dönmesi, uyku hali, konuşma bozukluklan. Yaşlı hastalarda konfüzyon, ajitasyon ile birlikte depresyon, ve - çok nadir olarak - görsel halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler genellikle herhangi bir önlem almadan veya geçici olarak doz azaltılmasıyla 814 gün içinde kaybolur.

Miyoklonus ve periferal eozinofilinin eşlik ettiği aseptik menenjit, diğer tedavilerle birlikte karbamazepin alan bir hastada bildirilmiştir.

Bilinmiyor:

Koordinasyon bozukluğu, bulanık görme, okulomotor bozukluklar, anormal istemsiz hareketler, perferal nörit ve parestezi, konuşamama, tinnitus ve hiperakuzi.

Serebral arteriyal yetmezlikle ilişkili paralizi ve diğer semptom bildirimleri vardır fakat bu reaksiyonlann ürünle kesin ilişkisi kanıtlanmamışta.

Psikotropik ilaçlarla birlikte kullanımında izole nöroleptik malign sendrom vakalan bildirilmiştir.

Yüksek dozlarda tremor (aynca asteriksis).

Göz hastalıkları

Bilinmiyor:

Seyrek punktat kortikal lens bulanıklığı ve konjunktivit bildirilmiştir. Direkt ilişkisi kanıtlanmasa da çoğu fenotiazinlerin ve benzer ilaçlann göz değişikliklerine yol açtığı gösterilmiştir.

Çok seyrek:

Nistagmus, geçici çift görme.

Kardiyak hastalıklar

Çok seyrek:

Hipertansiyonun şiddetlenmesi, hipotansiyon,

Bilinmiyor:

Konjestif kalp yetmezliği, ödem, senkop ve kollaps, koroner arter hastalığında kötüleşme, yüksek dozlarda aritmiler ve atrioventriküler blok, tromboflebit, tromboembolizm ve adenopati veya lenfadenopati.

Bu kardiyovasküler komplikasyonlann bazılan ölümcül olaylarla sonuçlanmıştır. Miyokard enfarktüsü diğer trisiklik maddelerle ilişkilidir.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Seyrek:

Ateş, dispne, pnömönit veya pnömoni ile karakterize pulmoner aşın duyarlılık.

Gastrointestinal hastalıklar

Bulantı, kusma, gastrik distres ve abdominal ağn, diyare, konstipasyon, iştahsızlık, ağız ve farenks kuruluğu, glossit ve stomatit.

Hepato-biliyer hastalıklar

Çok seyrek:

Kolestatik ve hepatosellüler sanlık, karaciğer yetmezliği.

Bilinmiyor:

Karaciğer fonksiyon testlerinde anormallikler, hepatit, pankreatit.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Toksik epidermal nekroliz (TEN) ve Stevens-Johnson sendromu (SJS), prüritik ve eritematöz döküntü, ürtiker, fotosensitif reaksiyonlar, deri renginde değişiklik, eksfoliatif dermatit, eritema multiforme ve nodosum, purpura, yaygm lupus eritematozusun şiddetlenmesi, saç kaybı ve

diyaforez. Bazı vakalarda tedavinin kesilmesi gerekebilir. İzole hirsütizm vakaları bildirilmiştir fakat ilişkisi kesinleşmemiştir.

Aleıjik deri reaksiyonlan, Lyell sendromu.

Böbrek ve idrar hastalıkları

Bilinmiyor:

İdrara sık çıkma, akut üriner retansiyon, artan kan basıncıyla birlikte oligüri, azotemi, böbrek yetmezliği ve impotans. İdrarda albüminüri, glikozüri, yükselmiş BUN ve mikroskopik çökeltiler aynca bildirilmiştir.

Genel bozukluklar

Seyrek:

Antikonvülzan alan hastalarda kolesterol, HDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinde yükselme bildirilmiştir.

Çok seyrek: