JERBERA 21 draje Farmakolojik Özellikleri

Keymen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oral kontraseptif

ATC kodu: G03FA11, progesteron ve östrojenin sabit kombinasyonu.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Levonorgestrel oral alımı takiben hızla ve tamamen emilir. JERBERA’nın alımını takiben 1 saat sonra en yüksek etkin madde düzeyine ulaşılır. Oral uygulama sonrasında levonorgestrelin biyoyararlanımı hemen hemen tamdır.

Etinilestradiol hızla ve tamamen emilir. 1-2 saat sonra en yüksek plazma düzeyine ulaşır. Emilim ve karaciğerden ilk geçiş etkisine maruz kalmasına bağlı olarak biyoyararlanımı %40-50 arasındadır.

Dağılım:

Levonorgestrel serum albuminine ve SHBG’e (seks hormonu bağlayıcı globulin) bağlanır. Yaklaşık %64’ü spesifik olarak SHBG’e ve yaklaşık %35’i non-spesifik olarak albumine bağlanırken, toplam konsantrasyonun yalnızca %1.3’ü bağlanmamış halde bulunur. Levonorgestrelin tek uygulamasından sonra dağılım hacmi yaklaşık 184 L’dir.

Etinilestradiol serum albuminine yüksek oranda fakat non-spesifik olarak (yaklaşık %97) bağlanır ve SHBG serum konsantrasyonlarında bir artışa neden olur. Dağılım hacmi yaklaşık 2.8-8.6 L’dir.

Biyotransformasyon:

Levonorgestrel steroid metabolizmasının bilinen yollarıyla tam olarak metabolize olur. Plazmadan klerens hızı yaklaşık 1.3-1.6 mL/dak/kg’dır.

Etinilestradiol esas olarak aromatik hidroksilasyon ile metabolize olur. Klerens hızı 2.3-7 mL/ dak/kg olarak bildirilmiştir.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Uygulanabilir değildir.