CITOL 20 mg 28 tablet Gebelik

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Aurorix gebelik kategorisi C'dir. Aurorix hamilelik kategorisi, Aurorix gebelik kategorisi, Aurorix emzirme, Aurorix anne sütüne geçer mi, Aurorix laktasyon, Aurorix hamilelerde kullanımı, Aurorix ve bebek, Aurorix kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Aurorix depresif durum belirtilerinde ve sosyal fobi olarak adlandırılan; alay edilmekten, reddedilmekten, onaylanmayacak bir davranışta bulunmaktan, rezil olmaktan, utanç verici bir duruma düşmekten, eleştrilmekten, beğenilmemekten ve olumsuz olarak değerlendirilmekten korkma durumlarında kullanılabilir.

İlaç Sınıfı

Moklobemid > Psikoanaleptikler > Antidepresanlar > Monoamin Oksidaz A İnhibitörleri > Moklobemid

ATC Kodu

N06AG02

Etkin Madde

Moklobemid 300 mg

Barkodu

8699525094599

Geri Ödeme Kodu

A01041

Satış Fiyatı

20.56 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

2

Alternatif İlaç Sayısı

1

Sağlık Konuları

Depresyon , Anksiyete Bozukluğu

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFEX

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

60 ay

NFC kodu

ABC

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlara ait yayımlanmış veriler (2500’den fazla maruziyet sonucu) herhangi bir malformatif feto-/neonatal toksisiteye işaret etmemektedir. Hamilelerde kullanımı hakkındaklinik tecrübe sınırlıdır. Ancak, çok açıkça gerekli olmadıkça ve risk/yarar değerlendirmesiçok dikkatli yapılmadan sitalopram gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hamileliğin ileri evrelerinde (özellikle son üç ayında) sitalopram kullanımı devam ederse, yeni doğanlar gözlemlenmelidir. Hamilelik sırasında ilacın aniden kesilmesindenkaçınılmalıdır.

Hamileliğin ileri evrelerinde SSRESNRI kullanımı sonrası yeni doğanlarda şu etkiler oluşabilir: solunum güçlüğü, siyanoz, apne, nöbetler, sıcaklık dengesizliği, beslenme güçlüğü,kusma, hipoglisemi, hipertoni, hipotoni, hiperrefleksi, tremor, sinirlilik, irritabilite, letarji,sürekli ağlama, uyuklama hali ve uyuma zorluğu. Bu semptomlar, serotojenik etkilerden veyakesilme semptomlarından dolayı olabilir. Örneklerin çoğunda komplikasyonlar doğumdanhemen sonra veya 24 saatten az bir süre içinde başlamaktadır.

Gebelik sırasında, özellikle ileri evrelerinde, SSRI kullanımına ilişkin epidemiyolojik veriler, yeni doğanda kalıcı pulmoner hipertansiyon riskinde artış olduğunu ortaya koymaktadır. Risk,1000 gebelikten yaklaşık 5’inde gözlemlenmiştir. Genel popülasyonda, 1000 gebelikten 1-T sinde kalıcı pulmoner hipertansiyon vakası meydana gelmektedir.

Laktasyon dönemi

Sitalopram anne sütüne geçer. Emmekte olan bebeğin, annenin günlük dozunun (mg/kg) yaklaşık % 5’ini alacağı tahmin edilmektedir. Yeni doğanlarda herhangi bir etki görülmemiştirveya minör etkiler görülmüştür. Ancak mevcut bilgi, çocuklardaki riskin değerlendirilebilmesiiçin yetersizdir. CİTOL emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Hayvan verileri sitalopramın sperm kalitesini etkilediğini göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). SSRI’lar ile olan insan vaka raporları sperm kalitesindeki etkilerin geri dönüşümlü olduğunugöstermiştir. İnsan fertilitesi üzerindeki etkisine ait veriler yetersizdir.