ENBREL 25 mg SC enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır 4 enjektör Gebelik

Pfizer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Onadron gebelik kategorisi B'dir. Onadron hamilelik kategorisi, Onadron gebelik kategorisi, Onadron emzirme, Onadron anne sütüne geçer mi, Onadron laktasyon, Onadron hamilelerde kullanımı, Onadron ve bebek, Onadron kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Onadron; - Gözün kornea (gözün ön bölümünde yer alan saydam tabaka) tabakasının belirli iltihabi hastalıkları, - Kimyasal madde ve ısı nedeniyle oluşan yanıklar, yabancı cisimlerin yol açtığı kornea yaralanmaları, - Göz kapağı ve gözü koruyan zarın, korneanın ve gözün ön bölümünün belirli iltihabi rahatsızlıkları, - Gözün iris (gözün ön bölümünde, kornea tabakanın arkasında bulunan ve göze rengini veren damarlı bölge. Başka bir deyişle göz bebeği etrafındaki renkli halka) bölümünün iltihabı, - Gözün kirpiksi cisim bölümünün iltihabı, - Dış kulağın alerjik faktörlere bağlı olarak iltihaplanması, - Dış kulak yolunun belirli iltihabi rahatsızlıkları, - Gözü koruyan zarın mevsimle ilgili ve iltihaplı olmayan rahatsızlıkları, - Gözü koruyan zarın alerjik faktörlere bağlı olarak iltihaplanması rahatsızlıklarının tedavilerinde etkilidir.

İlaç Sınıfı

Endokrin Sistem > Sistemik Kortikosteroidler > MONO KORTİKOSTEROİDLER > Glucocorticoids > Deksametazon

ATC Kodu

H02AB02

Etkin Madde

Deksametazon phosphate 4 mg/ml

Barkodu

8699508750214

Geri Ödeme Kodu

A05713

Satış Fiyatı

4.75 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

6

Alternatif İlaç Sayısı

6

Sağlık Konuları

Anemi , Kemik İliği Kanseri , Lösemi , Diz ve Eklem Ağrıları , Astım , Ülseratif Kolit , Alerjik Reaksiyonlar , Crohn Hastalığı

İmal veya İthal

İthal

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel Tavsiye

Gebelik Kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara ENBREL tedavisi sırasında ve tedavi bırakıldıktan sonraki üç hafta süreyle hamile kalmamaları için uygun bir kontrasepsiyon yöntemi kullanmalarıönerilmelidir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.(bknz. Bölüm 5.3)

Sıçan ve tavşanlarda yapılan gelişimsel toksisite çalışmalarında etanersepte bağlı olarak fetuste veya neonatal sıçanlarda zarar oluştuğuna dair herhangi bir kanıt gözlenmemiştir. İlk trimesterdeetanersepte maruz kalan gebeliklerle etanersepte veya diğer TNF antagonistlerine maruz kalmayangebeliklerin karşılaştırıldığı bir gözlemsel çalışmada majör doğum kusurları daha yüksek orandagözlenmiştir (düzeltilmiş olasılık oranı 2.4, %95 GA: 1.0-5.5). Majör doğum kusurlarının çeşitlerigenel popülasyonda en sık rapor edilenlerle uyumludur ve herhangi bir spesifik anomali paternitanımlanmamıştır. Spontan abortus, ölü doğum veya minör malformasyon sıklığında bir değişiklikgözlenmemiştir. Gebelik süresince ENBREL kullanımı önerilmemektedir.

Etanersept plasentayı geçmektedir ve hamileliği sırasında ENBREL ile tedavi edilmiş kadın hastaların doğurduğu bebeklerin serumunda tespit edilmiştir. Bu durumun klinik etkisibilinmemektedir; ancak bebekler enfeksiyon riski taşıyabilir. Annenin son ENBREL dozundansonraki 16 hafta boyunca bebeklere canlı aşıların uygulanması genel olarak önerilmemektedir.

Laktasyon dönemi

ENBREL’in emzirme sırasındaki güvenliliği değerlendirilmemiştir. ENBREL’in SC uygulamanın ardından insan sütüne geçtiği bildirilmiştir. Emziren sıçanlarda SC uygulamayı takiben, ENBRELsüte geçmiştir ve yavruların serumlarında tayin edilmiştir. Diğer tıbbi ürünlerle benzer olarakimmünoglobulinler insan sütüne geçebilir.

Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da ENBREL tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/ tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmeninçocuk açısından faydası ve ENBREL tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkatealınmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Fare ve tavşanlar üzerinde yapılan gelişimsel toksisite çalışmalarında etanersept’e bağlı fetüste veya yeni doğan farede herhangi bir zarar görülmemiştir.

Etanersept’in doğum öncesi ve doğum sonrası toksisite, fertilite üzerindeki etkileri ve genel üreme performansı ile ilgili preklinik çalışmalar bulunmamaktadır.