MYCOBUTIN 150 mg 30 kapsül Gebelik

Aris Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Salofalk gebelik kategorisi B'dir. Salofalk hamilelik kategorisi, Salofalk gebelik kategorisi, Salofalk emzirme, Salofalk anne sütüne geçer mi, Salofalk laktasyon, Salofalk hamilelerde kullanımı, Salofalk ve bebek, Salofalk kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Salofalk; ülseratif kolitin akut ataklarının tedavisi ve remisyonunun idame tedavisinde kullanılır.

İlaç Sınıfı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > İshal İlaçları, Barsak Antienflamatuar ve Antienfektifleri > Barsak Antienflamatuarları > Aminosalisilik Asit ve Benzerleri > Mesalazin

ATC Kodu

A07EC02

Etkin Madde

Mesalazin 1000 mg

Barkodu

8699543240039

Geri Ödeme Kodu

A11810

Satış Fiyatı

196.03 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

3

Alternatif İlaç Sayısı

5

Sağlık Konuları

Crohn Hastalığı , Ülseratif Kolit

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFD8

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

48 ay

NFC kodu

AEP

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Saşe

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi; B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

MYCOBUTIN oral kontraseptiflerle etkileşim gösterebilir (bkz. Böİüm 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

MYCOBUTIN tedavisi sırasında oral kontrasepsiyon yetersiz kalabileceğinden hastalara diğer kontrasepsiyon yöntemlerinin kullanılması tavsiye edilmelidir.

Gebelik dönemi

MYCOBUTIN için gebelikte maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler bakımından yeterizdİT (bkz kısım 5.3)

Gebe veya emziren kadınlar üzerinde yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışma bulunmamaktadır. Günde 200 mg/kg dozuna kadar (önerilen günlük insan dozunun 40 katı) doz düzeyleri kullanılarak rifabutin verilen sıçanlarda ve tavşanlarda üreme çalışmalan yapılmıştır. İki türde de teratojenisite görülmemiştir. 20 mg/kg/gün dozu verilen sıçanlarda fetal viyabilitede düşüş görülmüştür.

Sıçanlarda, 40 mg/kg/giin (önerilen günlük insan dozunun 8 katı) dozunda rifabutin fetal iskelet varyantlarında artışa yol açmıştır. Tavşanlarda, 80 mg/kg/gUn (önerilen günlük insan dozunun 16 katı) dozunda rifabutin matemotoksisiteye ve fetal iskelet anormalliklerinde artışa yol açmıştır.

Deneysel hayvan çalışmalarında ilacın teratojenik olmadığı görülse dahi, gebe kadınlarda veri eksikliği nedeniyle, önlem olarak MYCOBUTIN gebe kadınlara uygulanmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Deneysel hayvan çalışmalarında ilacın teralojenik olmadığı görülse dahi, veri eksikliği nedeniyle, önlem olarak MYCOBUTIN çocuk emziren kadınlara uygulanmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertillte

Tüm üreme çalışmalarında, etkinin olmadığı düzey 40-50 mg/kg olarak belirlenmiştir. Hiçbir dozda teratojenik etki görülmemiştir. Yüksek doz düzeylerinde doğurganlık ve fetal gelişimde görülen değişiklikler, üreme organlarındaki lezyonlarla ve bileşiğin anneler üzerindeki toksik etkisiyle ilgilidir.