IPSAVENT 20/100 mcg inhilasyon için ölçülü dozlu aerosol Gebelik

Salutis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ipsavent gebelik kategorisi C'dir. Ipsavent hamilelik kategorisi, Ipsavent gebelik kategorisi, Ipsavent emzirme, Ipsavent anne sütüne geçer mi, Ipsavent laktasyon, Ipsavent hamilelerde kullanımı, Ipsavent ve bebek, Ipsavent kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi: C (ipratropium bromür: B; salbutamol sülfat: C)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon): Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince tıbben etkili olduğu kabul edilen doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

Gebelik dönemi: İPSAVENT'in insanlarda gebelik sırasındaki güvenliği belirlenmemiştir ancak hayvan çalışmalarında salbutamolün yüksek dozlarının fetüs üzerine bazı zararlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Gebelik sırasında ve özellikle ilk üç ay içerisinde, gebelikte ilaç kullanımıyla ilgili olağan önlemlere uyulmalıdır. İPSAVENT gebelikte sadece fetüs ve anne üzerinde dikkatli bir risk/yarar değerlendirmesi yapılarak kullanılmalıdır. Ayrıca gebeliğin üçüncü trimesterinde özel bir dikkat gereklidir. İPSAVENT'in uterus kontraksiyonları üzerindeki inhibitör etkisi dikkate alınmalıdır (bkz. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Laktasyon dönemi: Salbutamol sülfat ve ipratropium bromür muhtemelen süte geçerler ve bunların yeni doğan üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Yağda erimeyen kuaterner bazlar anne sütüne geçmekle birlikte ipratropium bromürün, özellikle de inhalasyon yoluyla alındığında, bebekte önemli düzeylere ulaşabilme olasılığı uzaktır. Bebeğini emziren bir anneye İPSAVENT verilirken dikkatli olunması gerekir. İPSAVENT kullanmanın yararları, yenidoğan üzerindeki olası tehlikelere karşı tartılmalı ve beklenen yarar yenidoğan üzerindeki herhangi olası bir riske üstün gelmediği sürece kullanılmamalıdır.

Üreme yetenegi/Fertilite: İPSAVENT ile insan fertilitesi üzerindeki etkisi konusunda çalışma yürütülmemiştir. İpratropium bromür ve salbutamol ile yapılan klinik öncesi çalışmalarda fertilite üzerinde advers etki görülmemiştir (bkz. Klinik öncesi güvenlilik verileri).