INDAPEN 2.5 mg 30 film tablet Uyarılar

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Indapen uyarılar, Indapen zararları, Indapen önlemler, Indapen riskler, Indapen yan etkisi, Indapen alerji, Indapen alkol, Indapen hamileler, Indapen emzirme, Indapen araç kullanımı, Indapen fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Uyanlar:

Hepatik bozukluklar:

Karaciğer fonksiyonu bozuk olduğu zaman, tiyazid ve bu gruptan diüretikler hepatik ensefalopati’ye (özellikle elektrolit dengesizliği durumlannda) sebebiyet verebilirler. Bugibi durumlarda, diüretik tatbiki derhal kesilmelidir.

Fotosensitivite:

Tiyazid ve tiyazid benzeri diüretiklerle fotosensitivite reaksiyonlan bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Tedavi sırasında fotosensitivite reaksiyonu oluşursa tedavinin durdurulmasıtavsiye edilir. Eğer diüretik tedavisi tekrar başlatılacaksa güneşe veya suni UVA ışınlarınamaruz kalan bölgeler korunmalıdır.

İNDAPEN laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastalann bu ilacıkullanmamalan gerekir.

İNDAPEN şeker içermektedir. Nadir kalıtımsal fhıktoz intolerans problemi (örneğin glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu) olan hastalann bu ilacı kullanmamalan gerekir.

Önlemler:

Su ve elektrolit dengesi:

- Plasma sodyumu:

Tedaviye başlamadan önce ve daha sonra belirli aralıklarla ölçülmelidir. Herhangi bir diüretik tedavisi bazen çok ciddi sonuçlara sebebiyet veren hiponatremiye neden olabilir.Kanda sodyum seviyesindeki düşüş asemptomatik olabilir ve bundan ötürü özellikle yaşlı,sirozlu hastalarda daha sık muntazam kontrol gerektirmektedir (bkz. Bölüm 4.8 ve 4.9).

- Plasma potasyumu:

Hipokalemiye bağlı olan potasyum kaybı tiyazid ve benzeri olan ditiretiklerin en büyük riskidir. Hipokaleminin başlama riski (<3.4 mmol/1) belli yüksek risk popülasyonundaönlenmelidir; (yaşlı, kötü beslenmiş veya çok ilaç tedavisi gören ödemli ve asidozu olansirozlu hastalar, koroner damar hastalığı ve kalp yetmezliği olan hastalarda). Bu durumda,hipokalemi dijitalis preperatlann kardiyak toksisitesini ve aritmi riskini arttırır.

Uzun QT aralığı olan hastalar, kaynağı ister konjenital, ister iyatrojenik olsun risk altındadırlar. Hipokalemi, bradikardide de olduğu gibi, ileri derece ritm bozukluklarını,özellikle fatal bir durum olabilen “torsades de pointes”i ortaya çıkaran bir faktör olabilir.Yukarıda belirtilen her durumda da daha sık plasma potasyum ölçümü gerekir. Plasmapotasyumun ilk ölçümü tedavinin başlangıcım takip eden ilk hafta içinde olmalıdır.Hipokalemi saptandığında düzeltilmelidir.

- Plasma kalsiyumu:

Tiyazid ve benzeri diüretikleri, üriner sistemden kalsiyum atılımının azalmasına sebebiyet verebilir ve kandaki kalsiyum değerlerinde az ve geçici artış görülebilir. Daha öncedenbelirlenememiş hiperparatiroidizme bağlı aşikar hiperkalsemi olabilir.

Tedavi, paratiroid fonksiyonunun araştırılmasından önce sona erdirilmelidir.

Kan glikozu:

Diyabetiklerde ve özellikle de hipokalemi varlığında buna bağlı olarak hipokalemi olduğunda, kanda glikoz seviyesinin ölçümü önemlidir.

Ürik asit:

Hiperürisemik hastalarda gut ataklan artabileceğinden, kanda ürik asit seviyesine bağlı olarak doz ayarlanmalıdır.

Böbrek ve diüretik fonksiyonlar:

Tiyazid ve benzeri diüretikler sadece renal fonksiyonlann normal olduğu veya minimal düzeyde bozulduğu durumlarda tamamen etkilidir (Plasma kreatinin seviyesininerişkinlerde 25 mg/lt veya 220 pmol/lt altında olduğu durumlarda). Yaşlılarda, plasmakreatinin, yaşa, kiloya ve cinsiyete bağlı olarak ayarlanmalıdır.

Tedavinin başlangıcında, diürez ve natriüreze bağlı olarak gelişen hipovolemi sekonder olarak glomerüler filtrasyonda azalmaya yol açabilir. Bu da plasma kreatinin ve üredüzeylerinde artışa neden olabilir. Bu geçici fonksiyonel renal yetersizlik, normal renalfonksiyonu olan kişiler için söz konusu olamaz fakat daha önceden renal yetmezliği olankişilerde durumu bozabilir.

Sporcularda:

Bu ilacın aktif maddesi antidoping testleri sırasında pozitif reaksiyon verebilir. Sporcularda dikkatli olunması gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

INDAPEN’in dikkat üzerine bir etkisi yoktur, fakat, bazı hastalarda, özellikle tedavinin başlangıcında veya diğer bir antihipertansif ile kombine kullanımda, kan basıncınındüşmesine bağlı olarak bireysel tepkiler görülebilir. Sonuç olarak araç ve makine kullanmayeteneği zayıflayabilir.