IMURAN 25 mg 100 tablet {Glaxo} Yan Etkileri

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Imuran yan etkileri, Imuran etkileri, Imuran zararları, Imuran belirtileri, Imuran uyarılar, Imuran önlemler, Imuran kilo aldırırmı, Imuran zayıflatırmı, Imuran zehirlenmesi, Imuran cinsellik, Imuran sorunlar, Imuran uykusuzluk, Imuran bağımlılık, Imuran bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi IMURAN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa IMURAN’ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

•    Aşırı duyarlılık reaksiyonları:

-    Genel yorgunluk hali, baş dönmesi, bulantı, kusma veya diyare.

-    Yüksek ateş, titreme veya üşüme

-    Deride kızarıklık veya deri döküntüsü

-    Kas ve eklemlerde ağrı

-    İdrar renk ve miktarında değişiklik ( böbrek problemleri)

-    Kan basıncındaki düşüklükten kaynaklanan baş dönmesi, konfüzyon, sersemlik

•    Kolay morarma veya olağandışı kanama

•    Yüksek ateş veya diğer enfeksiyon bulguları

•    İleri derecede yorgunluk

•    Vücutta topaklar

•    Ciltte su toplaması, soyulma gibi değişiklikler

•    Genel sağlık durumunun bozulması

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Yaygın (10 kişide l’den azı etkilenir)

-    Berelenme ve kolay kanamaya neden olacak düşük platelet seviyesi

Yaygın olmayan (100 kişide l’den azı etkilenir)

-    Kendinizi yorgun hissetmenize, baş ağrısına, egzersiz sırasında nefes darlığına, baş dönmesi ve solgun görünmeye neden olacak alyuvarlar seviyelerinde düşme.

-    Üst mide ağrısına, bulantı ve kusma hissine neden olacak pankreas enflamasyonu

-    Koyu renk gaita, koyu renk idrar, kaşıntı ve deri ve gözlerde sarılğa neden olacak karaciğer problemleri.

Seyrek (1000 kişide l’den azı etkilenir)

-    Zayıflık, yorgunluk, solgunluk, baş ağrısı, dilde ağrı, nefes daralması, berelenme veya enfeksiyona neden olacak kan ve kemik iliği ile ilişkili problemler

-    Diyare, karın ağrısı, kabız, bulantı ve kusmaya neden olacak bağırsak problemleri

-    Imuran kullanımına devam edilse de iyileşebilecek saç kaybı

-    Hayatı tehdit edebilecek şiddetli karaciğer harabiyeti

-    Kan, lenf ve deri de dahil olmak üzere bazı kanser tipleri

-    Derinin renklenmesine ve döküntüye neden olabilecek güneş ışığına karşı hassasiyet.

Çok Seyrek (10,000 kişide l’den azı etkilenir)

-    Nefes darlığı, öksürük ve ateşe neden olacak akciğer enflamasyonu

Yan etkilerin raporlanması

Hipersensitivite reaksiyonları: Zaman zaman idiyosinkratik hipersensitivite niteliğinde görülen çeşitli farklı klinik sendromlar Imuran uygulanmasını takiben tanımlanmıştır. Bu sendromlar, genel halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma, diyare, ateş, titreme, ekzantem, kızartı, vaskülit, adale ağrıları, artralji, hipotansiyon, renal disfonksiyon, hepatik disfonksiyon ve kolestazis (Bkz. Gastrointestinal yan etkiler). Pek çok vakada, araştırmalar Imuran ile bir bağlantı olduğunu kanıtlamıştır. Azatioprin tedavisine derhal son verilmesi ve dolaşım destekleyici önlemlerin alınması vakaların büyük bir kısmında iyileşme sağlamıştır. Çok nadir olarak bildirilen ölüm vakaları mevcut başka önemli bir patolojilere bağlanmıştır. Imurana karşı bir hipersensitivite reaksiyonunun izlenmesinde, devam eden Imuran uygulamasının gerekliliği kişilere göre dikkatle değerlendirilmelidir.

Hematopoez: Imuran kullanımı doza bağlı, genellikle geri dönüşümlü olan kemik iliği depresyonuyla bağlantılı olabilir, bu da çok sık olarak lökopeni; bazen anemi ve trombositopeni, nadiren agranülositoz, pansitopeni, ve aplastik anemi ile ortaya çıkabilir. Bu değişiklikler, TPMT eksikliğinde böbrek ya da karaciğer yetmezliği olup da myelotoksisiteye yatkın hastalarda veya birlikte allopürinol tedavisi kullanırken IMURAN dozunu azaltmayan hastalarda ortaya çıkar. Ortalama korpüsküler hacimdeki ve kırmızı hücre olan hemoglobin içeriğindeki geri dönüşümlü doza bağlı artışlar Imuran tedavisi ile ilişkili olarak meydana gelmiştir. Megaloblastik kemik iliği değişiklikleri gözlenmiştir, fakat ciddi megaloblastik anemi ve eritroid hipoplazisi seyrektir.

Enfeksiyona duyarlılık: Imuran'ın tek başına veya diğer immunosupresanlarla özellikle de kortikosteroidlerle beraber uygulandığı hastalar viral, fungal ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı bir duyarlılık artışı göstermişlerdir.

Gastrointestinal reaksiyonlar: Hastaların az bir kısmında, ilk kez Imuran aldıklarında mide bulantısı görülür. Mide bulantısı, tabletlerin yemeklerden sonra verilmesi halinde ortadan kalkmaktadır. Immünosupresif tedavi uygulanan transplant alıcılarında kolit, divertikülit ve barsak perforasyonu dahil ciddi komplikasyonlar tanımlanmıştır. Ancak etyoloji tamamen tespit edilmemiştir ve yüksek doz kortikosteroidler de uygulanabilir. Imuran ile tedavi edilmiş enflamatuar barsak hastalığı olan kişilerde, ilacın tekrar verilmesi ile nükseden şiddetli diyare görülmüştür. Bu gibi hastaları tedavi ederken, semptomlardaki alevlenmenin ilaca bağlı olabileceği ihtimali her zaman göz önünde tutulmalıdır. Imuran ile tedavi olan hastaların küçük bir yüzdesinde, özellikle böbrek transplant hastalarında ve enflamatuar barsak hastalığı teşhis edilmiş kişilerde pankreatit bildirilmiştir. Her ne kadar yeniden uygulama bazı durumlarda Imuran ile pankreatit arasında bir ilişkinin varlığını doğrulamış ise de, pankreatit vakalarını genellikle bir ilaca bağlamak güçtür. Imuran tedavisine bağlı olan kolestaz ve karaciğer fonksiyonunun bozulması bazen bildirilmiştir ve genellikle tedavinin kesilmesi ile geri dönüşümlüdür. Bu durum hipersensitivite reaksiyonları ile ilişkili olabilir (Bkz. Hipersensitivite reaksiyonları). Nadir, fakat hayati tehlikesi olan hepatik hasar, özellikle transplant hastaları olmak üzere azatioprinin uzun dönem uygulamasına bağlı olarak bildirilmiştir. Hastalardaki histolojik bulgular sinuzoidal dilatasyon, peliozis hepatis, vena okluzif hastalığı, nodüler rejeneratif hiperplazi ile uyumludur. Bazı durumlarda azatioprinin kesilmesi karaciğer histolojisinde ve semptomlarında geçici veya kalıcı düzelmelerle sonuçlanmıştır.

Pulmoner reaksiyonlar: Geri dönüşümlü pnömonit çok nadir olarak bildirilmiştir.

Alopesi: Saç kaybı, azatioprin ve diğer immünosupresif ilaçları alan hastalardaki birkaç durumda görülmüştür. Pekçok örnekte tedavinin devam etmesine karşın durum kendiliğin