IGNIS 1mg/ml oral solüsyon 150 ml Uyarılar

Arven Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ignis uyarılar, Ignis zararları, Ignis önlemler, Ignis riskler, Ignis yan etkisi, Ignis alerji, Ignis alkol, Ignis hamileler, Ignis emzirme, Ignis araç kullanımı, Ignis fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Antipsikotik tedavi sırasında, hastanın klinik durumunun düzelmesi birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Bu dönem boyunca hastalar yakından gözlenmelidir.

Önemli advers ilaç reaksiyonları:

İntihar: Psikotik hastalıklarda ve duygudurum bozukluklarında intihar eğilimi görülmesi doğaldır ve bazı durumlarda, aripiprazolü de içeren antipsikotik tedaviyebaşlanmasından ya da tedavinin kesilmesinden hemen sonra intihar eğilimi görüldüğübildirilmiştir (bölüm 4.8’e bakınız). Yüksek risk altındaki hastaların yakındangözlenmesi antipsikotik tedaviye eşlik etmelidir. Epidemiyolojik çalışmalarınsonuçları, şizofrenisi olan hastalarda, diğer antipsikotiklerle karşılaştırıldığındaaripiprazol ile daha yüksek intihar eğilimi riski olmadığını göstermiştir. Aripiprazol iyihasta uygulamasına uyumlu olacak şekilde, doz aşım riskini azaltmak için, en düşükmiktarda reçete edilmelidir.

Tardif diskinezi: 1 yıllık ya da daha az süreli olan klinik çalışmalarda, aripiprazol ile tedavi sırasında aniden ortaya çıkan diskinezi ile ilgili seyrek raporlar yer almıştır.Antipsikotik tedavi süresi uzadığında tardif diskinezi riski arttığı için, aripiprazol alanhastalarda tardif diskinezi belirti ve bulguları görülürse dozun azaltılması ya da ilacınkesilmesi düşünülmelidir. Bu bulgular geçici olarak kötüleşebilir veya tedavikesildikten sonra dahi ortaya çıkabilir (bkz; bölüm 4.8).

Nöroleptik malign sendrom: NMS, antipsikotik tıbbi ürünlerle bağlantılı olan potansiyel olarak ölümcül bir bulgu kompleksidir. Klinik çalışmalarda, aripiprazol iletedavi sırasında nadir NMS vakaları bildirilmiştir. NMS’nin klinik belirtilerihiperpireksi, kas gerginliği, mental durumda değişiklikler ve otonom instabilitebelirtileridir (düzensiz nabız ya da kan basıncı, taşikardi, aşırı terleme ve kardiyakdisritmi). Ayrıca kesin olarak NMS ile ilişkili olmamakla birlikte, kreatin fosfokinazdaartış, miyoglobinüri (rabdomiyoliz) ve akut böbrek yetmezliği de görülebilir. Eğer birhasta NMS belirti ve bulguları geliştirirse ya da NMS’nin diğer klinik belirtileriolmadan açıklanamayan yüksek ateş gözlenirse, aripiprazol dahil bütün antipsikotikilaçlar kesilmelidir (bkz; bölüm 4.8).

Nöbet: Klinik çalışmalarda, aripiprazol ile tedavi sırasında nadir nöbet vakaları raporlanmıştır. Bu sebeple, nöbet bozukluğu hikayesi ya da nöbetle ilişkilendirilendurumları olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz; bölüm 4.8).

5/22

Yaşlı hastalarda demansla ilişkili psikoz:

Konvansiyonel ve atipik antipsikotik ilaçlar demansa bağlı psikozu olan yaşlı hastaların tedavisinde kullanıldığında ölüm riskinde artışa neden olmaktadır._

Mortalitede artış: Alzheimer hastalığı ile ilişkili psikozu olan yaşlı hastalarda gerçekleştirilen üç adet plasebo kontrollü aripiprazol çalışmasında (n= 938; ortalamayaş: 82.4; aralık: 56-99 yaş), aripiprazol ile tedavi edilen hastalarda, plasebo ilekarşılaştırıldığında ölüm riski daha yüksek bulunmuştur. Aripiprazol ile tedavi edilenhastaların ölüm oranı, oranın %1.7 olduğu plasebo grubu ile karşılaştırıldığında%3.5’tur. Ölüm nedenleri çeşitli olmakla birlikte, ölümlerin büyük bir kısmınınkardiyovasküler (ör. kalp yetmezliği, ani ölüm) veya enfeksiyon (ör. pnömoni) gibinedenlerle olduğu görülmüştür.

Serebrovasküler advers olaylar: Aynı çalışmalarda, hastalarda ölümler dahil serebrovasküler advers olaylar (ör. inme, geçici iskemik atak) bildirilmiştir (ortalamayaş: 84 yaş; aralık: 78-88 yaş). Toplamda, bu çalışmalar boyunca plasebo ile tedaviedilen hastaların %0.6’lık kısmına karşılık aripiprazol ile tedavi edilen hastaların%1.3’ünde serebrovasküler advers olaylar bildirilmiştir. Bu fark istatistiksel olarakanlamlı değildir. Bununla birlikte, bu çalışmalardan biri olan sabit doz çalışmasında,aripiprazol ile tedavi gören hastalarda görülen serebrovasküler advers olaylar içinistatistiksel olarak anlamlı bir doz yanıt ilişkisi vardır. Aripiprazol, demansla ilişkilipsikozu olan hastaların tedavisinde onaylı değildir.

Hiperglisemi ve diabetes mellitus: Aripiprazol dahil atipik antipsikotikler ile tedavi edilen hastalarda hiperglisemi ve diyabet bildirilmiş, bazı vakalarda hiperglisemininaşırı derecede olduğu ve ketoasidoz, hiperosmolar koma veya ölüm ile ilişkili olduğubildirilmiştir. Hastaların şiddetli komplikasyonlara eğilimine sebep olabilen riskfaktörleri obezite ve ailesinde diyabet hikayesi olan hastaları kapsar. Aripiprazol ilegerçekleştirilmiş klinik çalışmalarda, hiperglisemi bağlantılı advers olayların (diyabetide içeren) insidans oranlarında ya da anormal glisemi laboratuvar değerlerindeplasebo ile karşılaştırıldığında anlamlı farklılıklar gözlenmemiştir. Aripiprazol ileya da diğer atipik antipsikotik ajanlarla tedavi edilen hastalarda hiperglisemi bağlantılıadvers olaylar için doğrudan karşılaştırmalara izin verecek kesin risk tahminlerimevcut değildir. Aripiprazolü de içeren diğer atipik antipsikotiklerle tedavi edilenhastalar hipergliseminin belirti ve bulgularına karşı (polidipsi, poliüri, polifaj vezayıflık) ve diabetes mellitus teşhisi konmuş ya da diabetes mellitus risk faktörleriolan hastalar glikoz kontrolünün kötüleşmesi ihtimaline karşı düzenli olarakizlenmelidir.

Kilo artışı: Kilo artışı genellikle şizofrenik ve bipolar manik hastalarda, eş morbiditelere, kilo artışına sebep olduğu bilinen antipsikotiklerin kullanımına,düzensiz yaşam şekline bağlı olarak görülür ve şiddetli komplikasyonlara nedenolabilir. Aripiprazol reçetelenmiş hastalarda,pazarlama sonrası kilo artışı

bildirilmiştir. Tespit edildiği zaman genellikle diyabet hikayesi, tiroid bozukluğu ya da pituiter adenom bulunanlar gibi yüksek risk faktörü taşıyan hastalardadır. Klinikçalışmalarda aripiprazolün klinik olarak anlamlı kilo artışına sebep olduğugösterilmemiştir (bkz; bölüm 5.1).

Kardiyovasküler advers olaylar: Aripiprazol, bilinen kardiyovasküler hastalığı (miyokard infarktüsü ya da iskemik kalp hastalığı hikayesi, kalp yetmezliği ya dailetim anormallikleri), serebrovasküler hastalığı ya da hipotansiyona neden olabilecek

6/22

durumları (dehidratasyon, hipovolemi ve antihipertansif ilaçlarla tedavi) ya da akselere veya malign dahil olmak üzere hipertansiyonu olduğu bilinen hastalarda dikkatlikullanılmalıdır.

Antipsikotik ilaçlar ile tedavide venöz tromboemboli (VTE) vakaları rapor edilmiştir. Antipsikotikler ile tedavi edilen hastalarda VTE riski oluşabileceğinden, aripiprazol iletedavi sırasında ve öncesinde VTE için tüm olası risk faktörleri belirlenmeli vekoruyucu önlemler alınmalıdır.

İletim anormallikleri: Aripiprazolün klinik deneylerinde, QT uzamasının görülme sıklığının plasebo ile karşılaştırılabilir olduğu görülmüştür. Diğer antipsikotiklerleolduğu gibi, ailesinde QT uzaması hikâyesi olan hastalarda aripiprazol dikkatlekullanılmalıdır.

Ortostatik hipotansiyon: Potansiyel olarak aı-adrenerjik reseptör antagonist aktivitesi nedeniyle, aripiprazol ortostatik hipotansiyon ile bağlantılı bulunabilir. Yetişkinhastalarda (n=2467) yapılan plasebo-kontrollü kısa süreli çalışmalarda ortostatikhipotansiyon ile ilişkilendirilen advers etkilerin insidansı şöyledir: ortostatikhipotansiyon (plasebo %0.3; aripiprazol, %1); ortostatik sersemlik (plasebo, %0.3;aripiprazol, %0.5) ve senkop (plasebo, %0.4; aripiprazol, %0.5). 6-17 yaşlarıarasındaki pediyatrik hastalarda (n=611) ise ortostatik hipotansiyon ile ilişkilendirilenadvers etkilerin insidansı; ortostatik hipotansiyon (plasebo, %0; aripiprazol, %0.5);ortostatik sersemlik (plasebo, %0; aripiprazol, %0.3) ve senkop (plasebo, %0;aripiprazol, %0.2) olarak görülmüştür.

Klinik çalışmalarda oral aripiprazol ile tedavi edilen hastaların %0.8’inde (112/13,543) ortostatik hipotansiyon görülmüştür.

Vücut sıcaklığı ayarı: Aripiprazol dahil, antipsikotik ilaçların vücudun iç vücut sıcaklığını düşürme yeteneğini bozdukları düşünülmektedir. Aripiprazol, iç vücutsıcaklığında bir artışa neden olabilecek yoğun egzersiz, aşırı sıcağa maruz kalma,antikolinerjik aktivitesi olan ilaçlarla birlikte alımı ya da dehidratasyona maruz kalmagibi durumların söz konusu olabileceği hastalarda gereken özen gösterilerekreçetelenmelidir.

Disfaji: Antipsikotik ilaç kullanımı özofagus dismotilitesi ve aspirasyon ile ilişkilendirilmiştir. Aspirasyon pnömonisi riski olan hastalarda aripiprazol ve diğerantipsikotik ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır.

İlacın kötüye kullanımı ve bağımlılık: Aripiprazol, ilacın kötüye kullanımı, tolerans gelişimi veya fiziksel bağımlılık potansiyeli bakımından insanlar üzerinde sistematikolarak çalışılmamıştır. Klinik çalışmalarda herhangi bir ilaç arama davranış eğilimiaçığa çıkmamış olmasına rağmen, bu gözlemler sistematik değildir ve bu sınırlıdeneyimler esas alınarak herhangi bir SSS aktif ilacının piyasaya verildikten sonra, neölçüde yanlış kullanılacağını, saptırılacağını ve/veya kötüye kullanılacağını tahminetmek mümkün değildir. Bu nedenle, ilaç kötüye kullanım hikayesi olan hastalardikkatli değerlendirilmelidir ve bu hastalar aripiprazol kullanırken herhangi bir yanlışkullanım veya kötüye kullanım belirtisi açısından yakından izlenmelidir (toleransgelişimi, doz artışı, ilaç arama davranışı gibi).

Hipersensitivite: Alerjik bulgularla karakterize edilen hipersensitivite reaksiyonları diğer ilaçlarla olduğu gibi aripiprazol ile de ortaya çıkabilir (bkz; bölüm 4.8).

7/22

Oral çözelti fruktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Oral çözelti sukroz içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

Bu tıbbi ürün az miktarda her bir ml çözeltide, 100 mg’dan daha az etanol (alkol) içerir.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Bu tıbbi ürün düşük miktarda gliserin ihtiva eder, dozu nedeni ile uyarı gerektirmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Diğer antipsikotik ilaçlarda olduğu gibi, aripiprazolün kendilerini olumsuz etkilemediğinden emin olana kadar motorlu araçlar da dahil tehlikeli makinalarıkullanmaları konusunda uyarılmalıdırlar.