IG VENA 2.5 gr/50 ml IV inf. için solüsyon içeren flakon Kullananlar

Onko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.IG VENA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

IG VENA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

  • İnsan immunoglobulinlerine ya da Ig VENA’nın içinde bulunan bir maddeye karşıalerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa,
  • Kanınızda immünoglobulin A’ya karşı antikorlarınız varsa. Bu durum çok nadirgörülür ve kanınızda IgA immünoglobulinleri yoksa oluşabilir.
  • IG VENA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Doktorunuz sizde istenmeyen etkiler oluşmadığından emin olmak için sizi Ig VENA ile infüzyon (toplardamar içine damla damla enjeksiyon) periyodu süresince yakından takipetmeli ve dikkatle gözlemelidir.

    Bazı istenmeyen etkiler aşağıdaki durumlarda daha sık meydana gelebilir:

  • Yüksek infüzyon hızı durumunda,
  • Kanınızdaki antikor seviyesinin düşük olduğu durumda (IgA yetersizliği olan ya daolmayan hipo- ya da agammaglobülinemili hastalar),
  • Normal insan immünoglobulinini ilk defa alıyorsanız,
  • Nadir vakalarda, kullanılan normal insan immünoglobulin ürününün değiştiği ya da birönceki infüzyon üzerinden çok zaman geçtiği durumlarda.
  • İmmünoglobulinler kan yoğunluğunu arttırdığı için, bazı durumlarda kalp krizi, inme, akciğerlere kan taşıyan damarlarda kan pıhtıları oluşumu veya bacaklarda kanpıhtısından kaynaklanan kızarıklık veya şişme (derin ven trombozu) riskinde artışaneden olurlar.

    Aşağıdaki durumlarda doktorunuz durumunuza özellikle dikkat edecektir:

  • Aşırı kiloluysanız,
  • Yaşlıysanız,
  • Şeker hastalığınız varsa,
  • Kan basıncınız yüksekse (hipertansiyon),
  • Kan hacminiz düşükse (hipovolemi),
  • Kan damarlarınız ile ilgili sorunlarınız varsa,
  • Kan pıhtılaşma eğiliminde artış mevcutsa (kalıtsal veya sonradan kazanılmıştrombotik hastalıklar),
  • Trombotik (pıhtılaşma ile ilgili) olaylar mevcutsa,
  • Kanınızın koyulaşmasına neden olan hastalığınız varsa,
  • Uzun süredir yatağa bağımlı iseniz,
  • Böbrek bozukluğunuz varsa veya böbreğinize zarar veren ilaçlar (nefrotoksik ilaçlar)alıyorsanız. Bu durumlarda akut böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Böbrekyetmezliği durumunda doktorunuz tedavinin kesilmesini değerlendirecektir.
  • İmmünoglobulinlere karşı alerjik (aşırı duyarlı) olduğunuzu bilmeyebilirsiniz.

    Bu durum daha önceden insan normal immünoglobulin kullandınız ve immünoglobulini iyi tolere ettiyseniz bile görülebilir. Bu, özellikle eğer sizde immünoglobulin A mevcut değilseortaya çıkar (anti-IgA antikorları ile birlikte immünoglobulin A eksikliği). Bu nadirvakalarda, kan basıncının aniden düşmesi veya şok gibi alerjik (aşırı duyarlılık) reaksiyonlaroluşabilir.

    İstenmeyen etkilerin görülmesi durumunda doktorunuz uygulama hızını düşürmeyi veya infüzyonu durdurmayı düşünecektir. Doktorunuz tedavinin gerekliliğine yan etkilerinnedenine ve ciddiyetine göre karar verecektir.

    Şok vakasında, şok için standart tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

    Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız

    IG VENA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    IG VENA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    Hamilelik

    ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Ig VENA, hamile kadınlarda yalnızca doktor tavsiyesi doğrultusunda kullanılır. Eğer tedavi sürecinde hamile olduğunuzu fark ederseniz doktorunuza danışınız, tedavinin gerekliliğine yada sona erdirilmesine doktorunuz karar verecektir.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emziriyorsanız bu durumu doktorunuza bildiriniz. Eğer emziriyorsanız ve Ig VENA alıyorsanız, ilaçtaki antikorlar süte geçebilir. Buna bağlı olarak, bebeğiniz bazıenfeksiyonlardan korunabilir.

    Araç ve makina kullanımı

    Araç ve makine kullanımı Ig VENA kullanımı ile görülen bazı yan etkiler ile bozulabilir. Tedavi süresince yan etki görülen hastalar araç ve makine kullanmadan önce bu yan etkilerindüzelmesini beklemelidirler.

    IG VENA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    Bu tıbbi ürün her litrede 3 mmol (ya da 69 mg) sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    Damar içine uygulanan insan normal immünoglobulini diğer tıbbi ürünler ile karıştırılmamalıdır.

    Canlı zayıflatılmış virüs aşıları

    İmmunoglobulin uygulanması 6 haftadan 3 aya kadar olan periyotta kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi bazı canlı virüs aşılarının etkisini bozabilir. Bu nedenle, bu ilaçlarıkullandıktan sonra canlı ya da zayıflatılmış virüs aşısını kullanmadan önce 3 aya kadarbeklemeniz gerekebilir. Kızamık aşısı uygulanması durumunda aşının etkisi 1 yıla kadarbozulabilir. Bu nedenle size kızamık aşısı uygulandıysa antikor durumunuzu kontrolettirmelisiniz.

    Kan testleri

    Ig VENA, immünoglobulin enjeksiyonundan sonra vücudunuzda pasif olarak geçen antikorların kanda geçici olarak yükselmesi nedeniyle bazı kan testlerini etkileyebilir. Buantikorların yükselmesi serolojik testlerin sonuçlarının yanlış olmasına neden olabilir.Antikorların A, B, D gibi eritrosit antijenlerine (kan grubunu belirleyen) pasif geçişi, direktantiglobulin testi gibi (DAT, direkt Coombs testi) kırmızı hücre antikorları için yapılan bazıserolojik testler üzerine etki edebilir.

    Kan glukoz testleri

    Bazı kan glukoz test sistemleri (örneğin, glukoz dehidrojenaz pirolokinolinekinon (GDH-PQQ) veya glukoz-di-oksidoredüktaz metotları temelindeki) Ig VENA glukoz olarak maltoz (100 mg/ml) içerdiğinden yanlış sonuçlar verebilir. Bu, infiizyon süresince ve infıizyonbittikten sonraki 15 saatlik sürede yanlışlıkla yüksek glukoz okumalarına sebep verebilir veinsülinin yetersiz uygulanması hayati tehlikeye ve hatta ölümcül hipoglisemiye (kan şekerdüzeyinde azalma) yol açabilir. Aynı zamanda, gerçek hipoglisemi vakaları hipoglisemikdurumları yanlış yüksek glukoz okumalarından dolayı maskelenmişse tedavi edilemeyebilir.Dolayısıyla Ig VENA veya diğer maltoz içeren parenteral ürünler uygulandığında, kanınglukoz ölçümü spesifık-glukoz metotlarıyla yapılmalıdır. Ölçüm çubuğunu içeren kan glukoztest sistemlerinin ürün bilgisi maltoz içeren parenteral ürünlerin kullanımına uygun olupolmadığını belirlemek için dikkatlice incelenmelidir. Herhangi bir belirsizlik varsa, sisteminmaltoz içeren parenteral ürünlerin kullanımına uygunluğunu belirlemek için test sistemininüreticisiyle irtibata geçiniz.

    Pediyatrik popülasvon

    Pediyatrik popülasyona spesifik etkileşim çalışması gerçekleştirilmediği için, yetişkinler ile çocuklar arasında farklılık beklenmemektedir