HYPERHAES INT. inf. için çözelti Zararları

Fresenius Kabi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Hyperhaes zararları, Hyperhaes önlemler, Hyperhaes riskler, Hyperhaes uyarılar, Hyperhaes yan etkisi, Hyperhaes istenmeyen etkiler, Hyperhaes cinsel, Hyperhaes etkileri, Hyperhaes tedavi dozu, Hyperhaes aç mı tok mu, Hyperhaes hamilelik, Hyperhaes emzirme, Hyperhaes alkol, Hyperhaes kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Advers etkilerin değerlendirilmesi, aşağıdaki görülme sıklıklarına dayanmaktadır:

Çok yaygın (>1/10)

Yaygın (>1/100 < 1/10)

Yaygın olmayan (>1/1,000 < 1/100)

Seyrek (>1/10,000 <1/1,000)

Çok seyrek (<1/10,000)

Bilinmiyor (mevcut verilerden hesaplanamaz)

Hidroksietil nişasta içeren infüzyon çözeltileri ile ilgili olarak aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir:

Anafılaktoid reaksiyonlar: basit deri döküntüsünden, dolaşım bozukluğu, şok, bronkospazm ve kardiak arrest’e çok (nadiren) kadar uzanır. Bir intolerans reaksiyonu durumunda, infüzyon hemen durdurulmalı ve uygun acil tedavi başlatılmalıdır.

Respiratuar reaksiyonlar: genellikle hafif olmasına rağmen, kalp dışı pulmoner ödem, bronkospazm ve solunumun durması gibi durumlarda ciddi olabilir ve hayati tehlike arzedebilir. Bu gibi durumlarda hastanın dikkatle gözlenmesi ve acil durum anında alınacak önlemlerin hazır bulundurulması gereklidir.

Kardiyovasküler reaksiyonlar: (Bradikardi ve taşikardi dahil) genellikle hafiftir fakat pulmoner ödem ve nadiren de olsa hipotansiyonu izleyen kardiyak arrest oluşursa, ciddi olabilir ve hayati tehlike arzedebilir .

Hİpertonik çözeltiler, belirgin hipovolemik şok durumu haricinde uygulanırsa, vasodilatatif semptomlarla (geçici hipotansiyon) karşılaşma olasılığı yüksektir.

Hİpertonik çözeltilerin dehidrasyon ve dokuların büzüşmesi nedeniyle meydana gelen yan etkileri ortaya çıkabilir (santral pontin miyolinoz, serebral kanama/ meningeal bağlantı

yenlerinin yırtılması). Bu çözeltiler ayrıca lokal intolerans reaksiyonlarına (trombofılebit, periferal uygulamadan sonra flebotromboz) yol açabilir.

Serum amilaz konsantrasyonu hidroksietil nişasta uygulaması sırasında artabilir ve pankreatit tanısı ile karı şti rı 1 ab i 1 i r.

Hidroksietil nişasta uygulaması ile doza bağlı olarak, kan koagülasyon bozukluklan oluşabilir.