GYNODEL 2.5 mg 30 tablet Kullanımı

Umut Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.GYNODEL nasıl kullanılır ?

Doktorunuz tarafından başka şekilde önerilmedikçe bu talimatları takip ediniz.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

Parkinson hastalığı için tedavi oluyorsanız

Tedavinize uyum sağlamanız açısından ilk hafta tercihen akşamları 1/2 tablet alınız. Doktorunuz tedaviye verdiğiniz cevaba göre GYNODEL dozunu yavaş yavaş artırabilir. Dozartışlarınızı haftalık olarak, günlük dozunuzu 1/2 tablet artırınız. Tedaviye yeterli cevaba 6-8hafta içerisinde ulaşabilirsiniz.

Hastalığınızın tedavisinde GYNODEL tek başına veya başka ilaçlarla birlikte verilebilir. Günlük maksimum dozu 4 ila 12 tablet arasındadır.

Tedavinizde bir diğer Parkinson ilacı olan levodopa içeren bir ürün kullanıyorsanız, tedavinize GYNODEL eklendiğinde doktorunuz levodopa dozunu azaltmanızı önerebilir.

Prolaktinoma için tedavi oluyorsanız

Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Doktorunuz kandaki prolaktiır hormon düzeyinize göre GYNODEL dozunu kademeli olarak artırmanızı söyleyecektir. Günlükmaksimum doz 12 tablettir.

Akromegali için tedavi oluyorsanız

Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Doktorunuz tedaviye verdiğiniz cevaba ve olası yan etkilere göre GYNODEL tedavi dozunuzu kademeli olarak 4 ila 8 tablete kadarartırmanızı söyleyebilir.

Erkeklerde hiperproiaktinemi için tedavi oluyorsanız

Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Doktorunuz tedaviye verdiğiniz cevaba ve olası yan etkilere göre GYNODEL tedavi dozunuzu kademeli olarak 2 ila 4 tablete kadarartırmanızı söyleyebilir.

Adet (menstrüel siklus) bozuldukları, kadınlarda kısırlık için tedavi oluyorsanız

Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Yeterli etki elde edilmezse doktorunuz günde 2-3 defa 1 tablet almanızı söyleyebilir. Tedaviye adet bozukluklarınız düzelinceye veyumurtlama (ovülasyon) sağlanıncaya kadar devam ediniz. Gerektiğinde doktorunuzbelirtilerin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için düzeldikten sonra birkaç adet dönemi dahatedaviye devam etmenizi isteyebilir.

Laktasyonun tıbbı nedenlerle engellenmesi için tedavi oluyorsanız Tıbbi bir neden olmaksızın GYNODEL kullanmayınız.

Tedaviye ilk gün sabah ve akşam 1/2 tablet ile başlayınız. Daha sonra 14 gün (2 hafta) boyunca günde 2 defa 1 tablet alınız. Bazen tedavinizin kesilmesinden 2-3 gün sonragöğüslerinizden hafif bir süt salgısı gelebilir. Bu durumda tedavinizi aynı dozla bir hafta dahauzatmanız bunun kaybolmasını sağlayabilir.

Başlangıç aşamasındaki lohusalık dönemi meme iltihabı (puerperal mastit) için tedavi oluyorsanız

Tedaviye ilk gün sabah ve akşam 1/2 tablet ile başlayınız. Daha sonra 14 gün (2 hafta) boyunca günde 2 defa 1 tablet alınız. Gerektiğinde doktorunuz tedavinize bir antibiyotikekleyebilir.

Uygulama yolu ve metodu

GYNODEL ağız yolundan kullanım içindir; her zaman bir miktar yiyeceklerle birlikte bir miktar suyla alınız.

Çocuklarda kullanımı

Çocuk hastalarda GYNODEL’in güvenliliği ve etkinliği sadece 7 yaş ve üzerinde çocuk ve ergenlerdeki prolaktinoma ve akromegalisi olan hastalarda belirlenmiştir. Diğer kullanımalanlarında (Parkinson, erkeklerde hiperproiaktinemi, adet bozuklukları ve kısırlık,laktasyonun engellenmesi) GYNODEL'i kullanmayınız.

Prolaktinoma: 7 yaşından büyük çocuklarda tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. 7 ila 12 yaşçocuklarda önerilen günlük maksimum doz 2 tablettir. Ergenlerde (13-17 yaş) önerilenmaksimum günlük doz 8 tablettir.

Akromegali:

7 yaşından büyük çocuklarda tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. 7 ila 12 yaş çocuklarda önerilen günlük maksimum doz 4 tablettir. Ergenlerde (13-17 yaş) önerilenmaksimum günlük doz 8 tablettir.

Yaşlılarda (65 yaş ve üzeri) kullanımı:

GYNODEL dozu ve kullanımı genelde erişkinlerdeki gibidir. Ancak doktorunuz birlikte kullandığınız ilaçlar var ise veya eşlik eden başka bir hastalığınız var ise tedavinize düşükdozlarla başlamanızı söyleyecektir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer işlevlerinde bir bozukluğunuz var ise doktorunuz daha düşük dozlarla tedavinizi düzenleyebilir.

Eğer GYNODEL'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla GYNODEL kullanırsanız

GYNODEL ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla GYNODEL kullandıysanız ilacın istenmeyen etkileri ve şiddeti artabilir. Gözlenen belirtiler, bulantı, kusma, baş dönmesi, kan basıncında düşme,kalp atışlarının hızlanması, sersemlik, uyku hali, aşırı halsizlik ve varsamlardır.

Doz aşımında, size ağız yolundan aktif kömür verilebilir ve eğer çok yakın zamanda almışsanız mideniz yıkanabilir.

Akut zehirlenmenin tedavisi belirtilerinize yönelik olacaktır. Kusma ve varsamlarmız için metoklopramid içeren bir ilaç kullanmanız gerekebilir.

GYNODEL'i kullanmayı unuttuysanız

Eğer GYNODEL almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alın ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız. Unuttuğunuzu farkettiğinizde, sonraki doz saatineyaklaştıysanız, o zaman unuttuğunuz dozu atlayınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

GYNODEL ile tedavi sonlandırıldığmda oluşabilecek etkiler: