GONAL-F 300IU(22MCG)/0.5ml kull.haz. 1 enjeksiyon kalemi Yan Etkileri

Serono Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gonal-F yan etkileri, Gonal-F etkileri, Gonal-F zararları, Gonal-F belirtileri, Gonal-F uyarılar, Gonal-F önlemler, Gonal-F kilo aldırırmı, Gonal-F zayıflatırmı, Gonal-F zehirlenmesi, Gonal-F cinsellik, Gonal-F sorunlar, Gonal-F uykusuzluk, Gonal-F bağımlılık, Gonal-F bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi GONAL-F’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

İstenmeyen etkiler herbir sıklık grubu içinde, azalan ciddiyetine göre sunulmaktadır. Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Kadınlarda tedavi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek:

Hafif sistemik allerjik reaksiyonlar (kızarıklık, döküntü, yüzde şişlik, ürtiker, ödem, nefes darlığı). Ayrıca alerjik şok reaksiyonları içeren ciddi allerjik reaksiyonlar rapor edilmiştir.

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Başağrısı

Vasküler hastalıklar

Çok seyrek:

Genellikle ciddi OHSS ile birlikte tromboembolizm,

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinum hastalıkları

Çok seyrek:

Astımın alevlenmesi ya da kötüleşmesi

Mide barsak sistemi hastalıkları

Yaygın:

Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal, karında kramplar ve şişkinlik

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Yaygın olmayan: Akne

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Yaygın:

Memelerde büyüme, skratum damarlarında genişleme

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Çok yaygın:

Hafif-ciddi enjeksiyon yeri reaksiyonları (ağrı, kızarıklık, morarma, enjeksiyon yerinde şişlik ve/veya irritasyon);

Araştırmalar

Yaygın: Kilo artışı

Yan etkilerin raporlanması

Urofollitropin ve menotropin uygulaması sonrasında enjeksiyon yerinde lokal reaksiyonlar, ateş ve artralji bildirilmiştir. GONAL-F ile tedavi altında, yumurtalığın hiperstimülasyon gösterme olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Yumurtalık hiperstimülasyonun ilk belirtileri muhtemelen bulantı, kusma ve kilo artışı ile birlikte alt karın bölgesinde ağrıdır. Ciddi ancak nadir durumlarda, açıkça büyümüş yumurtalıklar ile biirlikte ortaya çıkan bir yumurtalık hiper stimülasyonu sendromu, karın veya toraks bölgesinde sıvıların olası olarak toplanması ile ciddi tromboembolik komplikasyonlar ile birlikte ortaya çıkabilir. Nadir durumlarda tromboembolik komplikasyonlara ayrıca yumurtalık hiperstimülasyon sendromundan bağımsız olarak da rastlanabilir. Yukarıda belirtilen semptomlar, GONAL-F tedavisi altında meydana geldiği taktirde, dikkatli bir tıbbi muayene gerekmektedir. Bu durumlarda, GONAL-F tedavisi durdurulur ve yumurta oluşumu için hCG tedavisinden vazgeçilir. Çoğul gebelik olayı, diğer yumurta oluşumu stimülasyonları için kullanılan maddeler gibi GONAL-F ile artmıştır. Çoğul gebeliklerin büyük çoğunluğu ikizdir. IVF 'de transfer edilen embiryonun sayısına bağlıdır. Nadir durumlarda, menotropin /insan koriyonik gonadropini tedavisi ile bağlantılı olarak arterial tromboembolizm görülmüştür. Bu durum GONAL-F /hCG tedavisi ile ortaya çıkabilir. Düşük sonucu ortaya çıkan gebelik kaybı oranları, başka döllenme problemlerine sahip kadınların oranları ile karşılaştırılabilir. Ektopik gebelik, hikayesinde tuba hastalığı olan kadınlarda meydana gelebilir.