GLYCERYL TRINITRATE DBL 50 mg/10 ml 1 ampül Dozu

Orna Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Glyceryl dozu, Glyceryl dozaj, Glyceryl doz aşımı, Glyceryl uygulama, Glyceryl kullanım şekli, Glyceryl kullanımı, Glyceryl kullanım süresi, Glyceryl açmı tokmu, Glyceryl nedir, Glyceryl ne için kullanılır, Glyceryl nasıl kullanılır, Glyceryl faydaları, Glyceryl etkileri, Glyceryl günde kaç kez, Glyceryl sabah mı akşam mı, Glyceryl fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Çoğu hasta için dozaj 10-200 mikrogram/dakika aralığındadır. Ancak cerrahi işlemler sırasında 400 mikrogram /dakikaya kadar olan dozlara gereksinim duyulabilir.

Uygulama şekli:

GLYCERYL TRINITRATE DBL, konsantre, kuvvetli bir ilaçtır ve infüzyon öncesi Dekstroz (%5) Enjektabl veya Sodyum klorür (% 0.9) Enjektabl ile seyreltilmelidir.

Dozaj: Daha yüksek dozlarda kullanılmış olsa da önerilen doz aralığı 10-200 mikrogram/ dakikadır. Bazı cerrahi uygulamalar sırasında 400 mikrogram/dakika’ya kadar dozlaragereksinim duyulabilir. Uygun infüzyon hızının belirlenebilmesi için klinik değerlendirmeve düzenli kan basıncı monitorizasyonu gereklidir. Cevaba göre dozun titrasyonu içinpulmoner kapiller basınç ve kalp debisi ölçümleri gerekli olabilir.

Cerrahi: Hipertansif vakaların kontrolü için önerilen başlangıç dozu 25 mikrogram/ dakikadır ve kan basıncında istenilen azalma sağlanana kadar 5 dakika aralarla 25mikrogram /dakikalık artışlar uygulanır. Hastaların çoğunluğu 10-200 mikrogram/dakikadozuna cevap verseler de, bazı cerrahi uygulamalar sırasında 400 mikrogram/dakikayakadar dozlar gerekebilir. Perioperatif miyokardiyal iskemi tedavisinde önerilen başlangıçdozu 15-20 mikrogram / dakika’dır ve istenen etki elde edilene kadar 10-15 mikrogram /dakika’lık artışlar yapılabilir.

Akut Miyokard Enfarktüsüne Sekonder Cevapsız Konjestif Kalp Yetersizliği: Önerilen başlangıç dozu 20-25 mikrogram/dakika’dır ve istenilen etki elde edilene kadar 15 -30dakikalık aralarla 10 mikrogram/dakika azaltılabilir veya 20-25 mikrogram/dakikaartırılabilir.

Stabil Olmayan Angina: Önerilen başlangıç dozu 10 mikrogram/ dakika’dır ve 30 dakikalık aralıklarla 5 - 10 mikrogram / dakika artırılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

GLYCERY TRINITRATE DBL şiddetli karaciğer ve/veya böbrek fonksiyonu bozulmuş olan hastalarda tedbirle kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda gliseril trinitratın güvenliliğinin ve etkililiğinin ortaya koyulmamış olmasından dolayı GLYCERYL TRINITRATE DBL çocuklarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda gliseril trinitratın güvenliliğinin ve etkililiğinin ortaya koyulmamış olmasından dolayı GLYCERYL TRINITRATE DBL yaşlılarda kullanılmamalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

GLYCERYL TRINITRATE DBL’nin aşırı dozda kullanımında ortaya çıkan etkiler aşağıda sıralanmıştır:

Ortostatik düzenleyici mekanizmalarda bozukluk sonucu kan basıncının aşırı düşmesi, refleks taşikardi, baş ağrısı, halsizlik, sersemlik, uyku hali, yüz-boyun kızarması, midebulantısı, kusma, ishal, terleme, nabız zayıflaması, solgunluk, bradikardi ve psikoz görülür.

Yüksek dozda (20 mg/kg) gliseril trinitrat alınması durumunda, gliseril trinitratın metabolizması sırasında oluşan nitrit iyonlarına bağlı kollaps, methemoglobinemi, siyanoz,dispne, taşipne, anksiyete, bilinç kaybı, kardiyak arrest görülür.

Ayrıca yüksek dozda kafa içi basıncın artmasına bağlı olarak serebral semptomlar görülür.

Kronik doz aşımı durumunda, klinik açıdan anlamı çelişkili de olsa, methemoglobin düzeyinde artış saptanmıştır.

Tedavisi:

İlaç alımı durdurulmalıdır. Gastrik lavaj, hastanın bacaklarının yükseltilmesi, bacaklara basınç bandajı gibi genel acil yaklaşım tedbirlerine ek olarak, hastanın yaşamsalparametreleri yoğun bakım koşulları altında izlenmeli, gerekiyorsa düzeltilmeli ve oksijenverilmelidir.

Belirgin hipotansiyon ve/veya şok durumunda sıvı replasmanı yapılmalıdır. Çok istisnai olgularda kardiyovasküler tedavi amacıyla, norepinefrin ve/veya dopamin, fenilefrin,metoksamin infüzyonu uygulanabilir. Ancak, epinefrin ve benzeri ilaçların kullanımıkontrendikedir.

Methemoglobinemi olması durumunda, aşağıdaki antidotlar yan etkinin ciddiyetine göre kullanılabilir.

1. Vitamin C:1 g p.o ya da sodyum tuzu intravenöz halinde

2. Metilen mavisi: % 1’lik metilen mavisi enjeksiyonu (50 ml’ye kadar) i.v.

3. Toluidin mavisi: Sadece intravenöz olarak ilk dozda 2-4 mg/kg vücut ağırlığı, eğergerekiyorsa 1 saat aralıklarla 2 mg/kg vücut ağırlığı doz tekrarlanabilir.

4. Oksijen tedavisi, hemodiyaliz, transfüzyon