GLIBEN 5 mg 100 tablet Dozu

Nobel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gliben dozu, Gliben dozaj, Gliben doz aşımı, Gliben uygulama, Gliben kullanım şekli, Gliben kullanımı, Gliben kullanım süresi, Gliben açmı tokmu, Gliben nedir, Gliben ne için kullanılır, Gliben nasıl kullanılır, Gliben faydaları, Gliben etkileri, Gliben günde kaç kez, Gliben sabah mı akşam mı, Gliben fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Şeker hastalarının GLİBEN ile kontrol altına alınması, sadece doktor tarafından ve diyetle birlikte yapılmalıdır.

İlk defa yapılan diyabet tedavisinde: Doktor tarafından başka türlü bir tavsiyede bulunulmadığı takdirde, tedaviye kahvaltı veya ilk ana öğün ile birlikte alınan, günde 2,5- 5 mg ile başlanır. Kontrol sağlanamazsa, doz haftada 2,5 - 5 mg arttırılarak tedaviyedevam edilir. Günlük toplam doz 15 mg’ı geçmemelidir. Doz, hastanın metabolizma,diyet ve aktivite durumuna (kan ve idrar şekeri tahlilleri) göre ayarlanır.

Diğer sülfonilürelerden GLİBEN’e geçişte: Benzer şekilde etki gösteren diğer ilaçlardan glibenklamide geçiş, tedaviye ara verilmeksizin gerçekleştirilebilir.

Tedaviye, bırakılan ilacın eşdeğer dozunda, başlangıç dozu 10 mg’ı geçmeyecek şekilde başlanır. Yeterli kontrol sağlanamazsa, doz basamaklı bir şekilde günlük 15 mg’a kadaryükseltilebilir.5 mg glibenklamid yaklaşık olarak 1 g tolbutamin veya glimidin, 250 mgklorpropamid veya tolazamid, 500 mg asetohekzamid, 25 mg glibornurid veya 5 mgglipizide eşdeğerdir.

Biguanidlerden GLİBEN’e geçişte: Tedaviye 2,5 - 5 mg ile başlanır. Kontrol sağlanana kadar 2,5 - 5 mg arttırılarak doz düzenlemesi yapılır.

Biguanidler ile GLİBEN kombinasyonunda: Glibenklamidin günlük 15 mg dozu ile kontrol sağlanamadığında, biguanidler ile GLİBEN birlikte kullanılabilir.

İnsülinden GLİBEN’e geçişte: Günlük insülin dozu düşük olan bazı hastalarda, glibenklamid ile kontrol sağlanabilmektedir.

Uygulama şekli:

GLİBEN çiğnenmeden bir bardak su ile içilir. Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediyse günlük doz kahvaltı veya ilk ana öğün ile birlikte alınır.

GLİBEN tedavisini hasta kendi arzusu ile kesmemelidir. Doz ve diyet hastanın kendi kararı ile değiştirilemez. İyi tolere edilmemesi sonucu tedavi kesilmek zorunda kalınırsaderhal doktora haber verilmelidir. GLİBEN’in doktor tarafından bildirilen saattealınması çok önemlidir. İlacın zamanında alınması unutulmuş ise daha geç bir saattedaha yüksek bir doz alınarak kompanse edilmeye çalışılmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde doktor önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. Pediatrik popülasyon:

GLİBEN’in küçük çocuklarda kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

İleri yaştaki hastalar hipoglisemiye daha yatkın olacaklarından, tedavi 2,5 - 5 mg ile başlanmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Akut zehirlenmede mide, kusturularak veya yıkanarak boşaltılmalıdır. Aktif karbon kullanımı ilacın emiliminin engellenmesinde etkilidir.

Hipoglisemi, bilinci açık hastada acilen oral glukoz verilerek tedavi edilmelidir. Hastanın bilinci kapalı ise, intravenöz infüzyon yapılmalıdır. Alternatif olarak,subkutan veya intramüsküler olarak 1 mg glukagon uygulanabilir. Hasta olasıhipoglisemi ataklarr açısından birkaç gün izlenmelidir.