GADOVIST 1 mmol/ml enj.sol. içeren 30 ml 1 şişe Dozu

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gadovist dozu, Gadovist dozaj, Gadovist doz aşımı, Gadovist uygulama, Gadovist kullanım şekli, Gadovist kullanımı, Gadovist kullanım süresi, Gadovist açmı tokmu, Gadovist nedir, Gadovist ne için kullanılır, Gadovist nasıl kullanılır, Gadovist faydaları, Gadovist etkileri, Gadovist günde kaç kez, Gadovist sabah mı akşam mı, Gadovist fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Uygulamanın hemen ardından (kullanılan vuru sekansına ve inceleme protokolüne göre enjeksiyondan kısa süre sonra) kontrastlı MRG’ye başlanabilir. Optimal sinyal artışı, kontrastlı MRA için arteryel ilk geçiş sırasında ve diğer endikasyonlarda ise lezyonun ya da dokunun tipine bağlı olmakla beraber, genel olarak GADOVIST enjeksiyonunu takip eden yaklaşık 15 dakikalık sürede gözlenir.

T1-ağırlıklı tarama sekansları kontrast tutulumlu incelemeler için özellikle uygundur. Beyin perfüzyon araştırmalarında T21-ağırlıklı sekanslar önerilmektedir.

Manyetik rezonans görüntülemede kardiyak pacemaker ve ferromanyetik implantların çıkarılması gibi genel güvenlik kuralları gözetilmelidir.

Uygulama şekli:

Bu ürün sadece intravenöz uygulama içindir.

Bu tıbbi ürün kullanım öncesinden görsel olarak kontrol edilmelidir.

GADOVIST şiddetli renk bozukluğu söz konusu olduğunda, parçacıklı yapı mevcut olduğunda ya da kusurlu kap söz konusu olduğunda kullanılmamalıdır. GADOVIST sadece kullanımdan hemen önce enjektöre çekilmelidir. Kauçuk tapa asla birden fazla delinmemelidir. Bir tetkikte kullanılmayan kontrast madde atılmalıdır.

Gerekli doz bolus enjeksiyon şeklinde uygulanır.

Beyin perfüzyon araştırmalarında enjektör kullanımı önerilmektedir.

Yetişkinler:

Dozaj endikasyona bağlıdır. 0.1 mmol GADOVIST /kg vücut ağırlığının (0.1 ml Gadovist 1.0 /kg vücut ağırlığına eşdeğer) tek bir intravenöz enjeksiyonu genel olarak yeterlidir. En fazla toplam 0.3 mmol GADOVIST /kg vücut ağırlığı (0.3 ml Gadovist 1.0/kg vücut ağırlığına eşdeğer) miktarı uygulanabilir.

Kranial ve spinal MRG

Genel olarak kg vücut ağırlığı başına 0.1ml GADOVIST uygulaması, klinik sorulara yanıt almak için yeterlidir.

Normal kontrastlı MR incelemesine rağmen lezyona ilişkin klinik tereddütün sürmesi halinde ya da lezyonların sayısı, büyüklüğü ve yayılımları hakkında daha fazla bilgi hasta yönetimi veya tedavisini etkileyebilecekse ilk enjeksiyonu takiben 30 dakikalık süre içinde ek olarak uygulanan 0.1 ml/kg veya 0.2 ml/kg GADOVIST solüsyon, diagnostik tetkikin veriminde artışa neden olabilir.

Metastazların veya nüks eden tümörlerin dışlanmasında 0.3 ml/kg GADOVIST solüsyon enjeksiyonu, sıklıkla tanı güvenilirliğini artırmaktadır. Bu, özellikle damarlanması zayıf ve/veya ekstraselüler alanı küçük olan lezyonlar veya T1-ağırlığı nispeten düşük olan tarama sekansları uygulandığında geçerlidir.

Beyin perfüzyon çalışmaları: Kitle lezyonlarının ve kitle lezyonları şüphesi olmaksızın fokal iskemilerin saptanmasında, kranial ve spinal MRG incelemeleriyle birlikte T2*-ağırlıklı sekanslar kullanılması önerilmektedir.

Bu incelemeler için enjektör kullanımı önerilmektedir: 0.3 ml/kg (3-5 ml/sn) GADOVIST

Vücut MRG

Genel olarak kg vücut ağırlığı başına 0.1ml GADOVIST uygulanması klinik soruyu cevaplamak için yeterlidir.

CE-MRA

Bir alanının görüntülenmesi: Vücut ağırlığı 75 kg’dan düşük olanlar için 7.5 ml Vücut ağırlığı 75 kg veya daha çok olanlar için 10 ml (vücut ağırlığına göre 0.1 - 0.15 mmol/kg’a eşdeğer)

Birden çok alanın görüntülenmesi: Vücut ağırlığı 75 kg’dan düşük olanlar için 15 ml Vücut ağırlığı 75 kg veya daha çok olanlar için 20 ml (vücut ağırlığına göre 0.2 - 0.3 mmol/kg’a eşdeğer.)

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Karaciğer yetmezliği:

Gadobutrol hemen yalnızca böbrekler tarafından değişmeden bir biçimde elimine edildiğinden, doz ayarlamasına gerek yoktur (ayrıca ’5.2 Farmakokinetik özellikler" bölümüne bakınız).

Böbrek yetmezliği:

GADOVİST sadece şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda (GFR <30 ml/dk/1.73 m), perioperatif karaciğer transplantasyon sürecinde, risk/yarar değerlendirmesi sonrasında ve diagnostik bilginin gerekli olduğu ve kontranstsız MRI’ın uygun olmadığı durumlarda kullanılmalıdır. Eğer GADOVİST gerekliyse doz 0.1 mmol/kg vücut ağırlığını geçmemelidir. Bir görüntüleme esnasında birden fazla doz kullanılmamalıdır. Tekrarlı uygulamaya dair bilgi bulunmadığından GADOVİST enjeksiyonları, enjeksiyon aralıkları 7 günden az olduğu takdirde tekrarlanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon: 2 yaş ve üzerindeki çocuklar ile ergenler için önerilen doz tüm endikasyonlar için 0.1 mmol GADOVIST /kg vücut ağırlığıdır (0.1 ml GADOVIST/kg vücut ağırlığına eşdeğer).

Güvenlilik ve etkililik verilerinin olmaması nedeniyle GADOVIST’in 2 yaşından küçük çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon (65 yaş ve üzeri):

Doz aşımı ve tedavisi

Vücut ağırlığı başına 1.5 mmol gadobutrol kadar yüksek tek dozlar iyi tolere edilmiştir.

Klinik kullanımda şimdiye kadar yüksek doza bağlı intoksikasyon belirtisi bildirilmemiştir.

Kasıtsız doz aşımı durumunda, tedbir olarak kardiyovasküler izleme (EKG dahil) ve böbrek fonksiyonu kontrolü tavsiye edilir.

GADOVIST hemodiyaliz ile giderilebilir (bkz. 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).