GADEXON 8 mg/2 ml IM/IV enj. çöz. içeren 100 ampül Dozu

Avicenna Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gadexon dozu, Gadexon dozaj, Gadexon doz aşımı, Gadexon uygulama, Gadexon kullanım şekli, Gadexon kullanımı, Gadexon kullanım süresi, Gadexon açmı tokmu, Gadexon nedir, Gadexon ne için kullanılır, Gadexon nasıl kullanılır, Gadexon faydaları, Gadexon etkileri, Gadexon günde kaç kez, Gadexon sabah mı akşam mı, Gadexon fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Genellikle glikokortikoid dozajı durumun ciddiyetine ve hastanın cevabına bağlıdır.
Belirli hallerde, örneğin stres altında, ekstra dozaj ayarlamaları gerekebilir. Birkaç gün içinde hiçbir yanıt alınamaması durumunda, glikokortikoid tedavisi sonlandırılmalıdır.

Bir kez hastalık kontrol altına alındığında dozaj düşürülmeli veya hasta sürekli gözlem ve inceleme altında tutularak en düşük uygun düzeye kadar gitgide azaltılmalıdır. (Bkz.
Bölüm 4.4)

Yetişkini erde/Yaşlılarda:

Yaşamı tehdit eden akut koşullar için (örneğin anafilaksi, akut şiddetli astım) önemli miktarda daha yüksek dozlar gerekebilir.

Serebral ödem (yetişkinler): Başlangıç dozu 8-16 mg intravenöz, takibinde tatmin edici bir sonuç elde edilene kadar her 6 saatte bir 5 mg intravenöz veya intramüsküler olarak uygulanır. Beyin cerrahisinde, bu dozlar operasyondan sonraki birkaç güne kadar gerekli olabilir. Daha sonra dozajın yavaş yavaş azaltılması gerekir. Beyin tümörlerine bağlı olarak intrakraniyal basıncın yükselmesi kesintisiz tedavi ile önlenebilir.

Lokal tedavi için aşağıdaki dozlar önerilmiştir:

İntraartiküler: 1.6-3 mg geniş eklemler

0.6-0.8 mg küçük eklemler İntrabursal: 1.6-3 mg

Tendon elitrası içine: 0.3-0.8 mg

Bu enjeksiyonların sıklığı 3 5 günden 2-3 haftaya kadar değişebilir.

Uygulama şekli:

GADEXON; kas içine, deri altına ya da damar içine enjeksiyon şeklinde uygulanabilir.
İntravenöz infüzyon: İntravenöz uygulama ile yüksek plazma düzeyleri hızla elde edilebilir.

Glikokortikoidlerin masif dozlarının hızlı intravenöz enjeksiyonu bazen kardiyovasküler kollapsa neden olabilir; bu nedenle enjeksiyon birkaç dakika içinde yavaşça yapılmalıdır.
İntraartiküler enjeksiyonlar sıkı aseptik koşullar altında yapılmalıdır.

İnfüzyon sıvıları ile birlikte kullanımı:

Deksametazon enjeksiyonunun aşağıdaki sıvılarla seyreltiğinde oda sıcaklığında ve gün ışığı koşullarında potensini en az 24 saat koruduğu gözlenir.

Sodyum klorür % 0,9 Anhidrus glikoz %5 İnvert şeker %10 Sorbitol %5 Ringer solüsyonu

Hartmann solüsyonu (Ringer Laktat)

Deksametazon ayrıca bu infüzyon sıvıları kullanılarak, bileşenler karıştırılmadan infüzyon hattına enjekte edilebilir. İnfüzyon hattından direk enjeksiyon aşağıdaki infüzyon sıvıları ile de mümkündür:

Mannitol % 10 Vamin N

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı ile ilgili bilgi yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Dozaj gereksinimleri değişkendir ve ayrı ihtiyaçlara bağlı olarak değiştirilmesi gerekebilir. Genellikle vücut ağırlığına göre günlük 0.2 mg/kg - 0.4 mg/kg’dır.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Kortikosteridlerin aşın dozunu belirlemek oldukça zordur, terapötik doz hastanın ihtiyaçlarına ve endikasyonlara bağlıdır.

Acil durumlarda bir puls olarak verilen masif intravenöz kortikosteroid dozlannın tehlikeli etkileri yoktur. Kortikosteroidlerle ilişkili yan etkilerde artış görülebilir.

Tedavi asemptomatik ve gerektiği gibi destekleyici olmalıdır.