FUROSON 40 mg/4 ml I.M./I.V. 5 ampül Uyarılar

Onko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Furoson uyarılar, Furoson zararları, Furoson önlemler, Furoson riskler, Furoson yan etkisi, Furoson alerji, Furoson alkol, Furoson hamileler, Furoson emzirme, Furoson araç kullanımı, Furoson fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

İdrar çıkışından emin olunmalıdır. Kısmi idrar çıkışı obstrüksiyonu olan hastalar (örn. Mesane boşalma bozukluğu, prostat hiperplazisi veya üretra daralması olan hastalarda)artan idrar üretimi şikayetlere neden olabilir ya da şiddetlendirebilir. Dolayısıyla buhastalar özellikle tedavinin başlangıç evreleri sırasında dikkatli izleme gerektirir.FUROSON ile tedavi düzenli tıbbi gözetimi gerekli kılmaktadır. Aşağıdaki durumlardadikkatli takip gereklidir:

- Hipotansiyonu olan hastalarda,

- Kan basıncında belirgin düşmenin özellikle risk altına sokacağı hastalarda, örn., koroner arterlerin ya da beyni besleyen kan damarlarının belirgin stenozu olanhastalar,

- Latent veya manifest diabetes mellitusu olan hastalarda,

- Gut hastalarında,

- Hepatorenal sendromu, yani, şiddetli karaciğer hastalığıyla bağıntılı fonksiyonel böbrek yetersizliği olan hastalarda

- Hipoproteinemisi olan hastalarda (ör. nefrotik sendromla bağıntılı olarak (furosemidin etkisi zayıflayabilir ve ototoksisitesi artabilir). Dikkatli doz titrasyonugerekir.

- Prematüre bebeklerde (olası nefrokalsinosis/nefrolithiasis gelişimi; böbrek fonksiyonları takip edilmeli, ultrasonografı uygulanmalıdır.

Furosemid tedavisi sırasında serum sodyum, potasyum ve kreatinin izlenmesi genellikle önerilmektedir; elektrolit dengesizlikleri gelişme riski yüksek olan hastalarda ya daanlamlı ek sıvı kaybı durumunda (örn., kusma, diyare veya aşırı terlemeye bağlı)özellikle yakından izleme yapılması gerekir. Hipovolemi veya dehidratasyonun yanısıra anlamlı herhangi bir elektrolit ve asit-baz dengesizliği düzeltilmelidir. Bu,furosemid tedavisinin geçici olarak kesilmesini gerektirebilir.

Risperidon ile birlikte kullanım:

Demansı olan yaşlı hastalarda yapılan risperidon plasebo-kontrollü çalışmalarda, sadece furosemid ile tedavi edilen hastalar (67-90 yaşları arası, ortalama 80 yaş; %4.1) veyasadece risperidon ile tedavi edilen hastalara (70-96 yaşları arası, ortalama 84 yaş; %3.1)kıyasla, furosemid ve risperidon ile tedavi edilen hastalardaki (75-97 yaşları arası,ortalama 89 yaş; %7.3) mortalite insidansında artış gözlenmiştir. Diğer diüretikler(özellikle düşük dozlardaki tiyazid diüretikleri) ile birlikte risperidon kullanımı benzerbulgular ile ilişkili değildir.

Bu bulguyu açıklayan hiç bir patolojik mekanizma ve ölüme sebep olan tutarlı bir sebep bulunmamaktadır. Bununla birlikte, gerekli tedbirler alınmalı ve bu kombinasyonunveya diğer etkili diüretikler ile bir arada tedavinin risk ve yararı, kullanıma kararverileceği zaman öncelikli olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Risperidon ile diğerdiüretiklerin birlikte kullanımı sonucu hastalardaki mortalite insidansında hiç bir artışgörülmemiştir. Tedaviye bakmaksızın, dehidratasyon mortalite için yüksek bir riskfaktörüdür ve bu yüzden demansı olan yaşlı hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Anafilaktik şok durumunda genellikle aşağıdaki acil önlemlerin alınması önerilir: Terleme, bulantı, siyanoz gibi ilk belirtiler ortaya çıktığında enjeksiyona derhal sonverilir. İğne venada bırakılır veya damar yolunun açık tutulması için venaya uygun birkanül yerleştirilir. Mutad olarak alınan diğer önlemlerle birlikte hasta başı aşağıyagelecek şekilde yatırılır ve solunum yolları açık tutulur.

Derhal uygulanması gereken ilaçlar:

i.v. yoldan derhal epinefrin (adrenalin) uygulanır:

Piyasada mevcut 1/1000 lik bir epinefrin çözeltisinin 1 mL’ si 10 mL’ ye seyreltilir ve bunun 1mL’si (0,1 mg epinefrin) nabız ve kan basıncı kontrol edilerek yavaş bir şekildezerkedilir (ritm bozukluklarınadikkat! ).Epinefrinenjeksiyonlarıgerekirse

tekrarlanabilir kullanma talimatına bakınız).

Daha sonra i.v. yoldan glikokortikoidler, mesela 250-1000 mg metilprednisolon-21 -hidrojen süksinat uygulanır. Gerekirse glikokortikoid dozları tekrarlanır (bu tür ilaçların kullanma talimatına bakınız).

Bunu müteakip i.v. yoldan plazma ekspander, Human-albumin, tam elektrolit çözeltisi gibi solüsyonlar kullanılarak volüm sübstitüsyonu yapılır.

Diğer tedavi önlemleri:

Suni solunum, oksijen inhalasyonu, kalsiyum ve antihistaminiklerin uygulanmasıdır. Daha önceden mevcut olan bir metabolik alkaloz (mesela dekompanze karaciğersirozunda), furosemid tedavisi sırasında kötüleşebilir.

Bu tıbbi ürün her ampulde 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder, bu doza bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bazı advers etkiler (örn. kan basıncında istenmeyen ölçüde belirgin bir düşüş) hastanın konsantre olma ve tepki verme yeteneğini bozabilir ve dolayısıyla bu yeteneklerinözellikle önemli olduğu durumlarda (örn., bir araç veya makine kullanma) bir riskoluşturabilir.