FUROMID 20 mg 5 ampül Etkileşimi

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Furomid etkileşimi, Furomid etken madde, Furomid yardımcı maddeler, Furomid alkol, Furomid etkileşim, Furomid kullananlar, Furomid dozu, Furomid kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Besinler:

Besinlerle birlikte alındığında furosemidin emiliminin etkilenip etkilenmediği ve ne ölçüde etkilendiği farmasotik formülasyona bağlıdır. Oral FUROMİD formülasyonlannm aç kamınaalınması önerilmektedir.

Önerilmeyen birlikte kullanımlar:

İzole olgularda, kloral hidrat aldıktan sonra 24 saat İçinde intravenöz furosemid uygulaması yüz kızarması, terleme ataklan, huzursuzluk, bulantı, kan basıncında artış ve taşikardiye yolaçabilir. Bu nedenle, furosemidin kloral hidratla birlikte kullanılması önerilmemektedir.Furosemid aminoglikozidler ve diğer ototoksik ilaçlann ototoksisitesini arttırabilir. Bu geridönüşsüz hasara yol açabileceğinden, bu ilaçlar ancak zorlayıcı tıbbi nedenler varsa furosemidİle birlikte kullanılmalıdır.

Kullanım için önlemler:

Sisplatin ve furosemidin eşzamanlı verilmesi halinde ototoksik etki riski bulunmaktadır. Aynca, sisplatin tedavisi sırasında zorlu diürez sağlamak amacıyla kullanıldığında,furosemidin düşük dozlarda (örn., normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda 40 mg) vepozitif sıvı dengesiyle verilmemesi halinde sisplatinin nefrotoksİsİtesi artabilir.

Oral furosemid ve sukralfat en az 2 saat arayla kullanılmalıdır, zira sukralfat furosemidin bağırsaktan emilimini ve dolayısıyla etkisini azaltır.

Furosemid lityum tuzlarının atılımmı azaltır ve serum lityum düzeylerinde artışa neden olabilir ve bu da, lityumun kardiyotoksik ve nörotoksik etkilerinde artış riski dahil olmaküzere lityum toksisitesi riskinde artışla sonuçlanabilir. Bu nedenle, bu kombinasyonu alanhastalarda lityum düzeylerinin dikkatle izlenmesi önerilmektedir.

Diüretİk kullanan hastalar, özellikle bir anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü (ACE inhibitörü) ya da anjiotensin II reseptör antagonisti ilk kez olarak ya da artırılmış bir dozda ilkkez olarak verildiğinde, şiddetli hipotansiyon ve böbrek fonksiyonunda böbrek yetersizliğiolgularını da içeren kötüleşme yaşayabilir. Bir ACE inhibitörü veya anjiotensin II reseptörantagonisti ile tedaviye başlamadan ya da dozunu arttırmadan önce furosemid uygulamasınageçici olarak ara verilmesi ya da en azından furosemid dozunun üç gün süreyle azaltılmasıdüşünülmelidir.

Risperidon: Gerekli tedbirler alınmalı ve bu kombinasyonun veya diğer etkili diüretikler ile bir arada tedavinin risk ve yaran, kullanıma karar verileceği zaman öncelikli olarak gözönünde bulundurulmalıdır, (bkz. bölüm 4.4; furosemid İle kombine risperidon kullanan,demansı olan yaşlı hastalarda mortalite artışı ile ilgili uyanlar)

Dikkate alınması gereken noktalar:

Asetilsalisilik asit dahil olmak üzere, non-steroid antiinflamatuvar ilaçların birlikte uygulanması furosemidin etkisini azaltabilir. Dehidratasyon veya hipovolemisi olanhastalarda, non-steroid antiinflamatuvar İlaçların akut böbrek yetersizliğine neden olabilir.Furosemid salisilat toksisitesini arttırabilir.

Fenitoinin birlikte uygulanmasını takiben furosemidin etkisinde zayıflama görülebilir. Kortikosteroidler, karbenoksolon, büyük miktarlarda meyankökü ve uzayan laksatif kullanımıhipopotasemi gelişme riskini arttırabilir.

Bazı elektrolit bozukluklan (örn., hipopotasemi, hipomagnezeml) diğer bazı ilaçlann (örn., digitalis preparatlan ve QT aralığı uzama sendromuna yol açan ilaçlar) toksisitesiniarttırabilir.

Antihipertansif ajanlar, diüretikler veya kan basıncını düşürme potansiyeli olan diğer ilaçlann furosemid ile birlikte verilmesi halinde, kan basıncında daha belirgin bir düşüş beklenmelidir.Probenesİd ve metotreksat gibi, anlamlı renal tübüler sekresyona uğrayan diğer ilaçlarfurosemidin etkisini azaltabilir.

Öte yandan, furosemid bu İlaçlann böbrek yoluyla atılımmı azaltabilir. Yüksek dozla tedavi (özellikle de, hem furosemid hem diğer ilaçlann yüksek dozu) söz konusu olduğunda, bu,serum düzeylerinde artışa ve furosemide veya birlikte kullanılan ilaca bağlı advers etkiriskinde bir artışa yol açabilir.

Antİdiyabetik İlaçların ve kan basıncını artıran sempatomlmetİklerin (Öm., epinefrin, norepinefrin) etkileri azalabilir. Kürar-tipi kas gevşeticİlerinin veya teofılinin etkileri artabilir.Nefrotoksİk İlaçların böbrek üzerindeki zararlı etkileri artabilir.

Belli sefalosporinlerin yüksek dozları ve furosemld İle eşzamanlı tedavi gören hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğu gelişebilir,

Siklosporin A ve furosemidin eşzamanlı kullanımı, furosemidin yol açtığı hiperürisemiye ve siklosporinin renal ürat atılımını bozmasına sekonder olarak gutlu artrit riskinde artışlabağıntılıdır.

Furosemld ile tedavi edilen, radİokontrast nefropatisi açısından yüksek risk altındaki hastaların radİokontrast aldıktan sonra böbrek fonksiyonunda bozulma insidansı, radİokontrastalmadan Önce yalnızca intravenöz hidrasyon alan yüksek riskli hastalara kıyasla daha yüksekbulunmuştur.