UNIRETIC 7.5 mg/ 12.5 mg 30 film kaplı tablet Gebelik

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Risperdal gebelik kategorisi D'dir. Risperdal hamilelik kategorisi, Risperdal gebelik kategorisi, Risperdal emzirme, Risperdal anne sütüne geçer mi, Risperdal laktasyon, Risperdal hamilelerde kullanımı, Risperdal ve bebek, Risperdal kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Risperdal 3 mg; - Kronik veya kısa süre içinde gelişen (akut) şizofreni (Gerçeklerden uzaklaşma, kendini yalnız hissetme, dış dünya ile ilişkiyi kesme, garip ve korkutan düşüncelere sahip olma, halüsinasyonlar görme, zihin karışıklığı ve zihinsel yeteneklerin kaybı şeklindeki duygu ve düşüncelerin görüldüğü ruhsal bozukluk hali), - İşitsel, görsel ve diğer yanılsamalar, zihinsel bozukluklar, saldırganlık, olağandışı kuşkuculuk, duygusal ve sosyal içe kapanma, konuşma yetersizliği ve diğer davranış bozukluklarıyla kendini gösteren psikolojik bozukluklar, - Bipolar bozukluk hastalığı (manik depresif bozukluk) olan hastalarda, kimi zaman abartılı bir şekilde kendini olduğundan daha iyi hissetme veya huzursuzluk, aşırı hareket hali, hızlı konuşma, uçuk fikirler, uyku ihtiyacında azalma, akıl karışıklığı, gösterişte bulunma ve karar verme güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösteren mani dönemleri, - Saldırganlık, kendine zarar verici veya fevri davranışlar sergileyen; entellektüel işlevleri ortalamanın altında olan veya zeka geriliği olan çocuk, ergen ve erişkinlerde görülen davranış bozuklukları tedavilerinde etkilidir.

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi > Psikoleptikler (Psikolojik İlaçlar) > Antipsikotikler > Diğer İlaçlar > Risperidon

ATC Kodu

N05AX08

Etkin Madde

Risperidon 3 mg

Barkodu

8699593091162

Geri Ödeme Kodu

A06812

Satış Fiyatı

7.76 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

9

Alternatif İlaç Sayısı

51

Sağlık Konuları

Psikoz , Şizofreni , Tourette Hastalığı , Bipolar Bozukluk

Durum

Aktif

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

ABC

Eşd. ilaç grubu

E540B

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi D’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenmez

Gebelik ve laktasyon

Gebelik kategorisi: İlk trimestr C, ikinci ve üçüncü trimestr D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

ADE inhibitörü ile tedaviye gebelik süresince başlanmamalıdır. Devam eden ADE inhibitörü tedavisinin zorunlu olmaması durumunda, gebe kalmayı planlayan hasta için gebelikte kullanımda güvenlik profili belirlenmiş olan alternatif antihipertansiyon tedavisine geçilmelidir.

Gebelik dönemi

Gebeliğin birinci trimesterinde moeksipril hidroklorür + hidroklorotiyazid kullanımı tavsiye edilmez (Bkz 4.4 Uyanlar ve Önlemler) Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde moeksipril hidroklorür + hidroklorotiyazid kullanımı kontrendikedir (Bkz. 4.3. Kontrendikasyonlar ve .4 Uyanlar ve Önlemler). Gebelik döneminde ADE-inhibitörü ve tiazid diüretikleri kullanılıyorsa hemen kesilmeli ve eğer uygunsa alternatif tedaviye başlanmalıdır.

ADE inhibitörleri plasentayı geçer ve hamile kadınlarda fetal ve neonatal morbidite ve mortaliteye sebeb olabilir. Gebeliğin ilk trimesterinde ADE inhibitörü alımını takiben teratojenite riskine dair epidemiyolojik kanıtlar kesin olmamakla birlikte riskte küçük bir artış göz ardı edilemez. İkinci ve üçüncü trimesterde ADE inhibitörü tedavisine maruz kalmanın insan fötotoksisitesi (azalmış böbrek fonksiyonu, oligohidromniyos, kafatası kemikleşmesinde gerileşme, ölüm) ve neonatal toksisiteyi (böbrek yetmezliği, hipotansiyon, hiperkalemi) arttırdığı bilinmektedir.

Oligohidramniyoza eşlik eden uzuv kontraktürü, kraniyofasial deformasyonlar, hipoplastik akciğer gelişimi ve intrauterin büyüme geriliği bildirilmiştir. Gebeliğin ikinci trimesterinde ADE inhibitörüne maruz kalınması durumunda, böbrek fonksiyonları ve kafatasının ultrason ile kontrolü önerilmektedir. Rahimde ADE-inhibitörüne maruz kalan bebekler hipotansiyon, oligüri ve hiperkalemi açısından yakından izlenmelidir. Oligüri, kan basıncı ve renal perfüzyon desteği ile tedavi edilmelidir.

Hidrokolorotiyazidle, hamilelik süresince özellikle ilk trimesterde sınırlı deneyim vardır..
Hayvan deneyleri yetersizdir. Hidroklorotiyazid plasentayı geçer..

Hidroklorotiyazidin farmakolojik etki mekanizması nedeniyle, ikinci ve üçüncü trimesterda kullanımı fötoplasental dolaşımı tehlikeye atabilir ve sarılık, elekrolit dengesinde bozukluk ve trombositopeni gibi fötal ve neonatal etkilere yol açabilir.

Hidroklorotiyazid hastalığın seyri üzerinde olumlu etkisi olmadan, plazma hacminin azalması ve plasental hipoperfüzyon riski nedeniyle gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi ve gestasyonel ödem için kullanılmamalıdır.

Hidroklorotiyazid, başka tedavilerin kullanılamayacağı nadir durumlar dışında hamile kadınlardaki esansiyel hipertansiyon tedavisinde kullanılmamalıdır.

Moeksipril hidroklorür+ hidroklorotiyazid alan kadınlar, hamile kaldıkları zaman fetusa olası zararlar konusunda bilgilendirilmelidirler.

Laktasyon dönemi

Moeksipril hidroklorür/moeksiprilatın anne sütüne geçtiğine dair veriler yetersizdir.
Hidroklorotiyazid anne sütüne geçmektedir. Yenidoğanda/infantta anne sütü ile maruz kalınan hidroklorotiyazidin etkisi bilinmemektedir. Emzirme süresince tiyazidler süt salgılanmasında azalma hatta baskılanma ile ilişkilendirilmiştir.