FERROVEN 100 mg IV 5 ampül Uyarılar

Berksam Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ferroven uyarılar, Ferroven zararları, Ferroven önlemler, Ferroven riskler, Ferroven yan etkisi, Ferroven alerji, Ferroven alkol, Ferroven hamileler, Ferroven emzirme, Ferroven araç kullanımı, Ferroven fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Parenteral olarak ferrik-hidroksit-sükroz kompleksi uygulanan hastalarda nadiren de olsa anaflaktik şok, bilinç kaybı, kollaps, hipotansiyon, dispne, konvülsiyon ile karakterizeölümcül olabilen aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebilmektedir. Bu tip reaksiyonlar demirkarbonhidrat kompleksi içeren pek çok preparatın kullanılması sırasında gözlenmektedir. Bunedenle z.v. yoldan ferrik-hidroksit-sükroz kompleksi uygulaması sırasında da bir önlemolarak kardiyopulmoner resusitasyon için gerekli donanımlar hazır edilmelidir. Her ne kadarintravenöz ferrik-hidroksit-sükroz kompleksi ile yapılan klinik çalışmalarda ölümcül aşırıduyarlık reaksiyonları bildirilmemişse de intravenöz ferrik-hidroksit-sükroz kompleksi ve tümi.v. demir preparatlarının uygulanması sırasında, ilgili hekimlerin dikkatli olması önerilir.

Vücuttan demir atılımı sınırlı olduğundan ve dokulardaki demir fazlalığı tehlikeli olabileceğinden intravenöz ferrik-hidroksit-sükroz kompleksi uygulanan hastalarda, periyodikolarak kan tetkiklerinin (hemoglobin, hematokrit, serum ferritin ve transferlin saturasyonu)yapılması gereklidir. Demir yüklenmesi şüphesi olan tüm hastalarda demir tedavisikesilmelidir.

FERROVEN karaciğer yetmezliği olan hastalara dikkatli uygulanmalıdır.

FERROVEN yüksek ferritin seviyeleri olan akut ya da kronik enfeksiyonu olan hastalarda dikkatli uygulanmalıdır. Parenteral demir, bakteriyal veya viral enfeksiyonu olan hastalardaistenmeyen etkiler oluşturabilir.

Eğer enjeksiyon hızlı uygulanırsa hipotansiyon oluşturabilir.

FERROVEN uygulanırken paravenöz enjeksiyondan kaçınılmalıdır. Eğer paravenöz enjeksiyon olursa cilt altı doku hasarı ve kahverengi renk değişimi olabilir. Böyle durumlardaheparin içeren j el veya merhemlerle tedavi edilmelidir.

İstenmeyen yan etkilerin meydana gelme olasılığını azaltmak için FERROVEN önerilen dozda kullanılmalıdır.

FERROVEN her dozunda 1 mmol (23 mgj’den daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermez.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FERROVEN kullanımından sonra baş dönmesi, konfüzyon ya da sersemlik

gelişebileceğinden, bu semptomlar geçinceye kadar hastalar araç veya makine kullanmamalıdır.