EXSISTIN 200 mg/5 ml şurup hazırlamak için toz 150 ml Uyarılar

Rdc Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Exsistin uyarılar, Exsistin zararları, Exsistin önlemler, Exsistin riskler, Exsistin yan etkisi, Exsistin alerji, Exsistin alkol, Exsistin hamileler, Exsistin emzirme, Exsistin araç kullanımı, Exsistin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

•    Asetilsistein uygulamasından sonra bronsiyal sekresyonlarda belirgin bir artış olabilir. Bu durumda eğer öksürük refleksi veya öksürük yeterli değilse hava yolunun açık tutulmasına dikkat edilmelidir. Astım veya bronkospazm hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

•    Kullanıma hazırlanırken, özellikle atopik kişiler ve astımlı hastalar tarafından EXSİSTİN’in inhale edilmemesine dikkat edilmelidir.

•    Asetilsistein kullanımıyla bağlantılı olarak Stevens-Johnson sendromu ve Lyell’s sendromu gibi şiddetli cilt reaksiyonlarının oluşumu nadiren bildirilmiştir. Eğer kutanoz ya da mukozal değişiklikler ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden bunun asetilsistein ile ilgisi araştırılmalı ve gerektiğinde EXSİSTİN kullanımı sonlandırılmalıdır.

•    Seyrek olarak gastrointestinal sistemde irritasyona yol açabilir (bkz bolum 4.8.) Bu nedenle ülserli hastalarda dikkatli olunmalıdır.

•    Kusmaya yol açabileceğinden ya da parasetamolun aşırı dozda alınmasına bağlı gelişen kusmayı şiddetlendirebileceğinden, gastrointestinal sistem kanama riski olanlarda (peptik ülser ya da özofagus varisi olan hastalarda) tedavi uygulanıp uygulamamaya, oluşturabileceği kanama riski ile parasetamole bağlı hepatotoksisite riski karşılaştırılarak karar verilmelidir.

•    Ağır karaciğer yetmezliği ve sirozu olan hastalarda (Child-Pugh Klas C) asetilsistein eliminasyonu yavaşlayarak kan konsantrasyonu yükselebilir ve yan etkileri artabilir.

•    Kronik karbamazepin tedavisi gören epileptik hastalarda asetilsisteinin tonik-klonik konvül siy onlara neden olabilir.

EXSİSTİN sorbitol içermektedir bu nedenle nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

EXİSİSTİN her ölçekte (5 mL) yaklaşık 15,67 mg sodyum içerir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

EXİSİSTİN içerdiği benzoatlar nedeniyle alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

EXSİSTİN daha fazla nitrojenli maddenin sağlanmasından kaçınmak amacıyla böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda dikkatli uygulanmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

EXSİSTİN 200 mg/5 ml pediatrik kullanım için 100 ml şurup hazırlamak için 60 g toz’un araç ve makine kullanıma yeteneği üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi yoktur.