SIPROZONE 500 mg 20 film tablet Gebelik

Genesis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Actiq gebelik kategorisi C'dir. Actiq hamilelik kategorisi, Actiq gebelik kategorisi, Actiq emzirme, Actiq anne sütüne geçer mi, Actiq laktasyon, Actiq hamilelerde kullanımı, Actiq ve bebek, Actiq kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Actiq 400 mcg; kronik ağrıları için opioid idame tedavisi uygulanmakta olan kanser vakalarında, aniden ortaya çıkan şiddetli ağrıların kontrol altına alınmasında etkilidir. Bu ağrılar, normalde kontrol altına alınabilen inatçı ağrıların geçici alevlenmesidir.

İlaç Sınıfı

Sinir Sistemi > Ağrı Kesici / Ateş Düşürücüler (Aneljezik) > Uyuşturucu Etkiye Sahip İlaçlar (Opioid) > Fenilpiperidin Türevleri > Fentanil

ATC Kodu

N02AB03

Etkin Madde

Fentanil 400 mcg

Barkodu

8699804060123

Geri Ödeme Kodu

A09641

Satış Fiyatı

76.14 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Kırmızı Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

6

Alternatif İlaç Sayısı

2

Sağlık Konuları

Kronik Ağrı

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKF1L

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

36 ay

NFC kodu

ADE

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Pastil

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Siprofloksasin

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Siprofloksasinin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Önlem olarak, uygun bir kontrasepsiyon yöntemi kullanılmasıönerilmektedir.

Gebelik dönemi

Siprofloksasin

Siprofloksasinin gebe kadınlardaki güvenliliği belirlenmediğinden ve hayvan çalışmaları temelinde ilacın immatür fetal organizmada artiküler kıkırdak üzerinde hasar oluşturabilmesimuhtemel olduğundan (bkz. bölüm 5.3.), siprofloksasin gebe kadınlara reçete edilmemelidir.

Ornidazol

Değişik türlerde yapılan yaygın çalışmalarda ilaç herhangi bir teratojenik veya fetotoksik etki göstermemiştir. Bununla beraber gebe kadınlarda kontrollü bir çalışma yapılmamıştır. Genelbir prensip olarak omidazol, gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalı ve gebeliğin erkensafhasında gerekli olmadıkça verilmemelidir.

Laktasyon dönemi

Siprofloksasin

Siprofloksasin anne sütüne itrah edilir. Olası artiküler hasar riskine bağlı olarak, siprofloksasin emzirme sırasında kullanılmamalıdır (bkz. bölüm 5.3.).

Ornidctzol

Omidazol’ün insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Omidazol’ün süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya daSİPROZONE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıpkaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası veSİPROZONE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Siprofloksasin

Sıçanlarda fertilite çalışmaları:

Fertilite, yavrunun uterus içi ve doğum sonrası gelişimi ve Fİ neslinin fertilitesi siprofloksasin ile etkilenmemiştir.

Enıbriyotoksisite çalışmaları:

Siprofloksasinin embriyotoksik ve teratojen etkisi bulunmamıştır.

Sıçanlarda doğum öncesi ve domun sonrası gelişim:

Hayvanların doğum öncesi ve doğum sonrası gelişimine etkisi olmadığı görülmüştür. Büyüme sürecinin sonunda yapılan histolojik araştırmalar yavrunun artiküler hasara uğradığına dairaçık bir işaret göstermemiştir.

Ornidazol

Omidazol, erkek farelerde 400 mg/kg/gün gibi yüksek dozda uygulandığında, düşük sperm hızı bakımından epididimal sperm motilitesini inhibe ederek infertilite meydanagetirmektedir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarından elde edilmiş veri bulunmamaktadır.