ENAPRIL 20 mg 20 tablet Etkileşimi

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Enapril etkileşimi, Enapril etken madde, Enapril yardımcı maddeler, Enapril alkol, Enapril etkileşim, Enapril kullananlar, Enapril dozu, Enapril kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Potasyum tutucu diüretikler yada potasyum destekleri

Hiperkalemi gelişmesindeki risk faktörleri arasında böbrek yetersizliği, diabetes mellitus ve potasyum tutucu diüretiklerin (örneğin spironolakton, triamteren ya da amilorid), potasyum desteğinin veya potasyum içeren tuzların birlikte kullanılması bulunur. Potasyum desteğinin, potasyum-tutucu diüretiklerin ve potasyum içeren tuzların, özellikle böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda kullanılması serum potasyumunda anlamlı bir artışa yol açabilir. Eğer yukarıdaki ilaçların ENAPRİL ile birlikte kullanılması uygun görülüyorsa, dikkatle ve serum potasyumu sık sık ölçülerek kullanılmalıdır.

Diüretikler (Tiazid ve kıvrım diüretikleri)

Yüksek doz diüretiklerle tedavi edilen hastalarda volüm veya tuz eksikliği bulunabileceğinden bu hastalarda enalapril tedavisinin başlamasıyla hipotansiyon oluşabilir. Bu hipotansif etki diüretiklerin kullanımının kesilmesi, volüm artışının sağlanması veya düşük bir enalapril dozunun tercih edilmesiyle azaltılabilir.

Diğer antihipertansif ajanlar

ENAPRİL, diğer antihipertansif tedavilerle birlikte verildiğinde aditif bir etki ortaya çıkabilir.

Lityum

Lityum ve ACE inhibitörlerinin beraber uygulanması sonrasında geri dönüştürülebilir yükselmiş serum lityum konsantrasyonları ve lityum toksisitesi belirtilmiştir. Enalaprilin lityum ile beraber kullanımı tavsiye edilmemektedir, fakat bu kombinasyon gerekli ise serum lityum düzeyleri dikkatle izlenmelidir.

Trisiklik antidepresanlar/ Antipiskotikler/ Anestetikler/ Narkotikler

ACE inhibitörlerinin ve bu ilaçların beraber kullanımı sonucunda hipotansiyon görülebilir.

Non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar

NSAİİ’lerin kronik kullanımı ACE inhibitörlerinin antihipertansif etkilerinin azalmasına yol açabilir. Kompromize renal fonksiyonu olan bazı hastalar, non-steroid antienflamatuvar ilaçlarla birlikte ACE inhibitörleriyle tedavi edildiğinde renal fonksiyonun ilerde kötüleşmesiyle sonuçlanabilir.

Sempatomimetikler

Bu ilaçlar ACE inhibitörlerinin antihipertansif etkilerini azaltabilirler. Antidiyabetikler

ACE inhibitörlerinin ve antidiyabetik ajanların birlikte verilmesi hipoglisemik riski arttırabilir. Bu risk, ajanların beraber kullanılmasının ilk bir haftasında ve renal yetmezliği olan hastalarda daha sık görülebilir.

Alkol

Alkol ACE inhibitörlerinin hipotansif etkilerini arttırır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon: