ELIQUIS 5 mg 60 film kaplı tablet Uyarılar

Bristol-Myers Squibb Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Eliquis uyarılar, Eliquis zararları, Eliquis önlemler, Eliquis riskler, Eliquis yan etkisi, Eliquis alerji, Eliquis alkol, Eliquis hamileler, Eliquis emzirme, Eliquis araç kullanımı, Eliquis fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Kanama riski

Diğer antikoagiilanlar ile olduğu gibi, EL1QU1S kullanan hastalar da kanama belirtileri açısından dikkatle izlenmelidir. Aktif kanama riski barındıran rahatsızlıkları olan hastalarda ELIQUlS’iıı dikkatle kullanılması tavsiye edilir. Şiddetli kanama görülürse ELIQUIS kullanımı durdurulmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8 ve 4.9).

Apiksaban ile tedavi maruzİyetinin rutin izlenmesi gerekmese de; Rotachroın anti-Faktör Xa miktar tayini, apiksaban maruzİyetİ bilgisinin faydalı olabileceği, doz aşımı veya acil cerrahi gibi klinik kararların verilmesi gibi istisnai durumlarda yararlı kullanılabilir (Bkz. Bölüm 5.1).

Böbrek yetmezliği

Kreatinin klirensi <15 mL/dk olan ve diyalize giren hastalarda klinik deneyim olmadığından, apiksaban bu hastalarda tavsiye edilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2).

Hafif veya orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanması gerekmemektedir (Bkz. Bölüm

4.2 ve 5.2)

Serum kreatinin düzeyi >1.5 ıııg/dL (133 mikromol/L) olan hastalarda, beraberinde yaşın >80 olması veya vücut ağırlığının ’60 kg olması durumunda apiksaban günde iki kez 2.5 mg’lık düşük doza düşürülmelidir. Ağır böbrek yetmezliği olaıı hastalar (kreatinin klirensi 15-29 ıııL/dk) da apiksabamıı günde iki kez 2.5 mg’lık düşük dozunu almalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).

Yaslı Hastalar

Yaşlı hastalarda potansiyel yüksek kanama ıiski nedeniyle, EL1QUIS ve ASA eşzamanlı uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Karaciğer yetmezliği

Koagiilopati ve klinik önem taşıyan kanama riski ile ilişkili karaciğer hastalığı olanlarda ELIQUIS kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3).

ELIQUIS şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda tavsiye edilmemektedir (Bkz. Bölüm 5.2).

ELIQUIS, hafif veya orta karaciğer yetmezliği (Chıld Pııgh A veya B) olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır (Bkz, Bölüm 4.2 ve 5.2).

Artmış karaciğer enzimleri (ALT/AST > 2 x NÜS) veya total bilirubin 5 1.5 x NÜS olan hastalar, klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Bıı nedenle ELIQUIS bu popiilasyoııda dikkatli kullanılmalıdır (Bkz. Bölüm

5.2). ELIQUIS başlanmadan önce, karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır.

Sitokıoın P450 3A4 (CYP3A4) ve P-elikoprotein (P-gp) inlıibitörleri ile etkileşim

Azol-aııtimikotikleri (öı.ketokonazol, itrakonazol, vorikoııazol ve posakonazol) ve 111V pıoteaz iııhibitörleıi (ör. ritonavir) gibi lıeın CYP3A4 hem de P-gp’nin güçlii iııhibitörleıi olan ilaçlarla sistemik tedavi alan hastalarda ELIQUIS kullanımı önerilmemektedir. Bu tıbbi ürünler apiksaban uıaruziyetini 2-kat artırabilir (Bkz. Bölüm 4.5). Ek faktörler mevcudiyetinde (ör. ağır böbrek yetmezliği) bu oran daha da fazla artabilir.

CYP3A4 ve P-gp indiikleyicİleri ile etkileşim

ELIQUIS’in, hem CYP3A4 hem de P-gp’nin giiçlü indükleyicileri (ör. rifampisin, fenitoiıı, karbamazepin, fenobarbital veya St. John’s Woıt) ile eş zamanlı kullanımı ELIQUIS maruziyetinde yaklaşık %50 oranında azalmaya neden olabilir. Atriyal fıbrilasyonıı olan hastalarda yapılan bir klinik çalışmada; apiksaban m tek başına kullanımı ile karşılaştırıldığında, hem CYP3A4 hem de P-gp’nin giiçlü indükleyicileri ile apiksabamn birlikte uygulanması sonucunda azalmış etkinlik ve daha yüksek kanama riski gözlenmiştir. Hem CYP3A4 hem de P-gp’ııin güçlii indükleyicileri dikkatle uygulanmalıdır (Bkz. Böliim 4.5).

Hemostazı etkileyen diğer tıbbi ürünler ile etkileşim

Artmış kanama ıiski nedeniyle, herhangi bir başka antikoagülan ile birlikte kullanım kontrendikedir (Bkz. Böliim 4.3).

ELIQUIS’in antilrombosit ajanlarla eşzamanlı kullanımı kanama riskini arttırır (Bkz. Böliim 4.5).

Hastalara, asetilsalisİlik asidi de içeren non-steroidal aııti-inflamatııvar ilaçlar (NSAİİ) eş zamanlı uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Cerrahinin ardından, diğer tıombosit agregasyon inhibitörleriııin ELIQU1S ile eş zamanlı uygulanması tavsiye edilmez (Bkz. Bölüm 4.5).

Atriyal fıbrilasyonıı olan ve mono veya dııal antitıombosit tedavisi gereken hastalarda, bu tedavi ELİÇUIS ile birleştirilmeden önce potansiyel yararlar, potansiyel risklere karşı dikkatli şekilde değerlendirilmelidir.

Atriyal fibrilasyonıı olan hastalara ilişkin bir klinik çalışmada; ASA’nnı eşzamanlı kullanımı, apiksaban ile majör kanama riskim yılda %1.8’deıı yılda %3.4’e arttırmıştır ve varfarin ile kanama riskini yılda %2.7’den yılda %4.6’ya arttırmıştır. Bu klinik çalışmada, eşzamanlı dua! aııtitrombosit tedavisinin kullanımı kısıtlı olmuştur (%2,1).

ASA veya ASA ile klopidogrel kombinasyonu alan, birden fazla kardiyak ve kardiyak olmayan koınorbidite ile karakterize yüksek riskli post akut koroner sendromlıı hastalara ilişkin bir klinik çalışmada, plaseboya (yılda %2.04) kıyasla apiksaban (yılda %5.13) İçİıı ISTPI (Uluslararası Tromboz ve Hemostaz Demeği) majör kanama riskinde anlamlı bir artış bildirilmiştir.

Akut iskemik inme tedavisinde troıııbolitik ajanların kullanımı

Apiksaban uygulanan hastalarda akut iskemik inmenin tedavisi için trombolitik ajanların kullanımı ile ilgili deneyim oldukça sınırlıdır.

Cerrahi ve iııvaziv prosedürler

ELIQU1S, orta veya yüksek kanama riski bulunan elektif cerrahiden veya iııvaziv prosedürlerden eıı az 48 saat önce sonlandırılmalıdır. Bu prosedürler, klinik olarak anlamlı kanama olasılığının göz ardı edilemediği veya kanama riskinin kabul edilemez oldıığıı girişimleri içerir.

EL1QUIS, diişiik kanama riski bulunan elektif cerrahiden veya iııvaziv prosedürlerden en az 24 saat önce sonlandırılmalıdır. Bu prosedürler, söz konusu herhangi bir kanamanın minimum düzeyde olmasının, kritik bölge olmamasının veya kolaylıkla kontrol altına alınmasının beklendiği girişimleri içerir.

Cerrahi veya iııvaziv prosedürler ertelenemiyorsa, kanama riskindeki artış dikkate alınarak ııygıın tedbirler alınmalıdır. Kanama riski, girişimin aciliyetine karşı değerlendirilmelidir.

İııvaziv veya cerrahi müdahale sonrası, klinik durumun ııygıın olduğu ve uygun heırıeostazın sağlanabildiği en yakın zamanda apiksabaııa tekrar başlanmalıdır.

Geçici olarak sonlandırma

Aktif kanama, elektif cerrahi veya iııvaziv prosedürler için ELIQUIS dahil antikoagii[anların sonlandırılması, hastalarda yüksek bomboz riski oluşturur. Tedaviye ara verilmesinden kaçınılmalıdır ve herhangi bir nedenle EL1QUIS ile antikoagiilasyonıın geçici olarak sonlandırılması gerekiyorsa, miimkiin olan en kısa sürede tedavi tekrar başlatılmalıdır.

Laboıatuvar parametreleri

Beklendiği gibi pıhtılaşma testleri (ör. PT, TNR ve aPTT) apiksabaıun etki mekanizması tarafından etkilenir. Beklenen terapötik dozda bu pıhtılaşma testlerinde görülen değişimler az olmakla birlikte yüksek derecede değişkenlik göstermektedir (Bkz. Bölüm 5.1).

Yardımcı maddelere ilişkin bilgiler

ELIQUIS laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleıansı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz ınalabsorpsiyon problemi olan hastalanıl bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ELIQUIS'in araç veya makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi yoktur veya önemsiz düzeydedir.