DROPIA 45 mg 90 tablet { Arven } Etkileşimi

Arven Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dropia etkileşimi, Dropia etken madde, Dropia yardımcı maddeler, Dropia alkol, Dropia etkileşim, Dropia kullananlar, Dropia dozu, Dropia kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Etkileşim çalışmaları pioglitazonun digoksin, varfarin, fenprokumon ve metforminin farmakokinetik ya da farmakodinamik özellikleri üzerinde herhangi bir önemli etkisiolmadığını göstermiştir. Pioglitazonun sülfonilüreler ile birlikte kullanımıyla sülfonilüreninfarmakokinetik özelliklerinin etkilenmediği görülmektedir. İnsanlarda yapılan çalışmalar,başlıca indüklenebilir sitokromlar olan sitokrom P4501A, P4502C8/9 ve P4503A4’ünindüksiyonunu düşündürmemektedir. In vitro çalışmalar sitokrom P450’nin herhangi bir alttipinde inhibisyon göstermemiştir. Bu enzimler ile metabolize olan oral kontraseptifler,siklosporin, kalsiyum kanal blokörleri ve HMGCoA redüktaz inhibitörleri gibi maddelerleetkileşim beklenmemektedir.

Pioglitazonun gemfıbrozil (sitokrom P4502C8’in bir inhibitörü) ile birlikte uygulanmasının pioglitazonun eğri altı alan (EAA) değerinin 3 kat artmasına neden olduğu bildirilmiştir.Doza bağlı advers olaylar artabileceğinden, eş zamanlı olarak gemfıbroziluygulandığı takdirde pioglitazon dozunun azaltılması gerekebilir. Glisemik kontrolünyakından izlenmesi düşünülmelidir (bkz. bölüm 4.4). Pioglitazonun rifampisin (sitokromP4502C8’in bir indükleyicisi) ile birlikte uygulanmasının pioglitazonun EAA değerinin %54oranında düşmesine neden olduğu bildirilmiştir. Eş zamanlı olarak rifampisin uygulandığıtakdirde pioglitazon dozunun artırılması gerekebilir. Glisemik kontrolün yakındanizlenmesi düşünülmelidir (bkz. bölüm 4.4).