DORFAN şurup 100 ml şurup Etkileşimi

Akdeniz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dorfan etkileşimi, Dorfan etken madde, Dorfan yardımcı maddeler, Dorfan alkol, Dorfan etkileşim, Dorfan kullananlar, Dorfan dozu, Dorfan kullanımı bilgisini içerir.

MAO (Monamin Oksidaz) İnhibitörleri:
Dopmin MAO tarafından metabolize olduğundan, MAO inhibitörleri ile (izokarboksazid, tranilspiromin, furozolidon) ilacın etki süresi ve etkinliği arttırılır. Tedaviden 2-3 hafta öncesi bu grup ilaç almış olan hastalar alışılagelmiş dozun % 10'undan daha fazla olmayacak şekilde tedaviye başlamalıdırlar.
a - ve ß - Adrenerjik Blokerler:
Dopmin'in kalp üzerindeki etkileri propronolol gibi ß- adrenerjik blokerler tarafından antagonize edilir. Yüksek dozlardaki Dopmin uygulaması ile ortaya çıkan periferal vazokonstriksiyon a - adrenerjik blokörlerce inhibe edilir. Dopmin ile indüklenmiş renal ve mezenterik vazodilatasyon a ve ß - adrenerjik blokörlerce antagonize edilmez. Fakat hayvanlarda yapılan çalışmalarda Halopeidol veya diğer butirofenonlar, fenotiazinler ve opioidler tarafından ortadan kaldırılır.
Genel Anestezikler:
Halaton veya siklopropan anestezisi altındaki hastalara Dopmin tatbiki esnasında ventriküler aritmiler ve hipertansiyon oluşabilir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda Dopmin ile indüklenen ventriküler aritmi propronolol ile tersine çevrilebilmektedir.
Fenitoin:
Dopmin tedavisi yapılan hastalara iv. fenitoin uygulaması hipotansiyon ve bradikardi gelişimine yol açabilir. Bazı klinikçiler Dopmin tedavisi yapılan hastalara eğer fenitoin uygulanımı zorunlu ise büyük bir dikkatle hastanın gelişiminin izlenmesi gerektiğini belirtmektedir.