DOPAMINE DBL 200 mg/5ml IV inf.için sol.içeren ampül Etkileşimi

Orna Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dopamine etkileşimi, Dopamine etken madde, Dopamine yardımcı maddeler, Dopamine alkol, Dopamine etkileşim, Dopamine kullananlar, Dopamine dozu, Dopamine kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

i) Anestetikler :

Miyokard, dopamin, siklopropan ve halojenli hidrokarbon anestetiklerin etkilerine duyarlıdır ve bunların beraber kullanılmalarından kaçınılmalıdır. Bu etkileşim hem pressör aktivite hem de kardiyak beta adrenerjik uyarılma nedeniyle olur.

ii) Alfa ve Beta Bloke ediciler:

Dopaminin kardiyak etkileri, propanol ve metoprolol gibi beta-adrenerjik bloker ajanlar tarafından antagonize olur ve yüksek doz dopaminin neden olduğu periferik vazokonstriksiyon,i alfa- adrenerjik blokaj yapan ilaçlarla antagonize edilir. Dopamin ile indüklenen renal ve mesenterik vazodilatasyon alfa veya beta adrenerjik bloker ajanlarla antagonize olmaz .

iii) Monoamin Oksidaz (MAO) İnhibitörleri:

MAO inhibitörleri Dopaminin etkisini kuvvetlendirir ve etki süresini arttırabilir.
Dopamin tedavisi öncesinde MAO inhibitörü tedavisi olmuş hastalarda, dozun azaltılması önerilir. bu nedenle önemli derecede azaltılmış dozlar uygulanmalıdır (Başlangıç dozu normal dozun en az 1/10’e kadar azaltılmalıdır).

iv) Fenitoin:

Dopamin alan hastalarda IV fenitoin uygulandığında hipotansiyon ve bradikardi görülmüştür; bazı dopamin uygulanmakta olan hastalara mutlaka fenitoin verilecekse, çok dikkatli olunmalıdır.

Dopamine diüretik ilaçların etkisini arttırabilir.

Aşırı vazokonstrisiyon olabileceği için ergo alkoloidlerinden sakınılmalıdır. Trisiklik antideprasantlar ve guanetidin dopamine karşın presor yanıtı arttırabilir.

Özelpopülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popülasyon:

Dopaminin çocuk hastalardaki güvenilirliği ve yararı kanıtlanmamıştır.

Geriyatrik popülasyon