DONEFIX 10 mg 84 film tablet { Neutec Inhaler } Etkileşimi

Neutec Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Donefix etkileşimi, Donefix etken madde, Donefix yardımcı maddeler, Donefix alkol, Donefix etkileşim, Donefix kullananlar, Donefix dozu, Donefix kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Donepezil hidroklorür ile diğer kolinesretaz inhibitörlerinin eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

Donepezil hidroklorür ve/veya metabolitlerinden herhangi biri insanlarda teofilin, varfarin, simetidİn, digoksin, tiyoridazin, risperidon ve sertralinin metabolizmasını İnhibe etmez.Donepezil hidrokİorürün metabolizması, digoksin, simetidin, tiyoridazin”risperidon~ve

sertralinle eşzamanlı kullanılmasından etkilenmemektedir___

L"Dopa/karbidopa-ile-optimum-tedaviyi-alan-Rarkinsonlu-hastala edayapılan_hir çalışmada, 21 gün süresince donepezil hidroklorür uygulanması L-Dopa veya karbidopa kan

seviyelerinde hiçbir etki oluşturmamıştır. Bu çalışmada motor aktivitede hiçbir etki görülmemiştir. In vitro çalışmalar donepezil metabolizmasında, sitokrom P450 izoenzimCYP3A4 ve daha az olarak da izoenzim CYP2D6’nm rol aldığım göstermiştir. İn vitro ilaçetkileşim çalışmaları, CYP3A4 inhibitörü olan ketokonazol ve CYP2D6 inhibitörü olankinidinin, donepezil metabolizmasını inhibe ettiğini gösterir. Bu sebeple, bu ve diğerCYP3A4 inhibitörleri (İtrakonazol ve eritromisin gibi) ve CYP2D6 inhibitörleri (fluoksetingibi) donepezil metabolizmasını inhibe edebilir. Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir çalışmada,ketokonazol ortalama donepezil konsantrasyonlarını %30 oranında artırmıştır. Buyükselmeler, ketokonazolün CYP3A4 sistemini paylaşan diğer ajanlar üzerinde oluşturduğuartıştan daha azdır ve klinik olarak bir ilgi olması muhtemel değildir. Donepezil verilmesiketokonazolün farmakokinetiği üzerine bir etki yapmamıştır.

Rifampİsin, fenitoin, karbamazepin ve alkol gibi enzim indükleyiciler, donepezil seviyelerini düşürebilir. İnhibe etme veya indükleme etkisinin önemi bilinmediğinden, bu tür ilaçkombinasyonları dikkatle kullanılmalıdır. Donepezil hidroklorür antikolinerjik aktiviteyesahip ilaçlarla etkileşme potansiyeline sahiptir. Aynı zamanda, süksinilkolin, diğernöromusküler kavşağı bloke edici ajanlar ya da kolineıjik agonistler veya kardiyak iletimüzerine etkileri olan beta-bloker ajanlar gibi ilaçlarla eşzamanlı tedavilerle sineıjistık aktivitepotansiyeli de bulunmaktadır.