DOBUTABAG 4000mcg/ml steril IV infüzyon solüsyonu 250ml pvc torba Etkileşimi

Eczacıbaşı-Baxter Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dobutabag etkileşimi, Dobutabag etken madde, Dobutabag yardımcı maddeler, Dobutabag alkol, Dobutabag etkileşim, Dobutabag kullananlar, Dobutabag dozu, Dobutabag kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Yapılan klinik araştırmalarda, dijital preparatları, furosemid, spironolakton, lidokain, gliseril trinitrat, isosorbit dinitrat, morfin, atropin, heparin, protamin, potasyum klorür, folik asit, asetaminofen gibi ilaçlarla beraber dobutamin uygulanımında herhangi bir ilaç etkileşimi görülmemiştir.

Özellikle kardiyoselektif beta-blokerler olmak üzere beta-bloker ilaçlar kardiyak P-reseptörleri stimüle ederek DOBUTABAG’ın pozitif inotropik etkilerini azaltabilir. Ancak DOBUTABAG’ın herhangi ciddi bir istenmeyen etkiye yol açmayacak dozlarda P-blokajı ortadan kaldırma gücü vardır. Özellikle beta-bloker ilaçlarla tedavi gören hastalarda ara sıra hafif bir vazokonstriksiyon gözlenir.

Alfa blokerlerle birlikte kullanımı taşikardi ve vazodilatasyonu yoğunlaştırabilir.

İnhalasyon anestezikleri (özellikle siklopropan ve halotan) miyokard hassasiyetini arttırarak ventriküler aritmi potansiyelini arttırabilir.

DOBUTABAG ile dopamin vazodilatörlerinin (sodyum nitroprussid ya da gliseril nitrat gibi) bir arada kullanımı, her iki ilacın ayrı uygulanmasından daha fazla olacak şekilde kalp debisinde artışa ve pulmoner wedge basıncında azalmaya neden olabilir.

Birlikte oksitosin, MAO inhibitörleri ve trisiklik antidepresan kullanımı hipertansif kriz riskini indükleyebilir.

Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleriyle 20 mikrogram/kg/dak. ’dan yüksek dozlarda dobutaminin birlikte uygulanması durumunda oksijen gereksiniminde artış işaretleri (göğüs ağrısı, aritmi) gözlenebilir.